Η διάσκεψη για το κλίμα ενισχύει την υποστήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων, αφήνει πίσω τους αγρότες μικρής κλίμακας

«Οι αγρότες μικρής κλίμακας έχουν κάνει ελάχιστα για να προκαλέσουν την κλιματική κρίση, αλλά οι ανάγκες και οι λύσεις τους παραγκωνίζονται».

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου, υπήρχαν περισσότερες από 200 εκδηλώσεις και 4 περίπτερα αφιερωμένα στον ρόλο των τροφίμων και της γεωργίας στην κλιματική κρίση, καθώς και μια ολόκληρη ημέρα επικεντρωμένη στην προσαρμογή και γεωργία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα Αειφόρα Συστήματα Τροφίμων (IPES-Food), οι πρωτοβουλίες που προκύπτουν από τις συνομιλίες για το κλίμα στερούνται κρίσιμης υποστήριξης για τους αγρότες μικρής κλίμακας.

«Οι αγρότες μικρής κλίμακας έχουν κάνει ελάχιστα για να προκαλέσουν την κλιματική κρίση, αλλά οι ανάγκες και οι λύσεις τους παραγκωνίζονται», λέει ο Lim Li Ching, Ανώτερος Ερευνητής στο Δίκτυο Τρίτου Κόσμου και ειδικός σε πάνελ με το IPES-Food.

Η Κοινή Εργασία για τη Γεωργία Κορωνίβια — εγκρίθηκε το 2017 ως η πρώτη επίσημη ΟΗΕ. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης της σύμβασης-πλαισίου για την αλλαγή του κλίματος (UNFCCC) που επικεντρώνεται στα τρόφιμα και τη γεωργία—ολοκληρώθηκε στη COP27 με την έναρξη ενός νέου, τετραετούς προγράμματος εφαρμογής. Ωστόσο, η Συμφωνία της Κορωνίβιας * εστιάζει στις εκπομπές από τη βιομηχανική γεωργία χωρίς να αντιμετωπίζει βιώσιμα συστήματα τροφίμων, σύμφωνα με την IPES-Food.

«Ευρύτερα ζητήματα όπως η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων, η διατροφή, οι υγιεινές βιώσιμες δίαιτες και οι ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού θα συνεχίσουν να μένουν εκτός της συμφωνίας του ΟΗΕ για το κλίμα και να μην χρηματοδοτούνται», γράφει η IPES-Food σε δήλωση.

Οι αγρότες μικρής κλίμακας παράγουν το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο και συχνά βρίσκονται στις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ενώ οι εκπρόσωποι των αγροτικών επιχειρήσεων παρακολούθησαν τις συζητήσεις για το COP27 σε αριθμούς ρεκόρ, οι αγρότες μικρής κλίμακας αγωνίστηκαν να ακουστεί η φωνή τους, σύμφωνα με το IPES-Food.

Οι αγρότες πρότειναν λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αγροοικολογικής γεωργίας για τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης, τις σταθερές αποδόσεις, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με το IPES-Food, η αγροοικολογία δεν αναγνωρίστηκε ευρέως στο COP27 ως πιθανή λύση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

«[Οι αγρότες μικρής κλίμακας] ζήτησαν υποστήριξη και χρηματοδότηση για το κλίμα για ποικίλα και ανθεκτικά αγροοικολογικά συστήματα τροφίμων για να βοηθήσουν στην προσαρμογή στις πλημμύρες και τις ξηρασίες που αντιμετωπίζουν — αλλά αφήνουν το [COP27] με πολύ λίγα», λέει ο Million Belay, συντονιστής της Συμμαχίας. για την επισιτιστική κυριαρχία στην Αφρική και ειδικός πάνελ με το IPES-Food.

Ο Li Ching λέει ότι όχι μόνο το COP27 δεν είχε αναγνώριση και υποστήριξη για τους αγρότες μικρής κλίμακας, αλλά ενισχύθηκαν επίσης τα τρέχοντα επιβλαβή γεωργικά συστήματα.

«Παρά όλα τα πράσινα τσιτάτα, το COP27 έχει δει μια σειρά από πρωτοβουλίες που απλώς παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και το εξορυκτικό μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας μεγάλης κλίμακας τους που προκαλεί την κλιματική αλλαγή», λέει ο Li Ching.

Ο Mamadou Goita, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Προώθησης Εναλλακτικών στην Ανάπτυξη και ειδικός σε πάνελ με το IPES-Food, λέει ότι το COP27 αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα να δούμε ότι η συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα θα αρχίσει να στοχεύει σε μεγαλύτερη δράση για την αντιμετώπιση των τεράστιων εκπομπών από τη βιομηχανική γεωργία και την παροχή χρηματοδότησης για να γίνει η γεωργία πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή», λέει ο Goita. «Αλλά αν δεν ενσωματωθούν ενέργειες σε ολόκληρο το σύστημα τροφίμων, από τη σπατάλη και την απώλεια τροφίμων έως τις βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και την υγιεινή διατροφή, θα αποτύχουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες διατροφικές και κλιματικές προκλήσεις του κόσμου».

Πηγή: foodtank.com

* Η κοινή εργασία για τη γεωργία Koronivia (KJWA) είναι μια απόφαση ορόσημο βάσει της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) που αναγνωρίζει τις μοναδικές δυνατότητες της γεωργίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η απόφαση Κορωνίβια πραγματεύεται έξι αλληλένδετα θέματα σχετικά με τα εδάφη, τη χρήση θρεπτικών ουσιών, το νερό, την κτηνοτροφία, τις μεθόδους αξιολόγησης της προσαρμογής και τις διαστάσεις κοινωνικοοικονομικής και επισιτιστικής ασφάλειας της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους γεωργικούς τομείς. Η απόφαση έχει απήχηση στη βασική εντολή του FAO για την εξάλειψη της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού, τη μείωση της αγροτικής φτώχειας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας.