Σύμφωνα με στοιχεία, ένα μεγάλο μέρος των εκπομπών, προέρχονται από την κοπριά και τα ούρα που παράγονται από βοοειδή, χοίρους και κοτόπουλα.
Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η ολλανδική γεωργία είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα θαύματα της παγκόσμιας οικονομίας, με την Ολλανδία να έχει καταφέρει να είναι ο δεύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων σε αξία παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Όμως το τελευταίο διάστημα οι Ολλανδοί αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάρκ Ρούτε δεσμεύθηκε να μειώσει στο μισό τις συνολικές εκπομπές αζώτου της χώρας έως το 2030 για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη διατήρηση της φύσης. Σύμφωνα με στοιχεία, ένα μεγάλο μέρος των εκπομπών, προέρχονται από την κοπριά και τα ούρα που παράγονται από βοοειδή, χοίρους και κοτόπουλα.
Για την επίτευξη του στόχου και την προστασία της βιοποικιλότητας στη μολυσμένη ύπαιθρο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για μείωση του αριθμού των ζώων κατά ένα τρίτο.
Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει και να κλείσει έως και 3.000 αγροκτήματα κοντά σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη διατήρηση της φύσης.
Απαντώντας σε αυτά τα σχέδια, την περασμένη εβδομάδα, Ολλανδοί αγρότες περίμεναν τον Ολλανδό υπουργό, Sigrid Kaag, με αναμμένους πυρσούς, ενώ τρακτέρ είχαν αποκλείσει δρόμους και η κοπριά έχει πεταχτεί στο σπίτι της υπουργού Αζώτου, Κριστιάν βαν ντερ Βαλ.