ΗΒ: Τι είναι το νομοσχέδιο για τη Διατηρούμενη Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (REUL) και τι σημαίνει για τα τρόφιμα;

Το νομοσχέδιο REUL φαίνεται έτοιμο να καταργήσει εκατοντάδες πρότυπα τροφίμων και γεωργίας και να δώσει στους υπουργούς της κυβέρνησης του ΗΒ τη δυνατότητα να καταργήσουν τα μέτρα προστασίας χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο.

Τι είναι το διατηρούμενο ευρωπαϊκό δίκαιο;

Η Διατηρούμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (REUL) είναι ένα πολύ μεγάλο σύνολο νομικών απαιτήσεων που μεταφέρθηκε στη νομοθεσία και τη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό συνέβη στα τέλη του 2020 και είχε στόχο να παρέχει τουλάχιστον κάποιο επίπεδο νομικής συνέχειας και βεβαιότητας μετά το Brexit.

Τι είναι το Διατηρούμενο Νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Το νομοσχέδιο για το διατηρούμενο δίκαιο της ΕΕ (μεταρρύθμιση και ανάκληση) παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2022. Θέτει ένα «ηλιοβασίλεμα» στο διατηρούμενο δίκαιο της ΕΕ, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του να λήξει στα τέλη του 2023. Από τον Δεκέμβριο του 2022, το νομοσχέδιο είναι στις στάδιο της έκθεσης στη Βουλή των Κοινοτήτων και θα λάβει τρίτη ανάγνωση πριν περάσει για έλεγχο στη Βουλή των Λόρδων.

Πόσοι νόμοι μπορούν να καταργηθούν;

Αρχικά θεωρήθηκε ότι το νομοσχέδιο θα κάλυπτε 2.400 νομοθετήματα. Αλλά άλλοι 1.400 νόμοι προσδιορίστηκαν αργότερα ως εμπίπτοντες. Μας είπαν αξιωματούχοι ότι βρίσκονται και προστίθενται περισσότερα κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των νομοθετικών πράξεων που επηρεάζονται.

Τι καλύπτουν οι νόμοι;

Οι νόμοι που επηρεάζονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προτύπων, προστασίες και νομικές ευθύνες. Αυτά περιλαμβάνουν την υγεία και την ασφάλεια, τα πρότυπα τροφίμων, τα πρότυπα γεωργίας, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την προστασία δεδομένων, την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος. Μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) έχει 570 νομοθετικές πράξεις που κινδυνεύουν να αφαιρεθούν, ο υψηλότερος αριθμός από οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων είπε ότι ο χρόνος τους τα επόμενα δύο χρόνια θα κυριαρχείται από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων για την ασφάλεια και τα πρότυπα των τροφίμων και λέει ότι άλλες σημαντικές εργασίες για τα πρότυπα τροφίμων θα πρέπει να αναβληθούν. Μέλος της συμμαχίας Sustain Ποιο; αναφέρει ότι συζητούν επίσης με πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες σχετικά με το μεγάλο ποσοστό της νομοθεσίας για τους καταναλωτές και της προστασίας που διατρέχουν κίνδυνο.

Τι είδους νόμοι για τα τρόφιμα και τη γεωργία θα μπορούσαν να καταργηθούν;

Το φάσμα των νόμων που πρόκειται να καταργηθούν ή να επηρεαστούν σοβαρά είναι τεράστιο. Ως μερικά μόνο παραδείγματα που σχετίζονται άμεσα με το Sustain, η νομοθεσία που διαχειρίζεται η Defra και η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων που θα μπορούσε να αφαιρεθεί καλύπτει την ασφάλεια των τροφίμων, τα πρότυπα τροφίμων, τη βιοασφάλεια, τους συνοριακούς ελέγχους και την υγεία των ζώων, όπως:

  •     Απαιτήσεις ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας τροφίμων για την εισαγωγή κρέατος και από ποιες χώρες
  •     Διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ασθένειες των ζώων, κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης και περιστατικά μόλυνσης τροφίμων και ζωοτροφών
  •     Ευθύνη για ανακλήσεις προϊόντων, όπου εντοπίζονται προβλήματα
  •     Εμβολιασμός και μετριασμός του κινδύνου της γρίπης των πτηνών
  •     Επισήμανση τροφίμων, λίστες συστατικών, δηλώσεις αλλεργιογόνων, διατροφικές πληροφορίες και ισχυρισμοί υγείας
  •     Εξουσιοδότηση για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τον τρόπο επισήμανσης τους
  •     Αλιευτικές δυνατότητες για ορισμένα αποθέματα ιχθύων
  •     Νομικά όρια για χημικούς ρύπους στα τρόφιμα, για παράδειγμα αρσενικό στις παιδικές τροφές
  •     Διατροφική σύνθεση και εμπορία παιδικών τροφών και υποκατάστατων μητρικού γάλακτος
  •     Νομικά όρια για τα υπολείμματα γεωργικών χημικών ουσιών στα τρόφιμα, για παράδειγμα φυτοφάρμακα
  •     Περιορισμοί στη χρήση θεραπειών υγιεινής στο κρέας, όπως πλύσεις με χλώριο για κοτόπουλο
  •     Νόμος για τα τεχνικά τρόφιμα που προστατεύει τους παραγωγούς ειδικών τροφίμων και τους βοηθά να εξασφαλίσουν καλές αγορές για τα προϊόντα τους, όπως πίτες Melton Mowbray και τυρί Stilton

Θα αφαιρεθούν όλα αυτά στο τέλος του 2023;

