Βαρύ πλήγμα για καπνοπώλες η αύξηση της τιμής των τσιγάρων

Το κάπνισμα τελικά από ότι φαίνεται… ωφελεί την υγεία καθώς σώζει τον ΕΟΠΠΥ, λένε βορειοελλαδίτες καπνοπώλες, ψιλικατζήδες, περιπτερούχοι, μετά την απόφαση αύξησης της τιμής των τσιγάρων ως ισοδύναμο μέτρο για την απόσυρση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

Έτσι, όπως λένε, αντί για 0,05 ευρώ τα τσιγάρα αυξήθηκαν κατά 0,10 ευρώ τόσο στα λεγόμενα «ακριβά» πακέτα που πωλούνται πλέον προς 3,90 ευρώ αντί 3,80 ευρώ προηγουμένως όσο και στα λεγόμενα «φθηνά» που πωλούνται πλέον προς 3,40 ευρώ αντί 3,30 ευρώ», υποστηρίζουν οι καπνοπώλες, περιπτερούχοι και ψιλικατζήδες της  Βόρειας Ελλάδας.

Όπως σχολιάζουν, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το Δημόσιο θα εισπράξει τα 0,05 ευρώ συν το ΦΠΑ σαν έσοδο για κάθε πακέτο και επιβεβαιώνουν ότι οι καπνοβιομηχανίες έχουν δικό τους σύστημα τιμολόγησης.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η νέα αύξηση της φορολογίας των καπνικών θα οδηγήσει σε περαιτέρω κάμψη της κατανάλωσης και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην άνοδο του λαθρεμπορίου τσιγάρων, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας δια στόματος του προέδρου της, Κώστα Ιακώβου,  αντέδρασε έντονα επισημαίνοντας ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που η κυβέρνηση επιδιώκει. Άμεση συνέπεια της αύξησης της τιμής των τσιγάρων θα είναι η κατακόρυφη πτώση της αγοράς καπνού και κατά συνέπεια η μείωση της αγοραστικής κίνησης σε περίπτερα και καταστήματα με είδη ψιλικών. Αποτέλεσμα θα είναι να ανθίσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων που εδώ και τόσο χρόνια η Ένωση με δεκάδες επιστολές και αιτήματα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σε αρμόδιους Υπουργούς αλλά και άλλους φορείς κάνει αγώνα για την πάταξή του.

 Μιλώντας μάλιστα στον ΣΚΑΪ ο κ.Ιακώβου ανέφερε πως για το 86% του φόρου που βάζει το κράτος στην πώληση καπνού, αφήνει το υπόλοιπο 14% να μοιραστούν καπνοβιομηχανίες μεσάζοντες και περιπτερούχοι.

Δυστυχώς τα στοιχεία που βλέπουν το φως, όπως τόνισε, για το λαθρεμπόριο καπνού είναι αποκαρδιωτικά. Ραγδαία είναι η αύξηση της πώλησης λαθραίων τσιγάρων κατά το διάστημα 2009-2013 καθώς υπολογίζεται ότι το λαθρεμπόριο καπνού ξεπέρασε το 20% της αγοράς καπνού.

Σημαντικός παράγοντας, τονίζει πως  είναι το γεγονός ότι ο ειδικός φόρος καπνού αυξήθηκε κατά 60% και σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων που υπολογίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε την παραπάνω 4ετία μέχρι και το 40%, οδήγησε στην στροφή προς το λαθραίο καπνό.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι:
 -       Οι επιπτώσεις από την αύξηση στα τσιγάρα θα είναι δραματικές για τον κλάδο.
-       Το ισχυρό κτύπημα στο κλάδο θα πυροδοτήσει την έκρηξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων στην αγορά και την στροφή των καταναλωτών στα παράνομα τσιγάρα αμφιβόλου ποιότητας ως οικονομικότερη λύση.