Οι Αγροτικές ενώσεις στην Ημαθία ζητούν εναγωνίως άτομα για να εργαστούν στα αγροκτήματα τους, και βλέπουν πως οι καρποί κινδυνεύουν να μείνουν στα δένδρα ή στα χωράφια.
Ο Γιώργος Γαλανομάτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του αγροτικού συλλόγου Ημαθίας, αναφέρει πως οι Αλβανοί εργάτες, που ήταν εκπαιδευμένοι και γνώριζαν τις καλλιέργειες, έχουν σταματήσει να έρχονται στην Ελλάδα, πολλοί επιλέγουν χώρες όπως η Βρετανία και οι αγρότες αναγκάζονται να αναζητήσουν ανειδίκευτους εργάτες σε ασιατικές χώρες. Εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εγκαίρως τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, όλα τα φρούτα της εποχής θα μείνουν στα δέντρα, τονίζει.
Ωστόσο, απαιτούνται 60 με 90 ημέρες για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να έρθουν εργατικά χέρια από την Ινδία, το Πακιστάν ή το Βιετνάμ. Επιπλέον, χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής και εκπαίδευσης, γιατί δεν γνωρίζουν τα είδη, τον καρπό, τον τρόπο συλλογής.
Λόγω της ελλείψεως χεριών, όσοι διατίθενται να εργαστούν γίνονται πιο απαιτητικοί. Όπως λέει ο κ. Γαλανομάτης, σαν παραγωγοί νιώθουν ότι έχουν πέσει θύματα εκβιασμού, καθώς τους ζητούν έως και 40 ευρώ μεροκάματο. Αυτό ποσό είναι υπερβολικό γιατί δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα από 30 ευρώ την ημέρα. Το κόστος είναι τόσο υψηλό που δεν θα μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους, αν συνυπολογιστεί μάλιστα, ότι όλα επιβαρύνονται με τις αυξημένες τιμές των μεταφορικών λόγω ακριβότερης ενέργειας, λιπασμάτων κλπ..
Κατά την διάρκεια της πανδημίας το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με την προσωπική εργασία των μελών της κάθε οικογένειας, αλλά όπως φαίνεται, με την λήξη του συναγερμού οι νέοι επέστρεψαν στις συνήθεις πρακτικές τους, αναζητώντας εργασία χωρίς κόπο ή επιδοτούμενη αργία.
Πηγή: ΕΡΤnews