Η κυτταρική γεωργία μπορεί όχι μόνο να μιμηθεί τη δομή των πρωτεϊνών που έχουμε στο χέρι, αλλά να υπερβεί πολύ την απλή αναπαραγωγή.
Τρώμε επειδή πρέπει, αλλά συνήθως δεν σκεφτόμαστε γιατί τρώμε. Τι πραγματικά μας κρατά ζωντανούς και υγιείς;
Το κλειδί της τροφής, παρόμοιο με το φάρμακο, βρίσκεται στα χέρια των μικρότερων μονάδων ζωής – των κυττάρων! Τα κύτταρα αποτελούνται από πρωτεΐνες, λίπη και άλλα συστατικά απαραίτητα για τη ζωή, αλλά τα παράγουν επίσης ενεργά. Είναι σχεδόν καρτεσιανή προσέγγιση. Ας εξαλείψουμε όλα τα «περιττά», ας βρούμε την ουσία (την ψυχή της τροφής) και ας την ξαναχτίσουμε μαζί. Η κυτταρική γεωργία είναι ένας τρόπος να ζητήσουμε από αυτές τις μικροσκοπικές μηχανές (κύτταρα) να παράγουν αποτελεσματικά αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε.
Ενώ η κυτταρική γεωργία, τα κυτταρικά εργοστάσια και η ζύμωση ακριβείας μπορεί να ακούγονται σαν λέξεις κατάλληλες μόνο για συζητήσεις σε εργαστήριο επιστήμης, η βιοτεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες να ξεκλειδώσει ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για όλους, βγάζοντας την τεχνολογία από το εργαστήριο και σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο καθημερινές ζωές. Έχουμε δει αυτό το στυλ τεχνολογικής επανάστασης όταν ο Μπιλ Γκέιτς ανέπτυξε την τεχνολογία προσωπικών υπολογιστών μετατρέποντας την τεχνολογία υψηλού επιπέδου σε κάτι που χρησιμοποιείται από όλους.
Ακριβώς όπως οι πρωτοποριακές τεχνολογίες που προηγήθηκαν, η κυτταρική γεωργία έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτυχθεί εκθετικά την επόμενη δεκαετία. Αντιλαμβανόμαστε μόνο την κορυφή του παγόβουνου των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει η κυτταρική γεωργία.
Η κυτταρική γεωργία μπορεί να επεκταθεί πέρα από ένα αντίγραφο.
Οι φυσικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα ζώα και τα φυτά, είναι σταθερές, που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη είναι οργανική ως προς την πηγή. Ένα απλό αντίγραφο αυτών των σταθερών πηγών πρωτεΐνης θα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και ενδεχομένως όλους τους ανθυγιεινούς παράγοντες που συνοδεύουν αυτό. Το κρέας που παράγεται από ζώα είναι μια κοινή πηγή δυνητικά θανατηφόρων λοιμώξεων και η χρήση αντιβιοτικών στη γεωργία και τη γεωργία προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας. Αλλά ακόμα και το πιο βιολογικό κρέας που τρέφεται με χόρτο έχει όρια στα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προσφέρει. Έχει αναφερθεί ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Μέσω εκτεταμένης έρευνας και ανάπτυξης, η κυτταρική γεωργία μπορεί όχι μόνο να μιμηθεί τη δομή των πρωτεϊνών που έχουμε στο χέρι, αλλά να υπερβεί πολύ την απλή αναπαραγωγή. Η κυτταρική γεωργία και η ζύμωση ακριβείας επιτρέπουν τη δημιουργία και την παραγωγή πρωτεϊνών στα φυτά και σε άλλα κυτταρικά εργοστάσια όπου δεν υπάρχουν φυσικά. Αυτό έχει μετασχηματιστικές δυνατότητες για πολλούς κλάδους και εκατομμύρια ανθρώπους.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η παραγωγή εμβολίων mRNA για τον Covid-19 ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως το Humira, τα οποία έχουν αλλάξει και έχουν επηρεάσει θετικά τις ζωές εκατομμυρίων. Πέρα από την ικανότητά της να παράγει φαρμακευτικά προϊόντα και τρόφιμα σε υψηλότερα επίπεδα και έτσι να τα κάνει πιο προσιτά, η κυτταρική γεωργία έχει επίσης τη δυνατότητα να παράγει καλλυντικά χωρίς ζώα, είδη μόδας και εναλλακτικές λύσεις δέρματος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το αποτύπωμα CO2 άλλων βιομηχανιών.
Η κυτταρική γεωργία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά προέρχονταν αρχικά από φυτικές και ζωικές πηγές. Το κολλαγόνο, ένα δημοφιλές προϊόν που βρίσκεται στις κρέμες κατά της γήρανσης, προέρχεται από την ινώδη πρωτεΐνη στους ιστούς και τα οστά των ζώων και η ασπιρίνη προέρχεται για πρώτη φορά από φλοιό ιτιάς. Τώρα, αντί να χρειάζεται να προμηθεύονται αυτά τα προϊόντα, μπορούν να καλλιεργηθούν μοναδικά σε ένα εργαστήριο.