Η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αφαιρέσει την πλειονότητα της διατηρηθείσας νομοθεσίας της ΕΕ έως το τέλος του 2023. Ωστόσο, το νομοσχέδιο επιτρέπει την αναβολή του «ηλιοβασιλέματος» ορισμένων νόμων έως τις 23 Ιουνίου 2026. The Food Το συμβούλιο του Οργανισμού Προτύπων εξέτασε πρόσφατα μια πρόταση για τη διατήρηση της νομοθεσίας για τα τρόφιμα που καλύπτονται από τον οργανισμό τουλάχιστον έως το 2026, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Ποιος έχει εκφράσει ανησυχίες για το νομοσχέδιο REUL;

Τον Νοέμβριο του 2022, περιβαλλοντικές οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους με βρετανικές επιχειρήσεις, νομικούς και εργαζομένους εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Διευθυντών, του Συνεδρίου των Συνδικάτων και του Chartered Institute of Personnel and Development, με γραπτή επιστολή στον Υπουργό Επιχειρήσεων διαμαρτυρόμενη ότι η REUL «θα προκαλούσε σημαντική σύγχυση και αναστάτωση» για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό έρχεται πολύ γρήγορα μετά τον μίνι προϋπολογισμό τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η Λιζ Τρας ήταν πρωθυπουργός, ο οποίος επικρίθηκε από τις ΜΚΟ ως «επίθεση στη φύση».

Η πρόεδρος της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων, Καθηγήτρια Σούζαν Τζεμπ, έχει προειδοποιήσει ότι οι κανονισμοί για τα τρόφιμα που δύει το ηλιοβασίλεμα θα επηρεάσουν τα πρότυπα των τροφίμων και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Η Hansard Society, εμπειρογνώμονες στην κοινοβουλευτική διαδικασία και τη χάραξη πολιτικής, έχει εκφράσει ανησυχία για την έλλειψη κοινοβουλευτικού ελέγχου και εποπτείας, τη νομική, οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, τη διφορούμενη διατύπωση, την έλλειψη ελέγχου των υπουργικών εξουσιών και τις επιπτώσεις για τα Αποκεντρωμένα Έθνη και για τη δύναμη της Ένωσης μεταξύ των εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με το τι θα σημαίνει να αρχίσουν να αποκλίνουν τα πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτά των εξαγωγικών αγορών στην Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς και για τα τρόφιμα που μετακινούνται ή διακινούνται μεταξύ της Βόρειας και της Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Γνωρίζουμε ποιοι νόμοι μπορεί να καταργηθούν και ποιοι να αναβληθούν;

Γράφοντας τον Δεκέμβριο του 2022, όχι, δεν γνωρίζουμε ποιοι νόμοι μπορεί να καταργηθούν και ποιοι να αναβληθούν. Η Γραμματέας Περιβάλλοντος Therese Coffey είπε σε Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων στις 30 Νοεμβρίου ότι το Τμήμα της (Defra) βρισκόταν στη φάση του διαδικαστικού σχεδιασμού, αλλά θα δημιουργούσε ένα τμήμα «αστέρι» για να εξετάσει τους νόμους τον Μάρτιο του 2023.

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων παρουσίασε πρόσφατα έκρινε στο συμβούλιο του ότι οι νόμοι που επηρεάζουν την ασφάλεια και τα πρότυπα τροφίμων θα πρέπει να τηρηθούν τουλάχιστον έως το 2026, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να διεκπεραιωθούν αυτά τα σημαντικά ζητήματα, και το Συμβούλιο συμφώνησε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει υπουργική απάντηση σχετικά με το εάν θα υπάρξει περισσότερος χρόνος. χορηγείται. Γνωρίζουμε επίσης άλλα Κυβερνητικά Τμήματα όπως το BEIS που εξετάζουν τις συνέπειες για π.χ. προστασία και τα πρότυπα των καταναλωτών.

Είναι πιθανό ότι η πολυπλοκότητα του νέου νομοθετικού καθεστώτος θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο βαθμό νομικής αβεβαιότητας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το ClientEarth προειδοποιούν για σημαντική αποδυνάμωση της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στο πλαίσιο άλλης αβεβαιότητας πολιτικής, όπως η καθυστέρηση της κυβέρνησης να θέσει νομικά δεσμευτικούς περιβαλλοντικούς στόχους. καθυστέρηση λήψης αποφάσεων σχετικά με τις προμήθειες τροφίμων του δημόσιου τομέα· και αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι πληρωμές των αγροκτημάτων για να ενθαρρύνουν τους αγρότες να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Υπάρχουν άλλες ανησυχίες ότι η εξουσία διατήρησης ή λήξης αυτών των νόμων ανήκει κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις, και στους μεμονωμένους υπουργούς που χρησιμοποιούν κόκκινο στυλό, παρά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με την ευκαιρία για σωστή συζήτηση και επανεξέταση των αποδεικτικών στοιχείων και των επιπτώσεων.

Τι σημαίνει αυτό για τα Αποκεντρωμένα Έθνη;

Δεν είναι ακόμα αρκετά σαφές πώς θα αλληλεπιδράσει το Διατηρητέο ​​Νομοσχέδιο της ΕΕ με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και τον νόμο για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί της Βόρειας Ιρλανδίας καλούνται επί του παρόντος να ακολουθούν τα πρότυπα της ΕΕ για τα αγαθά. Εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιλέξει να καταργήσει τα υπάρχοντα πρότυπα τροφίμων, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει την αποστολή τροφίμων από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία. Σε κάποιο βαθμό, αυτό συμβαίνει ήδη λόγω της αναστάτωσης και των αβεβαιοτήτων που προκαλεί η διαδικασία του Brexit.