Πηγές του Agrocapital αναφέρουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποστείλει έγγραφο στις ελληνικές τράπεζες, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η διάθεση της Κάρτας του Αγρότη προς τους παράγωγους της χώρας.
«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στις τράπεζες της χώρας η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (eco schemes) που προβλέπεται από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς αδυνατούν να προχωρήσουν στην έκδοση της «Κάρτας του Αγρότη» με αποτέλεσμα οι αγρότες της χώρας να βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο.
Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενό μας άρθρο, λόγω της μη ύπαρξης ενημέρωσης από πλευράς ΥΠΑΑΤ για τα eco schemes, παράγοντες της αγοράς σηκώνουν τα χέρια ψηλά μιας και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πια από αυτά είναι εφαρμόσιμα για φέτος. Κάτι που σίγουρα όπως μας είπαν θα προκαλέσει απώλεια επιδοτήσεων σε πολλούς παραγωγούς κάνοντας παράλληλα πρόβλεψη για ένα «θερμό φθινόπωρο» όταν και πληρώνεται η προκαταβολή του τσεκ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1/3 από αυτά που έλαβαν την προηγούμενη χρονιά.
Πηγές του Agrocapital αναφέρουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποστείλει έγγραφο στις ελληνικές τράπεζες, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η διάθεση της Κάρτας του Αγρότη προς τους παράγωγους της χώρας.
Ωστόσο, από την πλευρά τους οι τράπεζες αδυνατούν να λάβουν ένα τέτοιο ρίσκο, χρηματοδοτώντας επί της ουσίας οι ίδιες την «Κάρτα του Αγρότη» για το παλιό «πρασίνισμα» και σημερινά οικολογικά σχήματα, φέρνοντας σε δεινή θέση πολλούς αγρότες.
Εκτός του ζητήματος που έχει προκύψει με τα οικολογικά σχήματα, η οριζόντια μείωση της βασικής ενίσχυσης κατά 22% αλλά και η σύγκλιση που έχει προκληθεί από τη νέα ΚΑΠ, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα αναφορικά με την έκδοση της κάρτας του αγρότη, με τις τράπεζες να μην γνωρίζουν ακόμη πότε θα έχουν διαθέσιμα όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να προχωρήσουν στην διάθεσή της.
Το περασμένο έτος η Κάρτα του Αγρότη το 2022 έγινε διαθέσιμη στις αρχές Φεβρουαρίου και τα έτη 2021 και 2020 στα μέσα Μαρτίου.