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας κυτταρικής γεωργίας, μπορούν να δημιουργηθούν προϊόντα από φυτικές και κυτταρικές πηγές πρωτεϊνών με τις επιθυμητές πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε πιο υγιεινές εναλλακτικές σε όλες τις βιομηχανίες, ιδιαίτερα στα τρόφιμα και τα ποτά, τα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Η βιομηχανία υγείας και ευεξίας έχει εκραγεί την τελευταία δεκαετία και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα προϊόντα που τοποθετούνται και χρησιμοποιούνται στο σώμα μας. Δεν είναι μόνο ο βιγκανισμός που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν αύξηση 500% στους vegans στις ΗΠΑ από το 2014, αλλά και η βιομηχανία ευεξίας συνολικά. Σε μια παγκόσμια βιομηχανία 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με ετήσια ανάπτυξη 5% έως 10%, περισσότεροι καταναλωτές απολαμβάνουν τα οφέλη για την υγεία που μπορεί να προσφέρει η κυτταρική γεωργία.
Η κυτταρική γεωργία προσφέρει ένα μέλλον όπου τα καθημερινά προϊόντα μας μπορούν να έχουν τα ακριβή οφέλη για την υγεία και τη θρεπτική αξία που επιθυμούμε. Τα σωτήρια φάρμακα θα μπορούσαν να προέρχονται από τη σόγια ή οι πρωτεΐνες για την κρέμα του δέρματός σας θα μπορούσαν να προέρχονται από οικιακά φυτά.
Η κυτταρική γεωργία μπορεί να είναι η επόμενη βιομηχανική επανάσταση.
Η χρήση κυττάρων ως συστημάτων παραγωγής για μόρια έχει μακρά ιστορία. Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, τα κύτταρα των θηλαστικών έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιολογικών φαρμάκων, ενώ τα εργοστάσια βακτηριακών και φυτικών κυττάρων έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χημικών και πρωτεϊνών.
Για μένα, η κυτταρική γεωργία αναφέρεται στην ανάπτυξη πρωτεϊνών πέρα από εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων. Αντιπροσωπεύει μάλλον μια γενική τεχνολογία που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε κυψέλες ως μηχανές για την επόμενη βιομηχανική επανάσταση. Διανύουμε μια παρόμοια πορεία όπως η βιομηχανία πριν από μερικούς αιώνες. Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τους πόρους μας πιο αποτελεσματικά αναπτύσσοντας καλύτερες μηχανές.
Μέσω της βιομηχανικής, μάθαμε πώς να ζητάμε από τα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες που δεν ήξεραν ότι ήταν σε θέση να παράγουν. Μάθαμε πώς να αυξήσουμε την απόδοση. Αντικαταστήσαμε τη γη, ένα σπάνιο και ιδιαίτερα εκτιμώμενο προϊόν στις μέρες μας, με εξαιρετικά βέλτιστα περιβάλλοντα καλλιέργειας που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες. Αυτά τα φανταχτερά μηχανήματα είναι άλλο ένα κλειδί για αυτή τη νέα βιομηχανική επανάσταση. Ενώ η παραδοσιακή γεωργία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς στοχαστικούς παράγοντες όπως ο καιρός, οι βιοαντιδραστήρες βοηθούν στον πλήρη έλεγχο των συνθηκών για την κυτταρική γεωργία όπως η θερμοκρασία, η οξύτητα και η πρόσβαση σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των κυττάρων.
Η κυτταρική γεωργία προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κόσμου.
Το πώς και το τι τρώμε αλλάζει, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις στην υγεία και στην κλιματική κρίση. Η κυτταρική γεωργία πιθανότατα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης, και καθώς συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε, το ίδιο θα πρέπει και η τεχνολογία μας. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα σε βέλτιστες θέσεις για να διαμορφώσουν ενεργά αυτήν την τάση διευκολύνοντας την ανάπτυξη των απαραίτητων μηχανημάτων, όπως οι βιοαντιδραστήρες που θα επέτρεπαν την κλιμακούμενη βιομηχανική παραγωγή. Επιπλέον, με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτόν τον τομέα, υπάρχει μια ρεαλιστική ευκαιρία για τις βοηθητικές βιομηχανίες να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικές πρώτες ύλες, όπως αμινοξέα και αυξητικούς παράγοντες.
Πιστεύω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αντισταθούμε σε αυτήν την αλλαγή στην τεχνολογία. Κατά την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα δούμε τη βιοτεχνολογία να ανθίζει και να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: Forbes