Η συνάντηση στα Μπαρμπάντος κάλυψε κρίσιμα θέματα AMR όπως η χρηματοδότηση, η ολοκληρωμένη επιτήρηση και η έρευνα και ανάπτυξη.
Τα συστήματα αγροδιατροφής διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής (AMR) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει δεσμευτεί πλήρως να αντιμετωπίσει αυτό που ο ΟΗΕ κατατάσσει ως μία από τις 10 κορυφαίες απειλές για παγκόσμια υγεία, ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu είπε σήμερα στην έκτη συνάντηση της Ομάδας Ηγετών Global (GLG) για τη Μικροβιακή Αντίσταση.
Η συνάντηση στο Μπρίτζταουν των Μπαρμπάντος ήταν η πρώτη φορά που μέλη της GLG, η οποία αποτελείται από παγκόσμιους ηγέτες και ειδικούς, μπόρεσαν να συγκεντρωθούν αυτοπροσώπως λόγω της πανδημίας COVID-19. Με οικοδεσπότη την Πρωθυπουργό των Μπαρμπάντος, Mia Amor Mottley, η συνάντηση κάλυψε κρίσιμα θέματα AMR, όπως χρηματοδότηση, έρευνα και ανάπτυξη, ολοκληρωμένη επιτήρηση, ρόλος του ιδιωτικού τομέα, AMR και περιβάλλον και δυναμική πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της AMR.
«Ο FAO έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεργαστεί με τους εταίρους του για τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών, πιο περιεκτικών, πιο ανθεκτικών και πιο βιώσιμων συστημάτων αγροδιατροφής για καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή για όλους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής. Αυτός ο μετασχηματισμός των συστημάτων αγροδιατροφής μπορεί τώρα να υποστηριχθεί καλύτερα χάρη στη συμπερίληψη του AMR στο Ταμείο Πανδημίας, πρόσθεσε.
Ο Γενικός Διευθυντής υπογράμμισε τη σημασία μιας προσέγγισης One Health για τη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών στον αγροδιατροφικό τομέα. Το One Health είναι μια ολοκληρωμένη, ενοποιητική προσέγγιση που στοχεύει στη βιώσιμη εξισορρόπηση και βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων, αναγνωρίζοντας ότι είναι στενά συνδεδεμένα και αλληλεξαρτώμενα.
Ο FAO προετοιμάζει επί του παρόντος μια 10ετή παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση της ανάγκης για αντιμικροβιακά στα συστήματα αγροδιατροφής. Ο FAO έχει επίσης αναπτύξει την πρώτη έκδοση της πλατφόρμας πληροφορικής του Διεθνούς FAO για την παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής για να αντιμετωπίσει το υπάρχον κενό πληροφοριών στα συστήματα αγροδιατροφής.
Επιπλέον, ο FAO φιλοξενεί την πλατφόρμα AMR Multi-Stakeholder Partnership Platform , έναν μηχανισμό για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερομένων σε όλα τα επίπεδα σε όλο το φάσμα της One Health.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Γενικός Διευθυντής κάλεσε τους συμμετέχοντες σε μια Στιγμή Απολογισμού Συστημάτων Τροφίμων του ΟΗΕ που είχε προγραμματιστεί για τις 24-26 Ιουλίου στα κεντρικά γραφεία του FAO στη Ρώμη, στην οποία θα συζητηθεί η AMR.
Η AMR εμφανίζεται όταν μικροοργανισμοί όπως βακτήρια, ιοί, παράσιτα ή μύκητες γίνονται ανθεκτικοί σε αντιμικροβιακές θεραπείες στις οποίες ήταν προηγουμένως ευαίσθητοι.
Η αυξανόμενη χρήση και η κακή χρήση αντιμικροβιακών και άλλων μικροβιακών στρεσογόνων παραγόντων (π.χ. παρουσία βαρέων μετάλλων και άλλων ρύπων) δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας των μικροοργανισμών.
Αυτό με τη σειρά του θέτει σοβαρές απειλές για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των τροφίμων, την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η AMR επηρεάζει δυσανάλογα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και συμβάλλει σε σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση Global Research on Antimicrobial Resistance. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι την επόμενη δεκαετία, η AMR θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα ΑΕΠ τουλάχιστον 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και επιπλέον 24 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξαναγκαστούν σε ακραία φτώχεια μέχρι το 2030, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την AMR σήμερα.