Κρήτη: Αντιδρούν οι αγρότες μετά την μεγάλη κομπίνα στο βαμβάκι - «Δε μοιράζονται δίκαια οι επιδοτήσεις»

Την ώρα που για τις εκάστοτε κυβερνήσεις το ελαιόλαδο και τα αμπελουργικά προϊόντα της Κρήτης είναι... “οι φτωχοί συγγενείς”, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισέπρατταν συνδεδεμένη ενίσχυση με ψεύτικα τιμολόγια...

Τετρακόσιες εβδομήντα δύο χιλιάδες (472.000) ευρώ με πλαστά πιστοποιητικά σπόρων βαμβακιού, σιταριού και κριθαριού, την ώρα που το κεντρικό κράτος διοχετεύει μεγάλο μέρος των κοινοτικών ενισχύσεων σε βαμβάκια και καπνά, θα εισέπρατταν μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης αγρότες που συνεργάστηκαν με συγκεκριμένη εταιρεία εμπορίας σπόρων.

Η υπόθεση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα της Κρήτης για κατεύθυνση των επιδοτήσεων κατά κύριο λόγο στην παραγωγή τροφίμων και όχι σε προϊόντα που χρειάζονται βιομηχανική επεξεργασία και δε συνδέονται καθόλου ή σχεδόν καθόλου με τις διατροφικές ανάγκες και την επιβίωση του λαού μας!

Αναλυτικότερα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη, την περασμένη Πέμπτη 6 Απριλίου, ντόπιος επιχειρηματίας, ως κατηγορούμενος για κατάρτιση και διακίνηση πλαστών ετικετών πιστοποίησης σπόρων βαμβακιού, σιταριού και κριθαριού. Πρόκειται για ιδιοκτήτη εταιρείας εμπορίας σπόρων, η οποία έχει διαγραφεί από τα μητρώα σποροπαραγωγικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού από το 2018, διότι είχε απασχολήσει για παρόμοιο αδίκημα στο παρελθόν.

Όπως προέκυψε, εξέδιδε τιμολόγια πώλησης μέσω της εταιρείας και προμήθευε σε αγρότες τις πλαστές ετικέτες πιστοποίησης σπόρων, οι οποίοι τις υπέβαλαν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση.

Οι οικονομικές ενισχύσεις που θα λάμβαναν οι αγρότες με την υποβολή των πλαστών ετικετών πιστοποίησης υπερβαίνει το ποσό των 472.000 ευρώ, ποσό που θα προερχόταν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Επίσης, η ζημία των νόμιμων εταιρειών εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, στις οποίες αντιστοιχούσαν οι κατασχεθείσες ετικέτες, υπολογίζεται στο ποσό των 68.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- 759 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων σίτου, που αντιστοιχούν σε 30.345 κιλά σπόρων σίτου.

- 692 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων βάμβακος, που αντιστοιχούν σε 13.840 κιλά σπόρων βάμβακος.

- 74 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων κριθαριού, που αντιστοιχούν σε 2.590 κιλά σπόρων κριθαριού.

- 7 σφραγίδες, εκ των οποίων 3 δημόσιων φορέων, παραστατικά και χειρόγραφες σημειώσεις και φορητή συσκευή σφράγισης σάκων. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για πλαστογραφία, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ... «Δε μοιράζονται δίκαια οι επιδοτήσεις»

Ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης, από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, τάσσεται διαρκώς υπέρ της επιδότησης των παραγωγών τροφίμων και όχι των βιομηχανοποιημένων προϊόντων.

«Εγώ πάντοτε πίστευα ότι προϊόντα που είναι άμεσης κατανάλωσης θα έπρεπε να έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση. Άμεσης κατανάλωσης προϊόντα είναι το ελαιόλαδο, η ντομάτα και γενικά είναι προϊόντα που ο κόσμος έχει ανάγκη να τα καταναλώσει και να τα βρει και σε προσιτές τιμές. Γιατί αυτός είναι ο στόχος των επιδοτήσεων. Να ενισχυθεί ο παραγωγός, για να διαθέσει τα προϊόντα του σε προσιτές τιμές στην κατανάλωση», σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη.

«Αντιθέτως, προϊόντα που είναι βιομηχανικής επεξεργασίας, όπως είναι ο καπνός και το βαμβάκι, θα έπρεπε να έχουν μία άλλη επιδότηση, που να ελέγχεται πολύ διαφορετικά. Δυστυχώς, όμως, τα έχουμε βάλει όλα στον ίδιο “κορβανά”. Αυτά τα έλεγα πριν και μετά το 2000 ως ΓΕΣΑΣΕ, αλλά τους φαίνονταν παράξενα πράγματα. Όσο περνάνε τα χρόνια, βρίσκουμε τέτοιες υποθέσεις μπροστά μας με απάτες για να πάρουν λεφτά οι παραγωγοί αυτών των περιοχών. Και παίρνουν τα λεφτά και όταν τους ανακαλύψουν τους καλούν να τα γυρίσουν πίσω»...

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης τονίζει, εξάλλου, ότι διαρκώς μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο τις επιδοτήσεις στην Ελλάδα. «Τους ενδιαφέρει μόνο πώς θα πάρουμε τα κοινοτικά κονδύλια, χωρίς να νοιάζονται για τον σωστό τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να τα μοιράσουν», όπως μας είπε ο Στάθης Φραγκιαδάκης, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα σήμερα το ελαιόλαδο και τα αμπελουργικά προϊόντα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πηγή:www.neakriti.gr