Να καθιερωθούν κλειστά μπουκαλάκια ελαιολάδου στη μαζική εστίαση

Δημόσια έκκληση, ώστε να επισπευτούν οι αποφάσεις τις πολιτείας, για την καθιέρωση κλειστών φιαλιδίων ελαιολάδου στη μαζική εστίαση κι αυστηροποίηση των ελέγχων, απηύθυνε ο Σύνδεσμος  Ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας (Ελ3Π).

Τα Ελ3Π είχαν ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο με υπόμνημά τους αυστηροποίηση των ελέγχων και  καθιέρωση των κλειστών φιαλιδίων ελαιολάδου στα εστιατόρια.

Στην  άμεση επικαιρότητα είναι ο έλεγχος της αυθεντικότητας και της ποιότητας των ελαιολάδων. Επίσης η υποχρέωση των εστιατορίων για κλειστά φιαλίδια ελαιολάδου.

Τα Ελ3Π (Ελαιοκομικά Προϊόντα Πιστοποιημένης Ποιότητας) από τον Ιούλιο του 2013 είχαν θέσει με γραπτό υπόμνημά τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ άλλων τα εξής:

1)    Υποχρεωτική καθιέρωση της χρήσης κλειστών φιαλιδίων ελαιολάδου σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ (HO.RE.CA). Θέμα που έχει περάσει στην εθνική νομοθεσία, μετά την αδυναμία της Ε.Ε. να αποφασίσει. Ό,τι το ελληνικό  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.  

2)     Ενίσχυση των ελέγχων για την προστασία από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και την υπεράσπιση της αυθεντικότητας και γνησιότητας των ελαιολάδων, θέμα τραγικά επίκαιρο φέτος λόγω της ανάγκης προστασίας από παράτυπες εισαγωγές - ελληνοποιήσεις ελαιολάδων.