34% του πληθυσμού της Ελλάδας απασχολείται με την ελαιοκομία
Τι γνωρίζετε για το ΕΛΙΑΔΑ;
Ένα πολύ σημαντικό έργο για την ελληνική γεωργία και συγκεκριμένα για την καλλιέργεια της ελιάς, υλοποιείται από τον Οκτώβριο 2020 στη Λακωνία. Το έργο με τίτλο ‘Χαρακτηρισμός και αξιοποίηση γενετικού υλικού ελιάς με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την παραγωγή υψηλής διατροφικής και οργανοληπτικής αξίας προϊόντων ελαιόλαδου’ εντάσσεται στη Δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ με κωδικό Τ2ΕΔΚ – 01315 και ακρωνύμιο ΕΛΙΑΔΑ.
Που στοχεύει το έργο;
- Χαρακτηρισμός, αξιολόγηση και αξιοποίηση των Ελληνικών ποικιλιών ελιάς με στόχο την αυξημένη ανθεκτικότητα σε πραγματικά σενάρια κλιματικής αλλαγής.
- Παραγωγή διαφοροποιημένων διατροφικά, οργανοληπτικά και ποιοτικά προϊόντων ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς.
- Γενετικός χαρακτηρισμός άγνωστων ποικιλιών ελιάς με διασταυρώσεις & εμβολιασμούς ως υποκείμενα.
Γιατί είναι σημαντικό έργο;
- 34% του πληθυσμού της Ελλάδας απασχολείται με την ελαιοκομία
- 85% του ελαιόλαδου της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά παρθένο
- 70 - 90 k τόνοι /έτος παραγωγή επιτραπέζιων ελιών
- Υπάρχουν τουλάχιστον 16 αρχαίες Ελληνικές ποικιλίες ελιάς
Μεθοδολογίες;
- Καταγραφή και φαινοτυπικός χαρακτηρισμός του γενετικού υλικού
- Αξιολόγηση ανθεκτικών γενοτύπων για κλιματική αλλαγή
- Γενετική παραλλακτικότητα, ταυτοποίηση γενοτύπων
- Δημιουργία μορφολογικών δεικτών διαχωρισμού ποικιλιών ελιάς με ScientificComputing
- Μεταβολομική, βιοχημική και οργανοληπτική ανάλυση, και βελτίωση τεχνολογιών ελαιοποίησης ελαιόλαδων
- Παραγωγή και χαρακτηρισμός εμβολιασμένων δέντρων με επιλεκτικά υποκείμενα και επιλεγμένες διασταυρώσεις για παραγωγή νεών ποικιλιών με επιθυμητά αγρονομικά χαρακτηριστικά
Κάτι παραπάνω;
- 5 φορείς σύμπραξης, 2 Ερευνητικοί φορείς και 3 ιδιωτικές εταιρείες
- Διάρκεια 36 μηνών
- Συνολικός Προϋπολογισμός 836.000 €
- 5 Ενότητες Εργασίας
Η περιοχή μελέτης
2 πειραματικοί αγροί στις περιοχές Χαλάσματα και Θρουμπίστρα Λακωνίας
Συμπερασματικά
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία ανεξάντλητη πηγή γενετικών πόρων με βέλτιστα και με μεγάλο εύρος, αγρονομικά, περιβαλλοντικά και διατροφικά χαρακτηριστικά που να δύνανται να αξιοποιηθούν από τους παραγωγούς.