Γρίπη των πτηνών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί εναρμονισμένους κανόνες εμβολιασμού

Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ στις 12 Μαρτίου.

Η Επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε χθες (Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου) εναρμονισμένους κανόνες για τον εμβολιασμό των ζώων κατά σοβαρών ασθενειών.

Η κίνηση είναι μέρος των μέτρων για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης επιδημίας γρίπης των πτηνών (γρίπη των πτηνών) που έχει παρατηρηθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα.

Αν και η ασθένεια προσβάλλει συνήθως τα πουλιά, έχει βρεθεί μόλυνση σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, των φώκιες, των αγριόχοιρων και των αλεπούδων. Τον περασμένο μήνα επιβεβαιώθηκε η γρίπη των πτηνών σε φάρμα βιζόν στην Ισπανία.

Συνιστώνται αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας σε επίπεδο εκμετάλλευσης ως η πρώτη γραμμή προστασίας από την εισαγωγή και εξάπλωση της νόσου για τα πουλερικά ή τα πτηνά σε αιχμαλωσία.

Κομισιόν

Η Επιτροπή της ΕΕ είπε ότι στο πλαίσιο της γρίπης των πτηνών θα θεσπιστούν ειδικοί κανόνες για τον εμβολιασμό όταν χρησιμοποιούνται ως μέτρο για τον έλεγχο ή την πρόληψη της νόσου.

Η επιτροπή είπε ότι «αυτό θα επιτρέψει την ασφαλή μετακίνηση ζώων και προϊόντων από εγκαταστάσεις και ζώνες όπου έχει γίνει ο εμβολιασμός».

Η επιτροπή είπε ότι οι νέοι κανόνες, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ στις 12 Μαρτίου 2023, είναι σύμφωνοι με τα διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAH) και λαμβάνουν υπόψη τις «πρόσφατες διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις».

Τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα σχέδιο εμβολιασμού κατά της γρίπης των πτηνών πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή και τις άλλες χώρες της ΕΕ, παράλληλα με την υποβολή τακτικών εκθέσεων.

Η επιτροπή είπε ότι τα εμβολιασμένα πτηνά ενδέχεται να εξακολουθήσουν να μολυνθούν από τον ιό, επομένως τα σμήνη πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για να εντοπιστούν τυχόν μολύνσεις.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η Στέλλα Κυριακίδη, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε:

«Υπό το πρίσμα της πιο σοβαρής επιδημίας στην πρόσφατη ιστορία στην ΕΕ, η καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

    «Αυτές οι εστίες προκαλούν τεράστια ζημιά σε αυτόν τον αγροτικό τομέα και εμποδίζουν το εμπόριο.

«Οι κανόνες που παρουσιάστηκαν σήμερα θα επιτρέψουν την εναρμόνιση της χρήσης του εμβολιασμού για την πρόληψη ή τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου και θα θέσουν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση των εμβολιασμένων ζώων και των προϊόντων τους», είπε ο Επίτροπος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε ένα πρόγραμμα 150 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη γρίπη των πτηνών στη Γαλλία.

Το καθεστώς απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται «κατάντη» από τον τομέα των πουλερικών.

Αυτές περιλαμβάνουν εταιρείες σφαγής και μεταποίησης. κέντρα συσκευασίας αυγών. και εξειδικευμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών που ασχολούνται με τις μεταφορές, τον καθαρισμό, τις ζωοτροφές και τη μεταποίηση.