Αντιμέτωποι με την ακριβότερη Τσικνοπέμπτη των τελευταίων χρόνων θα βρεθούν οι καταναλωτές φέτος καθώς οι αυξήσεις στο κρέας είναι μεγάλες, της τάξης του 1 έως 3,5 ευρώ το κιλό.
«Χρυσό» πληρώνουν το κρέας οι Έλληνες καθώς η αύξηση ειδικά στο μοσχαρίσιο κρέας μέσα σε μόλις έναν χρόνο έχει φτάσει ακόμη και το 30%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.
- το βοδινό κρέας στην Ελλάδα ακρίβυνε τον Δεκέμβριο κατά 18,7% όταν ο μέσος όρος αυξήσεων στην Ευρωζώνη ήταν 13,2%.
- το χοιρινό ακρίβυνε στην Ελλάδα το 2022 κατά 19,7% με τον μέσο όρο αυξήσεων στην Ευρωζώνη να αγγίζει το 15,9%,
- ενώ στο αιγοπρόβειο οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 10,1% από 9,3% στη ζώνη του Eυρώ.
Η πορεία των τιμών σε χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας:
- Το χοιρινό από 4,5 ευρώ το κιλό το 2022, ανήλθε πλέον σε 6 ευρώ το κιλό το 2023.
- Το μοσχάρι από 11 ευρώ το κιλό το 2022, ανήλθε σε 14 ευρώ το κιλό το 2023.
Στη Βαρβάκειο αγορά οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής
Η πανσέτα το κιλό στα 4,50 ευρώ. Το ολόκληρο κατσικάκι και το αρνί πωλείται στα 11,90 ευρώ, με τα επιμέρους κομμάτια να έχουν διαφορετικές τιμες. Το κεφαλάκι στοιχίζει 1 ευρώ, η συκωταριά 5,90 ευρώ, το αρνί σπάλα 10 ευρώ, το αρνί μπούτι 12 ευρώ, και τα παϊδάκια… 16 με 17 ευρώ.
Σημειώνεται ότι την Πρωτοχρονιά το κιλό κυμαίνονταν στα 12,50 ευρώ, ενώ πέρσι τέτοια εποχή στα 11 ευρώ. Τα λουκάνικα Καρδίτσας και Τρικάλων από 6,90 ευρώ πήγαν στα 7,50 ευρώ. Το χοιρινό καλαμάκι από 5,90 έως 6,90 το κιλό και το καλαμάκι κοτόπουλο στα 6,50 από τα 6 ευρώ.
Η εικόνα στην Περιφέρεια
Για τις τιμές του κρέατος ενόψει Τσικνοπέμπτης στα Χανιά, μίλησε τη Δευτέρα στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Χανίων, Κώστας Φιωτάκης.
“Στο χοιρινό που θα έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση για την ψησταριά της Τσικνοπέμπτης, πανσέτες και μπριζόλες θα κυμανθούν από 6 ως 6.80 ευρώ το κιλό. Το αρνί θα είναι γύρω στα 12.5 ευρώ το κιλο. Κιμάς χοιρινός 7 ευρώ, ενώ το μοσχάρι είναι 13.5 ευρώ το κιλό, αλλά αν είναι με λίπος πέφτει στα 11 περίπου. Τα κοτόπουλα από 4 ευρώ και τα χωριάτικα που είναι για βραστό και πιλάφια στα 6.5 ευρώ το κιλό.”
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών έκανε γνωστό όμως πως τους επόμενους μήνες αναμένεται να έρθουν κι άλλες ανατιμήσεις στα κρέατα:
“Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε κι άλλες αυξήσεις, γιατί έχει μειωθεί συνολικά η παραγωγή σε όλη την Ευρώπη κατά 30%. Οι δικοί μας παραγωγοί πάλι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, δουλεύουν οριακά. Πιθανόν είναι να έχουμε και ελλείψεις το επόμενο διάστημα στο αρνί και στο ντόπιο μοσχάρι, με αντίστοιχα αποτελέσματα στις τιμές. Από το Πάσχα και το καλοκαίρι που θα έχουμε τόσο κόσμο, εκδηλώσεις, γάμους, πανηγύρια κλπ, θα είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουμε με τα δικά μας προϊόντα”.
Με αφορμή τις ελληνοποιήσεις κρεάτων που δεν έχουν σταματήσει ποτέ στη χώρα, ο κ. Φιωτάκης τόνισε πως πρέπει ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει, επισήμανε όμως ότι η εγχώρια παραγωγή κρέατος δεν επαρκεί ούτε κατά προσέγγιση για να καλυφθεί η ζήτηση:
“Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στη χώρα καλύπτει ένα 25% της ζήτησης. Στο μοσχάρι είναι 3% – 5%. Έχουμε αφήσει τον πρωτογενή τομέα, δεν υπάρχουν άνθρωποι να παράγουν. Το σωστό όμως είναι πάντα να λέμε την αλήθεια στον πελάτη, αλλά και ο πελάτης να αντιληφθεί ότι η ελληνική παραγωγή δεν φτάνει για τη χώρα”.
«Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την Τσικνοπέμπτη, καθώς το απαιτούν τα προϊόντα για εκείνη την ημέρα που χρειάζονται προεργασία» αναφέρει στο thebest.gr o πρόεδρος των κρεοπωλών Πάτρας Παναγιώτης Ζυγούρας. «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τον κόσμο και παραγγελίες. Προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Από την Τετάρτη το βράδυ μέχρι και το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης θα γίνονται οι παραδόσεις σε όσα μας έχουν παραγγείλει».
Σύμφωνα με τον κ. Ζυγούρα την Τσικνοπέμπτη οι καταναλωτές στρέφουν παραδοσιακά την προτίμησή τους σε χοιρινά κρέατα όπως είναι τα σουβλάκια, η πανσέτα και τα λουκάνικα. Οι κρεοπώλες αναμένουν και ανήμερα αυξημένη προσέλευση στα καταστήματά τους, με τον πρόεδρο των κρεοπωλών να τονίζει πως «κρατάμε τις τιμές σταθερές».
Ενδεικτικά, οι τιμές των κρεάτων για την Τσικνοπέμπτη στα κρεοπωλεία της Πάτρας διαμορφώνονται ως εξής: Ο «βασιλιάς» του εθίμου, το χοιρινό σουβλάκι θα πωληθεί περίπου στα 7 ευρώ το κιλό, τα χωριάτικα χειροποίητα λουκάνικα θα κυμανθούν στα 6-7 ευρώ το κιλό, οι πανσέτες περίπου στα 6.30 ευρώ το κιλό, το καρέ μπριζόλα 6.80 με 7 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο πωλείται στα 4 ευρώ το κιλό.
Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές των νωπών κρεάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων για τον φετινό Ιανουάριο έναντι του Ιανουαρίου 2022. Οι αυξήσεις στις τιμές καταγράφηκαν και στα 15 είδη κρεάτων, με την άνοδο να είναι από 14,4% έως και 31,4%.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή καταγράφει το κοτόπουλο φιλέτο με 31,4%, αφού από τα 7,08 ευρώ το κιλό τον Ιανουάριο του 2022, έφτασε τον φετινό Ιανουάριο στα 9,30 ευρώ/κιλό, αυξημένη κατά 2,22 ευρώ το κιλό.
Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα χοιρινά σουβλάκια με 31,1%, με τη λιανική τιμή από τα 6,44 ευρώ το κιλό του περσινού Ιανουαρίου να φτάνει στα 8,44 ευρώ/κιλό του αντίστοιχου φετινού μήνα, καταγράφοντας αύξηση 2,00 €/κιλό.
Στην τρίτη θέση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι το κατσίκι (εγχώριο), με την άνοδο να είναι της τάξης του 30,5%. Η τιμή του αυξήθηκε κατά 2,94 ευρώ το κιλό κι από τα 9,63 ευρώ το κιλό του Ιανουαρίου του 2022 έφτασε στα 12,57 ευρώ/κιλό φέτος τον Ιανουάριο.
Την τέταρτη θέση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις «καταλαμβάνει» το κοτόπουλο σουβλάκι, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 29,5%. Η μέση λιανική τιμή πέρσι τον Ιανουάριο ήταν στα 7,12 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος τον Ιανουάριο η τιμή έφτασε στα 9,22 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 2,10 €/κιλό.
Η πεντάδα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις «κλείνει» με τη μοσχαρίσια μπριζόλα, με την άνοδο να είναι 28,7%. Η μέση τιμή της τον Ιανουάριο του 2022 ήταν στα 9,14 ευρώ το κιλό και τον φετινό Ιανουάριο έφτασε στα 11,76 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας αύξηση 2,62 ευρώ/κιλό.
Τα υπόλοιπα νωπά κρέατα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι (είδος, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Ιανουάριος 2023, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Ιανουάριος 2022, αύξηση σε ευρώ, ποσοστό αύξησης):
-Αρνί (εγχώριο), 12,30, 9,66, 2,64, 27,3%.
-Χοιρινό σνίτσελ, 8,34, 6,64, 1,70, 25,6%.
-Χοιρινή μπριζόλα, 6,80, 5,44, 1,36, 25%.
-Λουκάνικο, 8,18, 6,62, 1,56, 23,6%.
-Χοιρινό μπούτι άνευ οστού, 7,64, 6,24, 1,40, 22,4%.
-Χοιρινή σπάλα άνευ οστού, 7,58, 6,24, 1,34, 21,5%.
-Χοιρινό μπούτι με οστό, 6,18, 5,18, 1,00, 19,3%.
-Κοτόπουλο μπούτια, 4,82, 4,14, 0,68, 16,4%.
-Κοτόπουλο ολόκληρο 70%, 4,28, 3,70, 0,58, 15,7%.
-Μοσχαρίσιο συκώτι, 7,80, 6,82, 0,98, 14,4%.
Λιγοστεύει σημαντικά το βόειο κρέας
Καμπανάκι από τους κτηνοτρόφους που βλέπουν το βόειο κρέας να εξαφανίζεται καθώς μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο ενώ επιτείνονται οι πρόωρες σφαγές