«Σπάνε» τα τηλέφωνα των αγροτών της Μαγνησίας οι εισπρακτικές όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».
Σαν «Δαμόκλειος σπάθη» επικρέμεται στα «κεφάλια» των αγροτών η διακοπή ρεύματος στις πομόνες για οφειλές στη ΔΕΗ και άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σοβαρά ζητήματα προκύπτουν και στις ομαδικές γεωτρήσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι οχλήσεις που βιώνουν είναι καθημερινές, με τους παραγωγούς να βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, αφού ανά πάσα στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διακοπής της ρευματοδότησης, αλλά και της απένταξης από το αγροτικό ρεύμα.
«Με τους φουσκωμένους λογαριασμούς που έχουν λάβει οι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να πληρώσουν στην ώρα τους. Η επιδότηση που έχει εγκριθεί δεν επαρκεί για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να μη λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες τόσο των πληρωμών των αγροτών, που δεν γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όσο και την πραγματικότητα των ομαδικών γεωτρήσεων», επισήμανε στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ριζομύλου Χάρης Σεσκλιώτης.
Ειδική μέριμνα για τις ομαδικές γεωτρήσεις - Πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος, η ποτιστική περίοδος ξεκινά την άνοιξη μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα οι αγρότες περιμένουν να πληρωθούν από το προϊόν που θα πουλήσουν, ώστε να καλύψουν τις όποιες υποχρεώσεις τους.
Τον Οκτώβριο, όταν «κλείνει» η περίοδος, οι υπεύθυνοι βγάζουν τα kw στις ομαδικές γεωτρήσεις, που είναι και οι περισσότερες στον κάμπο, και ανάλογα με το πότισμα που έχει κάνει ο κάθε αγρότης, που εξαρτάται και από την καλλιέργεια αλλά και από άλλους παράγοντες, γίνεται η κατανομή που πρέπει να πληρώσει ο καθένας.
«Με τις δυσκολίες που έχουμε τα 3-4 τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους» σημείωσε, με αποτέλεσμα να μένουν κάποια ποσά απλήρωτα.
Έτσι οι εισπρακτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των ποσών αυτών από τη ΔΕΗ, αλλά και τις άλλες εταιρείες κάνουν συνεχείς οχλήσεις προς τους παραγωγούς, απειλώντας και με διακοπή του ρεύματος.
Αυτό που ενοχλεί τους αγρότες περισσότερο είναι οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια που αυστηροποιήθηκε η πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο θέμα.
«Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που η κάθε εταιρεία γίνεται πιεστική, και μάλιστα σε αγρότες που πολλές φορές είναι άνω των 60 ετών, και δεν μπορούν να χειριστούν ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά πρέπει να πάνε στην ΔΕΗ ή στην Τράπεζα, και αυτή την εποχή φοβούνται», ανέφερε με τη σειρά του στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος.
Όσο για την διακοπή της ηλεκτροδότησης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η απειλή γίνεται πραγματικότητα, κάτι που σημαίνει επιπλέον κόστος για τους παραγωγούς, εξαιτίας του κόστους επανασύνδεσης της γεώτρησης με το δίκτυο.
Δεν είναι μηνιαία τα έσοδα των αγροτών
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από την πλευρά των παρόχων ενέργειας σημειώνει ο ίδιος είναι πως οι αγρότες είναι μισθωτοί, αλλά πρέπει να περιμένουν την πώληση της παραγωγής τους και στη συνέχεια να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς. Την ίδια ώρα, και μάλιστα για μικρές οφειλές, απειλούνται όχι μόνο με διακοπή της ηλεκτροδότησης στις γεωτρήσεις, αλλά και να μετατραπεί η παροχή από αγροτική σε κανονική, που σημαίνει επιβάρυνση ακόμα 20%. Οι αγρότες έχουν πιέσει επανειλημμένα για να βρεθεί μια λύση στο συγκεκριμένο θέμα, και είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως για τα αγροτικά τιμολόγια δεν θα υπάρξουν πιέσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, και οι ενοχλήσεις γίνονται πολύ νωρίτερα.
Τι γίνεται με την αναδρομική επιδότηση στο ρεύμα
Από τις αρχές Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία αφορά στην ενίσχυση για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε αγρότες και αρτοποιεία για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022.
Τα ποσά της ενίσχυσης υπολογίζονται σε ευρώ ανά μεγαβατώρα και διαφέρουν από μήνα σε μήνα της επιλέξιμης προς ενίσχυση περιόδου. Για λογαριασμούς οι οποίοι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα και εμπίπτουν στην επιλέξιμη περίοδο, τότε θα γίνει συμψηφισμός, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις, σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι προμηθευτές ενέργειας θα εκδόσουν πιστωτικούς λογαριασμούς. Καταληκτική ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2023.
Τα ποσά ενίσχυσης για τους καταναλωτές ρεύματος για αγροτική χρήση βάσει του ΦΕΚ είναι τα εξής:
*Φεβρουάριος 2022: 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
*Μάρτιος 2022: 69 ευρώ ανά μεγαβατώρα
*Απρίλιος 2022: 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
*Μάιος 2022: 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
*Ιούνιος 2022: 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
*Ιούλιος 2022: 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα
*Αύγουστος 2022: 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα
*Σεπτέμβριος 2022: 297 ευρώ ανά μεγαβατώρα
*Οκτώβριος 2022: 206 ευρώ ανά μεγαβατώρα
*Νοέμβριος 2022: 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Διαδικασία απόδοσης της επιδότησης στους δικαιούχους
1.Ο Προμηθευτής, πριν την έκδοση λογαριασμού στον οποίο περιλαμβάνεται επιδότηση δυνάμει της παρούσας, ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο, ενδεικτικά με ηλεκτρονικό μήνυμα, τους εν δυνάμει δικαιούχους σχετικά με την δυνατότητα επιδότησης της ηλεκτρικής τους κατανάλωσης βάσει του άρθρου 3, το ύψος αυτής, καθώς και σχετικά με την υποχρέωση εκ μέρους τους να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να τους χορηγηθεί η ανωτέρω επιδότηση.
2.Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να τους χορηγηθεί η επιδότηση του άρθρου 3, υποβάλλουν στον Προμηθευτή τους υπεύθυνη δήλωση, με βάση τη διαδικασία που ορίζει ο κάθε Προμηθευτής, κατά το πρότυπο του Παραρτήματος Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
3.Με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης από τους δικαιούχους, ο Προμηθευτής ελέγχει την πληρότητά της, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της παρούσας, καθώς και το ποσό που δύνανται να λάβουν οι δικαιούχοι, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 3 και 6 της παρούσας και χορηγεί την επιδότηση του άρθρου 3.
4.Για περίοδο κατανάλωσης που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και για την οποία έχει ήδη εκδοθεί λογαριασμός, η επιδότηση εφαρμόζεται σε λογαριασμό κατανάλωσης, ο οποίος εκδίδεται εντός μηνός από την έναρξη ισχύος της παρούσας, σύμφωνα με την διαδικασία, που περιγράφεται στις παρ. 1, 2 και 3.
5.Η χορήγηση της επιδότησης στους δικαιούχους γίνεται από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου. Για το σκοπό αυτό, ο Προμηθευτής καταχωρεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του δικαιούχου σχετική πιστωτική εγγραφή, με την ένδειξη «Κρατική Επιδότηση-Ειδικές Κατηγορίες Καταναλωτών».
6.Η επιδότηση του άρθρου 3 δεν χορηγείται, αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία των παρ. 1, 2 και 3.
Πηγή: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