Ο αντίστοιχος δείκτης του Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2020, είχε παρουσιάσει αύξηση 17%.
Απογοήτευση προκαλούν τα στοιχεία του κόστους παραγωγής για την ελληνική γεωργία, με βάση τους δείκτες των τιμών εισροών και εκροών που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., αφού από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022 εμφανίζεται αύξηση του κόστους αγοράς των γεωργικών εφοδίων, των καυσίμων και των ζωοτροφών, σε ποσοστό 22,4%!
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μικρή μείωση κατά 0,3% παρουσίασε ο δείκτης εισροών στη γεωργία-κτηνοτροφία τον Νοέμβριο 2022, συγκριτικά με ένα μήνα πριν, αλλά αυξημένος κατά 22,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο Νοέμβριο του 2021. Η αύξηση αυτή στο κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οφείλεται στην αύξηση κατά 24,2% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στην ενέργεια, τα λιπαντικά και τις ζωοτροφές.
Αντίστοιχα, αυξημένος κατά 19,7% είναι ο δείκτης εκροών τον Νοέμβριο 2022 συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της αύξησης των τιμών των δημητριακών και των σπόρων, καθώς και ο δείκτης τιμών της ζωικής παραγωγής.
Η εξέλιξη των τιμών
Ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Νοεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 19,7%. Δηλαδή, πρόκειται για το ακαθάριστο εισόδημα των παραγωγών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επιδοτήσεις.
Ο αντίστοιχος δείκτης του Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2020, είχε παρουσιάσει αύξηση 17%.
Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εκροών κατά 19,7% οφείλεται στην αύξηση κατά 19,1% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας "Δημητριακά και σπόροι", και στην αύξηση κατά 24,2% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής. Ο γενικός δείκτης τιμών εκροών κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 2,2%.
Ο μέσος σταθμικός δείκτης εκροών του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021-Νοεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020-Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 14,6%.
Ο γενικός δείκτης τιμών εισροών στη γεωργία-κτηνοτροφία του μηνός Νοεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 22,4%, έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Νοεμβρίου 2021 με τον Νοέμβριο 2020.
Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εισροών κατά 22,4%, τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, οφείλεται στην αύξηση κατά 24,2% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων "Ενέργεια και λιπαντικά" και "Ζωοτροφές".
Με λίγα λόγια, μπορεί το 2022 να διέθεσαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στη χώρα μας ακριβότερα τα προϊόντα τους σε σχέση με το 2021, όμως το κόστος παραγωγής αυξήθηκε δραματικά και περιόρισε έτσι τα καθαρά κέρδη τους σε απαγορευτικά και απογοητευτικά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ελαιολάδου στην Κρήτη. Την ώρα δηλαδή που η μέση τιμή έχει φτάσει τουλάχιστον στο 4,80 ευρώ το κιλό, υπάρχει σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε όλους τους άλλους δείκτες των εξόδων που πρέπει να κάνουν οι ελαιοπαραγωγοί, για να μπορέσουν να μαζέψουν τη σοδειά τους.
Αναγκαίες διευκρινίσεις
Σκοπός του δείκτη τιμών εκροών είναι η μέτρηση της σχετικής μεταβολής των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί στον τομέα γεωργίας-κτηνοτροφίας κατά την πώληση των γεωργικών προϊόντων τους, ενώ σκοπός του δείκτη τιμών εισροών είναι η μέτρηση της σχετικής μεταβολής των τιμών που καταβάλλουν για την αγορά των αναλώσιμων μέσων, αγαθών και υπηρεσιών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.
Ο δείκτης τιμών εκροών είναι μηνιαίος δείκτης και διακρίνεται στους δείκτες τιμών φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ο δείκτης τιμών εισροών είναι μηνιαίος δείκτης, ο οποίος καταρτίζεται από τη σύνθεση των δεικτών τιμών των ομάδων των αναλώσιμων μέσων παραγωγής και των αγαθών σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.
Στον δείκτη τιμών εκροών οι συλλεγόμενες τιμές είναι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων. Ως τιμή διάθεσης ορίζεται η τιμή που λαμβάνεται από τον παραγωγό χωρίς επιδοτήσεις, μεταφορικά έξοδα, ΦΠΑ ή άλλους φόρους που εκπίπτουν.
Στον δείκτη τιμών εισροών οι τιμές που συλλέγονται είναι οι τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί όταν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη γεωργική-κτηνοτροφική παραγωγή και είναι απαλλαγμένες από ΦΠΑ και μεταφορικά έξοδα.
Προβληματισμός και στις Βρυξέλλες
Την ίδια ώρα, όμως, η ακρίβεια προβληματίζει τους αγρότες και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, την ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 (ΠΔΠ 2021-2027) τονίζει ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον του ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα.
«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους αγρότες να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, ειδικά με τις σημερινές πρωτοφανείς προκλήσεις. Γι' αυτόν τον λόγο, θα προτείνω αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ 2021-2027», δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου για το 2023.