Οι παραγωγοί «βλέπουν» το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σημαντικά ενώ το ενεργειακό αποτελεί το μεγαλύτερο «βάσανο».
Τη σαφή του θέση ότι οι προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας, χοιροτροφίας και αλιείας «δεν έχουν όριο και τέλος», διατύπωσε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, εγκαινιάζοντας απόψε την 12η Διεθνή Έκθεση «Zootechnia» (2-5/2), που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη.
«Με το μεράκι των Ελλήνων παραγωγών, τη βιοποικιλότητα της χώρας μας και τις προοπτικές που δίνουν οι ξένες αγορές, οι οποίες έχουν ταυτίσει τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα και τα αποζητούν, μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια καλύτερη ημέρα για την ελληνική κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, χοιροτροφία και αλιεία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.
Στην ομιλία του ο κ. Γεωργαντάς έκανε απολογισμό των δράσεων και ενεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα που στα τελευταία χρόνια λόγω διεθνούς συγκυρίας «βλέπει» το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σημαντικά και τόνισε ότι το ενεργειακό αποτελεί το μεγαλύτερο «βάσανο» για τους όλους τους Έλληνες παραγωγούς.
Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υποχρέωση του ΥΠΑΑΤ είναι να προστατεύσει τον Έλληνα παραγωγό», ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η επίλυση του ζητήματος με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης είναι «η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτορφίας, που δημιουργεί καταλογισμούς από ευρωπαϊκά όργανα και εμποδίζει την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο».
Γνωστοποίησε ότι «σήμερα, πέντε περιφερειακά συμβούλια στη χώρα ήδη έχουν λάβει αποφάσεις εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση που θα γίνει με το ΥΑΑΤ και θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης εντός του Μαρτίου» και πρόσθεσε «θα βοηθήσουμε και όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες έτσι ώστε να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο».
Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο θέμα νοθείας των ελληνικών προϊόντων, ο Υπουργός γνωστοποίησε ότι το ερχόμενο διάστημα έρχεται το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ 2», σημειώνοντας ότι «έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και στο προσεχές μέλλον θα τρέξει και ο απαραίτητος διαγωνισμός». Όπως εξήγησε, το προαναφερόμενο σύστημα , «θα βοηθήσει πιο εντατικά την προσπάθεια για περιορισμό των παραβατικών συμπεριφορών».
Αναφερόμενος στη βιολογική κτηνοτροφία, είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα διατεθεί ποσό ύψους 305 εκατ. ευρώ «το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ», ενώ επανέλαβε ότι στα χρόνια της κρίσης «δεν δόθηκε κανένα δικαίωμα σε κανέναν που δεν είχε ζωϊκό κεφάλαιο».
Για τη Zootechnia, ο κ. Γεωργαντάς τη χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας, χοιροτροφίας και αλιείας και σημείωσε ότι η μεγάλη συμμετοχή στην έκθεση δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για μια παραγωγική διαδικασία που έχει προοπτικές και δυναμική και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία σε όποιους ασχοληθούν συστηματικά και παράξουν τα πολύ καλά προϊόντα τα ελληνικά, ταυτόσημα με την ποιότητα.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στον σύντομο χαιρετισμό εξήρε τη δουλειά της διοίκησης της HELEXPO- ΔΕΘ «τόσο για τη ΔΕΘ όσο και για τις κλαδικές εκθέσεις» χαρακτηρίζοντας την εταιρεία ως ένα από τους βασικούς φορείς ανάπτυξης της περιοχής.
Για την 12η Zootechnia είπε ότι είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών και ότι θα την επισκεφτούν πάνω από 50.000 άτομα. «Είναι η μεγαλύτερη εξειδικευμένη έκθεση σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΠΚΜ θα συνεχίσει μέσα από τα προγράμματά της να προσφέρει ενίσχυση στην κτηνοτροφία που είναι ανεπτυγμένη σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
Για μια «πετυχημένη και φιλόδοξη κλαδική έκθεση», μίλησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας.