Εκτινάχτηκε η τιμή για το σιτάρι της ΕΕ - Αστάθεια λόγω εξαγωγών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού άλεσης εκτοξεύτηκαν την Τρίτη στο χρηματιστήριο Euronext.

Το σιτάρι Euronext έκλεισε με άνοδο τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα την όψιμη άνοδο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου καθώς οι εξαγωγικές πωλήσεις τροφοδότησαν αστάθεια στην πρώτη θέση του μήνα, δήλωσαν οι αντιπρόσωποι.

Το σιτάρι BL2Z2 του Δεκεμβρίου άλεσης στο Euronext με έδρα το Παρίσι διαμορφώθηκε κατά 5 ευρώ, ή 1,5%, στα 330,75 ευρώ (338,49 $) ο τόνος.

Αφού η διαπραγμάτευση άλλαξε ελάχιστα νωρίτερα στη συνεδρίαση, πρόσθεσε έως και 3,1% στα λεπτά κλεισίματος της συνεδρίασης για να φτάσει στο ανώτατο όριο σχεδόν δύο εβδομάδων στα 335,75 ευρώ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου είχαν ήδη αυξηθεί την περασμένη εβδομάδα εν μέσω συζητήσεων για μεγάλους όγκους εξαγωγικών πωλήσεων προς την Κίνα και το Μαρόκο για κοντινή αποστολή.

Με τους εμπόρους να προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις πωλήσεις για τις επερχόμενες αποστολές και τη ρευστότητα στην πρώτη θέση του μήνα να πέφτουν πριν από τη λήξη της τον επόμενο μήνα, πιστεύεται ότι σημειώθηκε μια μικρή συμπίεση στο κλείσιμο, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους.

«Η Euronext τείνει να επικεντρώνεται περισσότερο στη Γαλλία καθώς πλησιάζει στη λήξη και αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές εξαγωγικές δραστηριότητες από εδώ», είπε ένας αντιπρόσωπος.

Υπήρχε συνεχής κουβέντα για το μέγεθος των αγορών γαλλικού σιταριού από Κινέζους εισαγωγείς την περασμένη εβδομάδα, με τον όγκο να αυξήθηκε πιθανώς σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δεύτερου μήνα Μαρτίου > διαμορφώθηκαν κατά 0,75 ευρώ στα 321,75 ευρώ, έχοντας αντιστρέψει τις προηγούμενες απώλειες στις καθυστερημένες συναλλαγές στο πίσω μέρος της έκρηξης του πρώτου μήνα.

Ο Μάρτιος και άλλες αναβαλλόμενες θέσεις στο Euronext είχαν πιεστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από αδυναμία στο Σικάγο.

Η αγορά των ΗΠΑ περιορίστηκε από το άλμα του δολαρίου καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα. GRA/

Οι ενδείξεις των αυξανόμενων ρωσικών εξαγωγών περιόρισαν επίσης τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού, χαλαρώνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά μετά την είδηση ​​της περασμένης Πέμπτης ότι ένας διάδρομος σιτηρών που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα παραταθεί για άλλες 120 ημέρες.

Η συμβουλευτική IKAR αύξησε τις προβλέψεις της για τις εξαγωγές ρωσικού σιταριού το 2022/23 κατά 2 εκατομμύρια τόνους σε 44 εκατομμύρια τόνους.

Η Sovecon, μια άλλη γεωργική εταιρεία συμβούλων, εκτίμησε ότι οι μηνιαίες εξαγωγές ρωσικού σιταριού θα φτάσουν το υψηλό της νέας σεζόν τον Νοέμβριο στους 4,4 εκατομμύρια τόνους.

($1 = 0,9771 ευρώ)