Αν κάποιος δεν αγοράσει ολόκληρο το σφάγιο, οι τιμές για τα κομμάτια ανά κιλό, διαμορφώνονται ως εξής: 12,98 το χεράκι, 13,98 το μπούτι και 16,98 το παϊδάκι.
Ακριβότερο θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι του Πάσχα, αφού η τιμή του αναμένεται να αγγίξει τα 12 με 14 ευρώ το κιλό. Όπως εκτίμησε ο Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ελάχιστα αρνιά σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, έχουν μείνει αδιάθετα. Εξέφρασε όμως τη δυσαρέσκειά του που το αρνί συμπεριλήφθηκε στο "καλάθι του Πάσχα", μέτρο που ισχύει από σήμερα έως και το Μ. Σάββατο, τονίζοντας ότι "το αρνί είναι έθιμο και παράδοση και δεν πρέπει σε αυτό να μπαίνει πλαφόν".
Η τιμή για ένα ολόκληρο αρνί βρίσκεται στα 11,99 το κιλό ενώ όπως ανέφερε ο κ. Γκουρομπίνος, "εμείς σφάξαμε στα 7,5 και 8 ευρώ τα μεγαλύτερα αρνιά, όταν τα έξοδά μας είναι στα 8 ευρώ το κιλό. Ήταν ατόπημα να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το αρνί στο καλάθι του Πάσχα. Το είχε κάνει το υπουργείο και την περίοδο της πανδημίας, είχε πανικοβληθεί ο κόσμος ότι δεν θα έχει αρνί για το Πάσχα και σφάξαμε και εμείς σε τιμές κοντά στα 4,5 ευρώ το κιλό". Επιπλέον εξήγησε ότι από τη στιγμή που φεύγει από τον κτηνοτρόφο και το σφαγείο, το αρνί επιφορτίζεται με ακόμη 3 ευρώ το κιλό σε έξοδα. "Καλό θα ήταν να μην ξεπεράσει τα 12 ευρώ στην ακριβότερη εκδοχή του", τόνισε ο κ. Γκουρομπίνος.
Αν κάποιος δεν αγοράσει ολόκληρο το σφάγιο, οι τιμές για τα κομμάτια ανά κιλό, διαμορφώνονται ως εξής: 12,98 το χεράκι, 13,98 το μπούτι και 16,98 το παϊδάκι.
Κάλεσε τους καταναλωτές να προτιμούν τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια τα οποία τα αναγνωρίζει από το ρόδινο χρώμα. "Φέτος έγιναν πολλές εισαγωγές από τη Ρουμανία. Τα εισάγουν ως ζώα, τα σφάζουν εδώ και στην πορεία δεν επιβάλλεται αν βγει στην αγορά να καταγράφεται η χώρα προέλευσης. Όμως έχουν πιο σκούρο χρώμα από τα δικά μας. Ας ψωνίσει ο κόσμος από τον κρεοπώλη ή το όποιο κατάστημα εμπιστεύεται", τόνισε.
Σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη εργατικού δυναμικού
Τους κτηνοτρόφους απασχολεί ιδιαίτερα η έλλειψη εργατικού δυναμικού. "Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια να βοηθήσουν τον κτηνοτρόφο. Μόνο Αλβανοί απασχολούνται και αυτοί πάλι δεν ζουν μόνιμα στη χώρα. Έρχονται για ένα χρονικό διάστημα και αν δεν ανανεώσουν τα χαρτιά τους έγκαιρα έχουν κάθε μέρα πρόστιμο 600 ευρώ. Εμάς μας υποχρεώνει να τους ασφαλίσουμε στο ΙΚΑ τουλάχιστον για ένα χρόνο και αν το κάνουμε, μας υποχρεώνουν να εργάζονται πενθήμερο. Τσομπάνης δεν είσαι για πέντε μέρες αλλά για όλη την εβδομάδα και με απασχόληση πολλών ωρών. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Σε άλλα κράτη τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Πρέπει να απλοποιήσουν τις διαδικασίες", τόνισε ο κ. Γκουρομπίνος.