Η σχέση μεταξύ φυτοφαρμάκων και δημόσιας υγείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη Γαλλία.
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Elisabeth Borne παρουσίασε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα, διαβεβαιώνοντας τους αγρότες για την υποστήριξη του κράτους στην πρώτη της επίσκεψη στην ετήσια έκθεση γεωργίας.
Γνωστή χαϊδευτικά ως «η μεγαλύτερη φάρμα της Γαλλίας», η Διεθνής Έκθεση Γεωργίας του Παρισιού είναι μια ιεροτελεστία για όλους τους Γάλλους ηγέτες – μια ευκαιρία να συναντήσετε και να χαιρετήσετε την αγροτική Γαλλία και να τους δείξετε ότι νοιάζεστε για τις καθημερινές τους ανησυχίες.
Το να κάνεις παρέα με βοδινό, χοιρινό, παραγωγούς και αμπελουργούς γάλακτος, να χαϊδεύεις βοοειδή και να δοκιμάζεις τοπικά προϊόντα –συμπεριλαμβανομένης της μπύρας και του κρασιού– δεν είναι οικεία δραστηριότητα για την Borne, την οποία σπάνια τη βλέπει κανείς να χαλαρώνει.
Αλλά ανταποκρίθηκε στον ρόλο τη Δευτέρα, δεχόμενη ρούμι και άλλες λιχουδιές από το τμήμα γαλλικών Δυτικών Ινδιών της έκθεσης. «Μόνο εγώ πίνω; ακούστηκε να ρωτάει την ομάδα της.
Η Borne δεν είχε έρθει με άδεια χέρια. Περιέγραψε τα πρώτα δομικά στοιχεία του λεγόμενου σχεδίου Ecophyto 2030, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας επίσκεψής του στην εκδήλωση, διάρκειας 13 ωρών.
Το σχέδιο στοχεύει στο συντονισμό των γαλλικών μέτρων με εκείνα της ΕΕ σε μια προσπάθεια να προσφέρει στους αγρότες μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με τα προϊόντα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν στα χωράφια τους.
Η Μπορν είπε στους αγρότες ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει «να εντοπίσει νέες χρήσεις, νέα εργαλεία και νέα προϊόντα για την καλύτερη προστασία των καλλιεργειών, διατηρώντας παράλληλα τη βιοποικιλότητά μας».
Κάλεσε τα υπουργεία της για τη γεωργία, την οικολογική μετάβαση και την έρευνα να παρουσιάσουν μια νέα εθνική στρατηγική για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μέχρι το καλοκαίρι.
"Αυτό το νέο σχέδιο Ecophyto 2030 θα κατασκευαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, πρώτα και κύρια τους αγρότες. Οι πόροι του θα αυξηθούν", είπε χωρίς να δώσει στοιχεία. Δεν καθόρισε στόχους όσον αφορά τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.
Το πρώτο σχέδιο Ecophyto ξεκίνησε το 2008 με στόχο τη μείωση στο ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2018. Αποδείχθηκε υπερβολικά φιλόδοξο και το 2015 το Ecophyto II τέθηκε σε εφαρμογή, μεταθέτοντας την προθεσμία έως το 2025.
Σεβασμός του πλαισίου της ΕΕ
Οι Γάλλοι αγρότες συχνά διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς της ΕΕ στη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θα μειώσουν τις αποδόσεις σε μια εποχή που η Γαλλία εργάζεται για την επισιτιστική αυτάρκεια.
Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία συμφώνησε να απαγορεύσει ορισμένες ουσίες, όπως το glyphosate, πριν από τις απαγορεύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Θέλω να είμαι σαφής: όσον αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, θα σεβόμαστε στο εξής το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τίποτα άλλο παρά το ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε η Μπορν.
«Δεν θα δημιουργήσουμε ρυθμιστικές στρεβλώσεις για τους παραγωγούς μας, παρά μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όταν απειλείται η δημόσια υγεία».
Καμία επανάληψη της χλωρδεκόνης
Η σχέση μεταξύ φυτοφαρμάκων και δημόσιας υγείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη Γαλλία.
«Κανείς εδώ δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη της χλωρδεκόνης», είπε η Μπορν, αναφερόμενη στο φυτοφάρμακο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1993 στις γαλλικές φυτείες μπανάνας στις Δυτικές Ινδίες και στην αιτία πολλών καρκίνων.
Μια διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι η προγεννητική έκθεση στη χλωριδικόνη επηρέασε αρνητικά τις γνωστικές ικανότητες σε παιδιά επτά ετών.
Η Borne ζήτησε να εντοπιστούν όλες οι υπό εξέταση ουσίες για να δει ποιες από αυτές κινδυνεύουν περισσότερο να αποσυρθούν από την αγορά τα επόμενα χρόνια.
«Πρέπει να αναπτύξουμε αξιόπιστες και αποτελεσματικές χημικές και μη εναλλακτικές λύσεις», είπε.
Το σχέδιο στοχεύει να καθησυχάσει τους αγρότες που έχουν δει το φάσμα των εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων (εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα) να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, αφήνοντάς τους αντιμέτωπους με αδιέξοδα.
Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να σταματήσει να επιτρέπει στους καλλιεργητές τεύτλων να χρησιμοποιούν σπόρους επικαλυμμένους με νεονικοτινοειδή μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Αγανακτισμένοι οι τευτλοπαραγωγοί είπαν ότι δεν είχαν τρόπο να προστατεύσουν τα ζαχαρότευτλα τους από μια ασθένεια που είχε καταστρέψει σχεδόν το ένα τρίτο της γαλλικής καλλιέργειας το 2020.
Στις 15 Φεβρουαρίου, η Γαλλική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας, Anses, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απαγορεύσει τις κύριες χρήσεις του S-metolachlor, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου στη Γαλλία.
Υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα ίχνη του ζιζανιοκτόνου έχουν βρεθεί στα υπόγεια ύδατα.