Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της γεωργικής γης θα προέλθει από τις καλλιέργειες και ειδικότερα από τα σιτηρά.
Μείωση σε εκτάσεις που αφορούν κυρίως στην παραγωγή δημητριακών και σημαντική αύξηση πρωτεϊνούχων καλλιεργειών περιγράφεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προοπτικές των γεωργικών αγορών για το διάστημα 2021-31.
Συγκεκριμένα, η συνολική χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση προβλέπεται να μειωθεί ελαφρά κατά την εν λόγω περίοδο, σε 160,5 εκατομμύρια εκτάρια το 2031.
Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες αποδόσεις που καθιστούν την παραγωγή σε οριακή γη λιγότερο ελκυστική, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανανέωσης γενεών σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές και ανταγωνισμός με τις δασικές και τις αστικές περιοχές.
Αύξηση θα καταγραφεί στις δασικές εκτάσεις οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τις γεωργικές εκτάσεις το 2031, φτάνοντας τα 161,4 εκατομμύρια εκτάρια.
Όπως περιγράφεται στην έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της γεωργικής γης θα προέλθει από τις καλλιέργειες και ειδικότερα από τα σιτηρά. Από την άλλη πλευρά, η μετατροπή από τη συμβατική στη βιολογική γεωργία αναμένεται να παραμείνει ισχυρή κατά το διάστημα 2021-31. Ακόμη και χωρίς πρόσθετη στήριξη και την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί (όπως υποτίθεται για αυτήν την άσκηση μοντελοποίησης), η βιολογική γη θα μπορούσε να φτάσει το 15% της συνολικής γεωργικής γης της ΕΕ το 2031.
Η μείωση κατά 2,8% της έκτασης των σιτηρών της ΕΕ, σε σύγκριση με το 2021, σε συνδυασμό με μείωση της απόδοσης, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση της παραγωγής σιτηρών. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στους 276 εκατομμύρια τόνους το 2031 (-2,5% σε σύγκριση με το 2021). Όσον αφορά την κατανάλωση, η χρήση στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,7%, φθάνοντας τους 254,8 εκατομμύρια τόνους, λόγω της μείωσης της χρήσης ζωοτροφών. Όσον αφορά το εμπόριο, η ΕΕ αναμένεται να παραμείνει ανταγωνιστική, αλλά θα αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό που θα οδηγήσει σε μείωση των μεριδίων αγοράς.
Όσον αφορά τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, η ειδική έκταση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 19% κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Καθώς αυτές οι καλλιέργειες συνεχίζουν να προσελκύουν ενδιαφέρον χάρη στα αγρονομικά τους οφέλη και τις προοπτικές της αγοράς, οι αποδόσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% έως το 2031. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά 33% σε 5,2 εκατομμύρια τόνους το 2031. Η κατανάλωση στην ΕΕ θα αυξηθεί επίσης το 2021 -31, για να φτάσει τους 5,6 εκατομμύρια τόνους το 2031, αυξημένη κατά 14% σε σύγκριση με το 2021.
Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η έκταση αναμένεται να είναι παρόμοια με τα σημερινά επίπεδα έως το 2031, στα 10,7 εκατομμύρια εκτάρια. Θα κορυφωθεί στα μέσα της περιόδου, αλλά θα αρχίσει να μειώνεται λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για ζωοτροφές και ελαιούχους σπόρους. Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο το 2027, στους 32,1 εκατομμύρια τόνους. Στη συνέχεια, προβλέπεται να μειωθεί στους 31,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2031.
Τέλος, σταθερή θα παραμείνει η συνολική έκταση ζαχαρότευτλων της ΕΕ η οποία θα ανέλθει σε σχεδόν 1,5 εκατ. εκτάρια το 2031. Όσον αφορά την παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ, αναμένεται να αυξηθεί αργά, από 15,5 εκατομμύρια τόνους κατά μέσο όρο το 2019-21 σε 16 εκατομμύρια τόνους το 2031. Η κατανάλωση προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,5% ετησίως, στους 15,9 εκατ. τόνους. Αυτό συνδέεται κυρίως με τη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές δίαιτες.
* Δείτε ΕΔΩ την ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά