Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO υποχωρεί για 11ο συνεχόμενο μήνα

Οι πρώτες προοπτικές δείχνουν ισχυρή καλλιέργεια σιταριού το 2023.

Ο δείκτης αναφοράς των διεθνών τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής υποχώρησε τον Φεβρουάριο για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, έστω και οριακά, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 129,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, μια οριακή μείωση 0,6 τοις εκατό από τον Ιανουάριο αλλά 18,7 τοις εκατό από την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2022. Η πτώση του δείκτη, ο οποίος παρακολουθεί μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων , αντανακλούσε τις μειώσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων που υπεραντιστάθμισαν την απότομη αύξηση των τιμών της ζάχαρης.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος από τον Ιανουάριο. Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν οριακά κατά τη διάρκεια του μήνα, καθώς οι ανησυχίες για τις ξηρές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η ισχυρή ζήτηση για προμήθειες από την Αυστραλία αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγέων. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 1,0% λόγω της επιβράδυνσης των εμπορικών δραστηριοτήτων στους περισσότερους μεγάλους ασιατικούς εξαγωγείς, των οποίων τα νομίσματα υποτιμήθηκαν επίσης έναντι του δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε 3,2% από τον Ιανουάριο, με τις παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου, της σόγιας, του ηλιόσπορου και του κραμβέλαιου να είναι όλες χαμηλότερες.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO υποχώρησε 2,7 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του μήνα, με τις διεθνείς τιμές του βουτύρου και του αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητος από τον Ιανουάριο. Οι παγκόσμιες τιμές των πουλερικών συνέχισαν να μειώνονται εν μέσω άφθονων εξαγωγικών προμηθειών, παρά τα κρούσματα επιρροής των πτηνών σε αρκετές κορυφαίες χώρες παραγωγούς, ενώ οι διεθνείς τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν, κυρίως λόγω ανησυχιών για αυστηρότερες εξαγωγικές διαθεσιμότητες στην Ευρώπη.

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 6,9% από τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, κυρίως λόγω της προς τα κάτω αναθεώρησης των προβλέψεων παραγωγής 2022/23 στην Ινδία, αν και ευνοϊκές προοπτικές καλλιέργειας σε άλλους προμηθευτές, σε συνδυασμό με χαμηλότερο διεθνές αργό Οι τιμές του πετρελαίου και οι τιμές της αιθανόλης στη Βραζιλία περιόρισαν την ανοδική πίεση στις τιμές της ζάχαρης.

Προοπτικές πρώιμης παραγωγής για τις καλλιέργειες σιταριού το 2023

Στην τελευταία σύντομη σύνοψη προσφοράς και ζήτησης δημητριακών, που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή, ο FAO δημοσίευσε την προκαταρκτική του πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2023, προβλέποντας παγκόσμια παραγωγή 784 ​​εκατομμυρίων τόνων, η οποία θα ήταν η δεύτερη υψηλότερη σε ρεκόρ αν και μειωμένη από το προηγούμενο έτος. Αναμένονται ισχυρές εκροές στη Βόρεια Αμερική, καθώς οι αγρότες αυξάνουν τις εκτάσεις ως απάντηση στις υψηλές τιμές των σιτηρών.

Στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, οι προοπτικές παραγωγής για καλλιέργειες χονδρόκοκκου το 2023 είναι γενικά ευνοϊκές και οι συνολικές φυτεύσεις αραβοσίτου στη Βραζιλία προβλέπεται να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ.

Ο FAO έχει επίσης αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 σε 2.774 εκατομμύρια τόνους, ακόμη 1,3% χαμηλότερα από το 2021.

Η παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2022/2023 προβλέπεται σε 2 780 εκατομμύρια τόνους, που αντιπροσωπεύει μείωση 0,6 τοις εκατό σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αναμενόμενης συρρίκνωσης της χρήσης όλων των μεγάλων χονδροειδών σιτηρών.

Ο FAO προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών που λήγουν το 2023 θα μειωθούν κατά 1,2% από τα επίπεδα ανοίγματός τους, στους 844 εκατομμύρια τόνους, καθώς η μείωση των αποθεμάτων χονδρόκοκκου και σε μικρότερο βαθμό των αποθεμάτων ρυζιού αναμένεται να υπερβεί την αναμενόμενη συσσώρευση αποθεμάτων σίτου. Με βάση τις νέες προβλέψεις, ο λόγος των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση θα διαμορφωθεί στο 29,5%, που θεωρείται «συνολικά άνετο επίπεδο».

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,8% σε 473 εκατομμύρια τόνους.

Προοπτικές καλλιέργειας και επισιτιστική κατάσταση

Οι ξηρασίες, οι συγκρούσεις και οι υψηλές τιμές, μαζί με τις μακροοικονομικές δυσκολίες, επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλές χώρες. Συνολικά 45 χώρες σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τα τρόφιμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Crop Prospects and Food Situation , μια τριμηνιαία δημοσίευση από το Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών και Έγκαιρης Προειδοποίησης του FAO ( GIEWS ), που δημοσιεύεται επίσης σήμερα.

Μερικοί άνθρωποι σε έξι χώρες βιώνουν ή αναμένεται να βιώσουν σύντομα σοβαρά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, που ορίζεται ως το επίπεδο 5 της Ταξινόμησης Φάσης Ολοκληρωμένης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC 5) ή καταστροφική πείνα : Μπουρκίνα Φάσο, Αϊτή, Μάλι, Νιγηρία, Σομαλία και το Νότιο Σουδάν. Εκατομμύρια ακόμη αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρόλο που ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO υποχώρησε κάπως τους τελευταίους μήνες, ο εγχώριος πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων βρίσκεται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα, οι τιμές των χονδροειδών σιτηρών στην Γκάνα τον Ιανουάριο ήταν 150 τοις εκατό υψηλότερες από ό,τι πέρυσι και οι τιμές των σιτηρών ήταν στα υψηλά όλων των εποχών στο Μαλάουι και τη Ζάμπια. Η συνολική αύξηση της παραγωγής δημητριακών μεταξύ των 47 Χωρών Χαμηλού Εισοδήματος με Διατροφικό έλλειμμα ( LIFDCs ) του κόσμου κατά την τρέχουσα γεωργική περίοδο συνέβαλε στην άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλότερων παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων, αλλά η πτώση της παραγωγής και η αδυναμία του νομίσματος σε πολλές άλλες θα διατηρήσουν τους λογαριασμούς των εισαγωγών τροφίμων των LIFDCs σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε η έκθεση.

Οι προοπτικές των καλλιεργειών και η κατάσταση των τροφίμωνΗ έκθεση προσφέρει περισσότερα ευρήματα από όλο τον κόσμο και επισημαίνει την ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Αφρική, όπου σημειώθηκε η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών.