Το σιτάρι της ΕΕ κλείνει κοντά στα χαμηλά μηνός με επίκεντρο τις προμήθειες στη Μαύρη Θάλασσα

Όλες οι εξελίξεις που διαμόρφωσαν τις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ευρωπαϊκού σιταριού έκλεισαν τη Δευτέρα κοντά στα χαμηλά μηνός λόγω του ανταγωνισμού από τις χαμηλές τιμές που προσφέρονται για το ρωσικό σιτάρι στις εξαγωγικές αγορές, καθώς οι έμποροι περίμεναν νέα για το εάν θα επεκταθεί ο ασφαλής ναυτιλιακός διάδρομος για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Το Benchmark May wheat BLK3, το πιο ενεργό συμβόλαιο στο Euronext με έδρα το Παρίσι, έκλεισε με πτώση 0,5% στα 278,50 ευρώ (294,79 $) ο τόνος, κοντά στο χαμηλό  μηνός της Παρασκευής στα 278 ευρώ.

Ο πρώτος μήνας Μαρτίου BL2H3 έκλεισε σε χαμηλό σχεδόν ενός έτους στα 277,75 ευρώ, τιμή που δεν είχε εμφανιστεί από τις 3 Μαρτίου 2022.

Ο μεγάλος διαγωνισμός από την Τουρκία για 790.000 τόνους σιταριού την Τρίτη θα παρακολουθηθεί στενά για να διαπιστωθεί εάν το ρωσικό σιτάρι κυριαρχεί ξανά μετά τη νίκη στον διαγωνισμό της Αιγύπτου την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε Γερμανός έμπορος.

Στο επίκεντρο ήταν επίσης ο παρατεταμένος ξηρός καιρός στη δυτική Ευρώπη.

«Το σιτάρι Euronext διαπραγματεύεται λοξά λόγω έλλειψης ειδήσεων, αλλά ο καιρός συνεχίζει να δείχνει ξηρός σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης την ερχόμενη εβδομάδα, ενισχύοντας τον ξηρό καιρό που επηρεάζει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τμήματα της Γερμανίας από τις φυτεύσεις», δήλωσε ο Carlos. Mera, επικεφαλής έρευνας αγοράς γεωργικών προϊόντων στη Rabobank.

Οι αγρότες ανησυχούσαν επίσης.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε ζημιές στις καλλιέργειές μας, αλλά έχουμε σοβαρές ανησυχίες για την αναπλήρωση των υδροφόρων στρωμάτων, η οποία δεν έχει γίνει κανονικά, ενώ ξεκινάμε με καθυστέρηση στις βροχοπτώσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Γκιγιόμ. Godon, αντιπρόεδρος της ομάδας παραγωγών ζαχαρότευτλων CGB. Ο Godon καλλιεργεί επίσης σιτάρι, ανοιξιάτικο κριθάρι, μπιζέλια, ηλίανθο και ελαιοκράμβη.

«Αν βρέχει τακτικά κατά τη διάρκεια του έτους, δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν βρούμε ένα μοτίβο όπως πέρυσι, με ένα επίπεδο υπόγειων υδάτων όπως είναι, θα μπορούσαμε να έχουμε ανησυχίες», είπε στην έκθεση του Παρισιού.

Το πολωνικό σιτάρι άλεσης πρωτεΐνης 12,5% έπεσε περίπου 95 ζλότι την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 1.280 ζλότι (271,5 ευρώ) ανά τόνο για παράδοση Μαρτίου στα λιμάνια.

Οι αποστολές εξαγωγής σιταριού της Πολωνίας παραμένουν ενεργές. Στη Γκντύνια, ένα πλοίο φορτώνει 55.000 τόνους για αποστολή στη Διώρυγα του Σουέζ και ένα άλλο φορτώνει 33.000 τόνους για άγνωστο προορισμό.

Στο Szczecin, ένα πλοίο έχει αποπλεύσει για τη Νιγηρία με 39.000 τόνους και ένα άλλο με 32.000 τόνους για την Αγκόλα.

Πηγή: Reuters