Η γεωργία έχει επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των γεωργικών εισροών, η οποία οδήγησε σε υψηλότερες ποσότητες προϊόντων
Οι Υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πραγματοποιούν συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 30 Ιανουαρίου κατά την οποία θα συζητήσουν την κατάσταση των γεωργικών αγορών, ιδίως στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και στην οποία θα συζήτηση για την επόμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη μεταφορά ζώων. Οι κάτοχοι των Είκοσι επτά θα λάβουν πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις στις αγροτικές αγορές και θα συζητήσουν μεταξύ τους.
Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν μέτρα στήριξης για τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από τον πόλεμο και την πιθανή χρήση του αγροτικού αποθέματος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν μέτρα στήριξης των τομέων που επλήγησαν περισσότερο από τον πόλεμο και την πιθανή χρήση του αγροτικού αποθέματος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που διαθέτει 450 εκατ. ευρώ ετησίως για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κρίση.
Η γεωργία έχει επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των γεωργικών εισροών, η οποία οδήγησε σε υψηλότερες ποσότητες προϊόντων.
Αν και οι παγκόσμιες τιμές για τα γεωργικά προϊόντα αυξάνονται από τα μέσα του 2020, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει περαιτέρω εκρήξεις, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά στα μέσα του 2022. Έκτοτε, οι τιμές έχουν μειωθεί αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Επιπλέον, η Πολωνία θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις συνέπειες της αύξησης των ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών που εισέρχονται στην ΕΕ και την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών των 27.
Τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την αναστολή των δασμών και των ποσοστώσεων στις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ουκρανίας για ένα έτος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των προϊόντων από την πρώην Σοβιετική δημοκρατία να φθάνουν στις είκοσι επτά, κυρίως, στις παραμεθόριες χώρες.
Δεδομένου αυτού του σεναρίου, κράτη όπως η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις συνέπειες για τους ντόπιους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της ζήτησης για εθνικά προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, η Πορτογαλία, με την υποστήριξη της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας, θα εγείρει συζήτηση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη μεταφορά ζώων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να υποβάλει φέτος πρόταση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη μεταφορά ζώων.Ενώ περιμένουν το κοινοτικό εκτελεστικό να δημοσιεύσει την πρωτοβουλία του, διπλωματικές πηγές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει «μια ομάδα χωρών, κυρίως από τη βόρεια Ευρώπη, πιο κεντρικές, που είναι αντίθετες στη μεταφορά ζώντων ζώων».Τα περιφερειακά κράτη μέλη, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θεωρούν ότι οι "καλές πρακτικές" στις μεταφορές πρέπει να ρυθμιστούν, αλλά όχι "να ξεκινήσουν από μια θέση απαγόρευσης της μεταφοράς ζώντων ζώων", τονίζουν.
Οι πηγές αναφέρουν ότι η Επιτροπή προετοιμάζει τις προτάσεις της και διεξάγει τις μελέτες επιπτώσεών της, αλλά λένε ότι «ναι, προφανώς, είναι ευαίσθητη» στις εμπορικές επιπτώσεις της εξαιρετικά περιοριστικής νομοθεσίας στο εμπόριο ζώντων ζώων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο εμπόριο ζώντων ζώων τρίτες χώρες με πιο χαλαρούς κανόνες για την καλή διαβίωση των ζώων.