Οι αιτίες της μεγάλης ψαλίδας στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, η αύξηση τιμών σε λιπάσματα και γεωργικά εφόδια και οι ζημίες σε καλλιέργειες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δημιουργούν ένα δύσκολο σκηνικό στον πρωτογενή τομέα και την βασική αιτία της μεγάλης ψαλίδας στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Σωτήρης Αναγωνστόπουλος μιλώντας με δημοσιογράφους για το θέμα σχολίασε ότι η διαφορά τιμής μεταξύ χωραφιού και ραφιού στο λιανεμπόριο, πάντοτε υπήρχε, αλλά έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στην ενεργειακή κρίση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει, πρόσφατα, ότι πραγματοποιείται, καθημερινά, έλεγχος, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε χονδρεμπορικές εταιρείες. «Γιατί δεν ελέγχουμε μόνο την τιμή στο ράφι, ελέγχουμε τη διαφορά τιμής από τον παραγωγό. Υπάρχει η λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζετε: στο εμπόριο υπάρχει η τιμή της υπερχονδρικής, της χονδρικής και της λιανικής. Αυτό ισχύει σε όλα τα προϊόντα. Για να βρει ο καταναλωτής την τιμή του χωραφιού στο ράφι είναι αδύνατον» όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά τους αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες των αγροτών δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους έναντι στα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν.
Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει ο πρωτογενής τομέας τι αναφέρει το ομόφωνο ψήφισμα για τις κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων της Καρδίτσας «οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των αγροτών σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να πουλάνε τα προϊόντα τους στους εμπόρους, οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ και οι φυσικές καταστροφές στην παραγωγή που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, έχουν καταποντίσει το εισόδημά τους και δυσκολεύουν την επιβίωσή τους.
Τα αιτήματα είναι:
1. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, όπως και για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους. Ειδικά για το βαμβάκι, να υπάρξει αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην πτώση της τιμής του προϊόντος.
2. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών. Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής σε ΤΟΕΒ και Δήμους.
3. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
4. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.
5. Να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.α. στην περιοχή μας».
Πηγή: ienergeia.gr