Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στην Ένωση, ώστε να συμφωνήσει τελικά σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα.
Για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, οι χώρες της Ευρώπης έχουν δαπανήσει τους τελευταίους 15 μήνες ποσό αντίστοιχο με όσα κεφάλαια δέσμευσαν για την ύφεσης λόγω της πανδημίας.
Είναι “φουσκωμένος” ο λογαριασμός για τις χώρες της Γηραιάς Ήπειρο, οι οποίες προκειμένου να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό και να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις αυξήσεις των τιμών, έχουν δαπανήσει έως τώρα το ιλιγγιώδες ποσό των 705 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του συνολικού ποσού προδίδει πως εντείνονται οι παρεμβάσεις εν όψει της κατακόρυφης πτώσης της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης και οικονομικό ινστιτούτο Bruegel, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα, έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης, προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές από το αυξανόμενο κόστος. Το αντίστοιχο ποσό τον περασμένο μήνα ήταν κατά 50 δισ. ευρώ μικρότερο, που σημαίνει ότι μέσα στον τελευταίο μήνα δαπάνησαν 50 δισ. ευρώ επιπλέον.
Τα μέτρα που έλαβαν, άλλωστε, οι εκτός ΕΕ Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία προσθέτουν 105 δισ. ευρώ στο εν λόγω ποσό. Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στην Ένωση, ώστε να συμφωνήσει τελικά σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα.