Euroactiv: Σύστημα ελέγχου των γεωργικών επιδοτήσεων αναπτύσσει η Κροατία

Το σύστημα θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα βαθμολόγησης με χρωματική κωδικοποίηση, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν τα φανάρια, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείο.

Το κροατικό υπουργείο Γεωργίας παρουσίασε τη Δευτέρα το νέο σύστημα που αποσκοπεί στην πιο στενή παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι αγρότες δαπανούν τις γεωργικές επιδοτήσεις, χωρίς ακόμη να διευκρινίζει λεπτομερώς τη μέθοδο ή τη συχνότητα της παρακολούθησης.

Ο μηχανισμός θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα βαθμολόγησης με χρωματική κωδικοποίηση, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν τα φανάρια, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου.

Το πράσινο θα αποδίδεται σε επαρκώς καλλιεργούμενες περιοχές, το κίτρινο θα πηγαίνει σε εκείνες τις περιοχές που θα απαιτούν «πρόσθετη συνεργασία» από τον υπεύθυνο αγρότη για την επιδότηση και το κόκκινο θα πηγαίνει σε περιοχές όπου δεν εντοπίζεται καμία γεωργική δραστηριότητα.

Για τον έλεγχο της κατάστασης των επιδοτούμενων περιοχών, το δελτίο τύπου αναφέρει τη χρήση φωτογραφιών και επιτόπιων επιθεωρήσεων.

Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιείται επίσης τακτικά, επιτρέποντας στις αρχές να παρεμβαίνουν, εάν οι επιδοτήσεις δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Η ανακοίνωση δεν θα πρέπει να ανησυχήσει «κανέναν [που] ασχολείται πραγματικά με τη γεωργία», ενώ οι υπόλοιποι θα προειδοποιηθούν «εγκαίρως», προειδοποίησαν οι υπάλληλοι του υπουργείου.

«Θα έχουν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν ή να ανακαλέσουν τις αιτήσεις τους για επιδοτήσεις έως τις 15 Οκτωβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας για τη διαχείριση των πληρωμών επιδοτήσεων APPRRR, Antun Vujic.

«Αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή πολυάριθμων συγκρούσεων με τους αγρότες, επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που καταλήγουν αργότερα στα δικαστήρια», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει τη συνολική αξία των καταχρηστικά χρησιμοποιημένων επιδοτήσεων μέχρι σήμερα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο ανέφερε ότι οι φετινές επιδοτήσεις που θα διατεθούν στους αγρότες θα ανέλθουν σε 490,6 εκατ. ευρώ, καλώντας τους να συμπληρώσουν τις αιτήσεις μέχρι τις 15 Μαΐου. Μόλις εγκριθεί η αίτηση επιδότησης, οι αγρότες έχουν πέντε μήνες για να αποδείξουν ότι τα κονδύλια χρησιμοποιούνται σωστά.

Πηγή: www.euractiv.gr