Οι Ουκρανοί αγρότες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της επερχόμενης εαρινής σποράς, ζητώντας υποστήριξη για την αποναρκοθέτηση των χωραφιών και βοήθεια στην εξομάλυνση των υλικοτεχνικών προβλημάτων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουκρανικής ένωσης αγροτών.
Ο αγροτικός τομέας της Ουκρανίας έχει πληγεί σκληρά από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.
Σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση από τη Σχολή Οικονομίας του Κιέβου, η άμεση ζημιά στον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας ανέρχεται επί του παρόντος σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια (6,14 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ οι συνολικές ζημίες για τον κλάδο μέχρι το τέλος του 2022 ανήλθαν σε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια (36,9 δισ. ευρώ).
Εν τω μεταξύ, 10 από τις 20 περιοχές της Ουκρανίας καταλήφθηκαν ή έλαβαν χώρα εχθροπραξίες στο έδαφός τους, επηρεάζοντας το 42% της συνολικής εμπορικής παραγωγής γάλακτος και οδήγησαν σε μείωση 13% στα κοπάδια αγελάδων, που προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω έως και 10%.
Οι τομείς των χοίρων και των πουλερικών έχουν επίσης επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, με τον πληθυσμό των χοίρων να φτάνει σε χαμηλούς αριθμούς - μείωση 5 εκατομμυρίων σε σχέση με τα στοιχεία του 2022 - ενώ ο τομέας των πουλερικών έχει παλέψει με διακοπές ρεύματος και ενεργές εχθροπραξίες, μειώνοντας την παραγωγή κρέατος πουλερικών κατά 8 % και παραγωγή αυγών κατά 35%.
Παρά την καταστροφή, οι Ουκρανοί αγρότες συνέχισαν να πηγαίνουν στα χωράφια και να εργάζονται, όχι μόνο για να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στον κόσμο, όπως τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε πρόσφατη ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Είναι θαυμαστό ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούν να μπορούν να παράγουν οτιδήποτε», παρατήρησε η σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Κλάρα Αγκιλέρα.
Ωστόσο, η Maria Didukh, εκπρόσωπος του Ουκρανικού Εθνικού Αγροτικού Φόρουμ, προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές ότι απαιτείται βοήθεια για τη διατήρηση των γεωργικών συστημάτων της Ουκρανίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
«Οι αγρότες δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να σπείρουν τους σπόρους φέτος», προειδοποίησε, περιγράφοντας την έλλειψη κεφαλαίων, τις διακοπές ρεύματος και την επιμελητεία ως βασικά εμπόδια.
Ως εκ τούτου, λόγω των δυσκολιών με τη μεταφορά και των δαπανών για τα ορυκτά λιπάσματα, η χώρα θα δει γενική μείωση της συγκομιδής του σιταριού, είπε, προειδοποιώντας ότι μπορεί να μειωθεί έως και 34%.
«Οι Ουκρανοί αγρότες βρίσκονται στη διαδικασία της μετάβασης προς την καλλιέργεια περισσότερων σπόρων σόγιας και ηλιόσπορου, επειδή είναι ευκολότερο να εξάγονται», εξήγησε ο Didukh, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης παραμένουν «ουσιαστικά», καθώς παίρνουν το «60% της τιμής».
Οι προειδοποιήσεις έρχονται στο πίσω μέρος μιας δύσκολης φθινοπωρινής φύτευσης, η οποία, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων για να αγοράσουν οι αγρότες τα απαραίτητα μέσα παραγωγής και να ξεκινήσουν την περίοδο σποράς, σημείωσε πτώση 24% των εκτάσεων που σπάρθηκαν το Φθινόπωρο.
Εν τω μεταξύ, για την επερχόμενη εαρινή εκστρατεία φύτευσης, μόνο το 74% των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι διαθέσιμο καθώς η υπόλοιπη επικράτειά της παραμένει υπό ρωσική κατοχή.