Ινδία: Μειώνονται οι εξαγωγές βαμβακιού

Το μέγεθος της ινδικής καλλιέργειας είναι πολύ χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση.

Οι εξαγωγές βαμβακιού της Ινδίας αναμένεται να μειωθούν απότομα για το 2022-23 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην έκθεσή του με τις Εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Αγροτικής Προσφοράς και Ζήτησης Απριλίου, το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας προέβλεψε ότι οι ινδικές εξαγωγές 2022-23 θα μειωθούν κατά 500.000 μπάλες σε 1,8 εκατομμύρια.

Η Ένωση Βαμβακιού της Ινδίας (CAI) δήλωσε τον Μάρτιο ότι τα αποθέματα θα μπορούσαν να πέσουν σε χαμηλό σχεδόν δύο δεκαετιών το 2022-23, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες περιόρισαν τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

«Το μέγεθος της ινδικής καλλιέργειας είναι πολύ χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση. Η χώρα πρόκειται να παράγει πολύ μικρό πλεόνασμα. Γι' αυτό οι τοπικές τιμές είναι σταθερές και δεν υπάρχει ισοτιμία για τις εξαγωγές», είπε ένας αντιπρόσωπος ενός παγκόσμιου εμπορικού οίκου με έδρα τη Βομβάη.

Αν και η Ινδία είχε προβλεφθεί να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας βάμβακος παγκοσμίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις για περίπου 1,8 εκατομμύρια μπάλες το 2022-23, αυτό ήταν ακόμα πολύ κάτω από τα 6,2 εκατομμύρια κατά το 2021-22, ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η CAI είχε πει ότι η χαμηλότερη ινδική παραγωγή θα μπορούσε να επιτρέψει σε ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αυστραλία να αυξήσουν τα φορτία σε βασικούς Ασιάτες αγοραστές όπως η Κίνα και το Πακιστάν, ενώ παράλληλα θα ωθούσε τις τοπικές και παγκόσμιες τιμές.