Η πτώση της τιμής του σίτου προαναγγέλλει περαιτέρω πτώση στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων

Το σιτάρι ανακάμπτει από το χαμηλό πέντε εβδομάδων, αλλά τα αποθέματα της Μαύρης Θάλασσας περιορίζουν τα κέρδη ενώ προαναγγέλλουν περαιτέρω πτώση στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων.

Το σιτάρι του Σικάγο σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα με την αγορά να ανακάμπτει από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων λόγω ευκαιριών αγορών, ωστόσο οι προσδοκίες για παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα κράτησαν χαμηλά τις τιμές

Ένα κύμα ρωσικών εξαγωγών είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη βίαιη υποχώρηση των τιμών. Η Αίγυπτος αγόρασε ρωσικό σιτάρι αποκλειστικά σε τέσσερις συνεχείς διαγωνισμούς. Ο ανταγωνισμός για το μερίδιο αγοράς έχει πιέσει τις τιμές των ΗΠΑ και της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περιορίσει τις προοπτικές των εξαγωγών της.

Η εστίαση στρέφεται στις προοπτικές για τις παγκόσμιες καλλιέργειες σιταριού φέτος. Οι αμερικανοί αγρότες είναι πιθανό να φυτέψουν περισσότερα από ό,τι αναμένουν οι αναλυτές, και σχεδόν όλη η καλλιέργεια μαλακού σίτου της Γαλλίας είναι σε καλή έως πολύ καλή κατάσταση. Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης συνομιλίες για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας, η οποία πρόκειται να ανανεωθεί τον Μάρτιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού διαπραγματεύονται περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Η σόγια, αντίθετα, υποστηρίζεται από την ξηρασία στην Αργεντινή και μια καλή σοδειά στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι θα είναι κρίσιμη για να σταματήσει η πολύ περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Το τελευταίο στιγμιότυπο του παγκόσμιου πληθωρισμού των τροφίμων έχει προγραμματιστεί για αυτήν την Παρασκευή, όταν τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιεύουν τον δείκτη τιμών των τροφίμων για τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης μπορεί να επεκτείνει την πτώση του από το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2021.