Η αύξηση του κόστους σε ενέργεια, ζωοτροφές κ.α. έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση στον κτηνοτροφικό κλάδο .
Μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των αγανακτισμένων απασχολούμενων στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την τεράστια αύξηση που έχει καταγραφεί στο κόστος παραγωγής τον τελευταίο χρόνο αλλά και την αδιαφορία του κράτους, καθώς πολλοί από αυτούς τονίζουν με νόημα ότι «δεν κάνει τίποτα για να μας βοηθήσουν, για αυτούς δεν υπάρχουν».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κτηνοτρόφων της Κρήτης και συγκεκριμένα των Απλαδιανών του μέσα Μυλοποτάμου, έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους εξετάζοντας ακόμη μέχρι και την εγκατάλειψη του τόπου τους.
Η αύξηση του κόστους σε ενέργεια, ζωοτροφές κ.α. έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση στον κτηνοτροφικό κλάδο καθώς πολλοί από τους επαγγελματίες έχουν καταχρεωθεί. «Από 10 ευρώ που είχε ένα τσουβάλι καλαμπόκι, τώρα έχει πάει στα 24 ευρώ» είπαν στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV» και τόνισαν ότι «Έχουμε χρεωθεί σε όλο τον κόσμο και όλο το ζωικό κεφάλαιο να το σφάξουμε δεν ξεχρεώνουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις των αγροτών. «Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη χρονιά, δε μπορούμε να σπείρουμε» σημειώνοντας ότι «τα λιπάσματα είναι πανάκριβα, το πετρέλαιο για το τρακτέρ πανάκριβο» και η πρώτη σκέψη όπως λένε είναι «να τα παρατήσουμε».
Δύσκολες στιγμές περνούν και οι κτηνοτρόφοι της Νάξου καθώς από την αρχή της κρίσης 11 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν βάλει «λουκέτο» ενώ άλλες οκτώ βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης μιλώντας στο Euronews «ένας κτηνοτρόφος αγόραζε το καλαμπόκι 200 ευρώ τον τόνο και πλέον η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί», η τιμή στα λιπάσματα έχει τριπλασιαστεί, ενώ το ρεύμα σε μια γεώτρηση κόστιζε 7-8 ευρώ την ώρα και πλέον φτάνει τα 28 ευρώ την ώρα.