Άνθρωποι που ασχολούνται με τις καλλιέργειες καταθέτουν τον κίνδυνο που βιώνουν οι καλλιέργειες – με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή της ελιάς – και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.
Τα τελευταία χρόνια αν μη τι άλλο παρατηρούνται έντονες κλιματικές αλλαγές, με θερμοκρασίες δυσανάλογες με την εποχή. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο, που συνάμα με την κακή οικονομική κατάσταση και την ακρίβεια που επικρατεί, αντιμετωπίζουν και τεράστια προβλήματα με τις καλλιέργειές τους.
Άνθρωποι που ασχολούνται με τις καλλιέργειες, καταθέτουν αποκλειστικά στην «Πατρίς» τον κίνδυνο που βιώνουν οι καλλιέργειες – με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή της ελιάς – και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, αφού όπως υποστηρίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες τους πρώτους χειμερινούς μήνες, οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και πλέον οι χαμηλές θερμοκρασίες που παγώνουν τον καρπό, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην καρπόδεση.
«Είναι μία περίοδος κρίσιμη»
Στους παράγοντες οι οποίοι ενδέχεται να έχουν προκαλέσει πρόβλημα στον καρπό εστίασε η γεωπόνος Ελένη Μπίστολα, θέτοντας παράλληλα και τους προβληματισμούς της για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο που ίσως επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας των συνεχών καιρικών μεταβολών. Ιδιαίτερα τόνισε: «Και η παρατεταμένη ξηρασία που είχαμε το καλοκαίρι αλλά και η καθυστερημένη βροχόπτωση –που σε άλλες συνθήκες Σεπτέμβριο είχαμε κάποιες βροχές– που είναι απαραίτητη για τον καρπό στο τελευταίο στάδιο όσον αφορά την περιεκτικότητα, συνέχισε τους πρώτους χειμωνιάτικους μήνες με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές να καθυστερήσει ο καρπός να ωριμάσει. Αυτό δημιουργεί και άλλα προβλήματα όμως. Ο καιρός έχει ως αποτέλεσμα και την παράταση της επικινδυνότητας από δάκο και γλοιοσπόριο που επιβαρύνουν την ελιά και αυτό φαίνεται και στη συγκομιδή αλλά και στην παραγωγή γενικότερα. Είναι μία περίοδος κρίσιμη για να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε λάδι του καρπού, δηλαδή η απόδοση. Μέχρι πριν λίγες μέρες είχαμε ζεστό καιρό, δηλαδή θερμοκρασίες ανώτερες από αυτές της εποχής, πράγμα που δεν σταμάτησε τη λειτουργία της ελιάς με αποτέλεσμα να βλέπουμε δέντρα με καινούργια βλάστηση, που αυτό ίσως να τα «φουσκώσει» νωρίς. Αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί βλέπουμε ότι ο μήνας που διανύουμε έχει μπει βαριά και ακολουθεί και ο Μάρτιος, με τον κίνδυνο ο πάγος να τους προκαλέσει ζημιά να είναι υπαρκτός. Έτσι, μπορεί να επιβαρυνθεί η παραγωγή και ιδιαίτερα η διαδικασία της ανθοφορίας και άλλα. Είναι μεγάλο πρόβλημα η υψηλή θερμοκρασία τους χειμωνιάτικους μήνες».
«Είναι σαν μια αποβολή!»
Για αναποδιά κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, εκτιμώντας πως κάθε δέντρο θα πρέπει να πέφτει σε λήθαργο τη σωστή εποχή και πως σίγουρα οι περίεργες για την εποχή καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν την καλλιέργεια τη χρονιά που μας έρχεται. Ειδικότερα επισήμανε: «Αυτή η αναποδιά που συνέβη φέτος τον Δεκέμβριο και στην ουσία δεν είχαμε χειμώνα, παρά μόνο μία παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και ζεστών θερμοκρασιών, έπαιξε ρόλο στις ελιές που έπαθαν ζημιά στον καρπό τους και εκτιμώ πως σίγουρα θα παίξει ρόλο και την ερχόμενη χρόνια στην καρπόδεση. Τα δέντρα πρέπει να πέφτουν σε λήθαργο τη στιγμή που πρέπει. Το φυσιολογικό είναι να έχει πάγο τον χειμώνα. Έτσι όπως έχουν κυλήσει οι συνθήκες, δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει. Μερικά δέντρα έχουν ανθίσει και εκεί μπορεί να τους κάνει ζημιά. Κάτι τέτοιο είναι σαν μία αποβολή!».
«Να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ»
Για το εν λόγω ζήτημα δεν θα μπορούσε να μην εκφέρει γνώμη και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ιδιαίτερα σημαντικό και έχει επισημανθεί και στον ΕΛΓΑ από τον οποίο βασικό αίτημα όλου του αγροτικού κόσμου είναι η τροποποίηση του κανονισμού, ειδάλλως η κλιματικές αλλαγές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Συγκεκριμένα υποστήριξε: «Πρόκειται για ένα υπαρκτό θέμα. Δεν είναι λίγες οι ελιές που έχουν ανθίσει αντί να πέσουν σε λήθαργο. Και είναι κάτι που βρίσκουμε και σε άλλα δέντρα. Έχει επέλθει κλιματική αλλαγή, για αυτόν τον λόγο και επιμέναμε να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Από εκεί και πέρα, αυτό είναι κάτι που θα βρούμε μπροστά μας στις καλλιέργειες που έρχονται και δεν ξέρω τι συνθήκες θα έχουμε τους ανοιξιάτικους μήνες».
Πηγή: patrisnews