Σύσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο την Κυριακή και συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισαν πριν από λίγο οι Θεσσαλοί.Αύριο αποφασίζουν αν θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Χθες τα πνεύματα οξύνθηκαν στην Ηγουμενίτσα κι επικράτησε ένταση με την Αστυνομία, όταν οι αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι στη Νέα Σελεύκεια επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού.

Αύριο στις 2 το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση για να συντονίσουν τις κινήσεις τους αγρότες από την Πρωτοβουλία, στη Βέροια, ενώ το πρωί έχουν νέα μεγάλη συγκέντρωση στο μπλόκο της Κουλούρας, όπου είναι ο κύριος όγκος των τρακτέρ.

Η δέσμη "7" προτάσεων του Γιάννη Στουρνάρα δεν έπεισε τους παραγωγούς, οι οποίοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται γιατί δεν αποσύρεται ο φορολογικός νόμος, που επιβαρύνει περισσότερο το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά.

Στη φετινή κινητοποίηση σημαίνοντα ρόλο παίζουν και τα τοπικά προβλήματα. Οι Θρακιώτες παραγωγοί θέτουν ως υπ΄ αριθμόν 1 το πρόβλημα της ευλογιάς, αφού με τον ένα ή τον άλλον τρόπο επηρεάζει όλο το κύκλωμα παραγωγής. Σε συνεννοήσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει βρεθεί λύση για τους
παραγωγούς που έπαθαν κατά την πρώτη φάση της νόσου τις ζημιές με αποτέλεσμα οι τιμές που δίνουν για τη θανάτωση ανά ζώο να είναι πολύ χαμηλές.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να μην έχει δώσει λύση και στο θέμα με τα εσώκλειστα ζώα, που ενώ ήταν ελευθέρας βοσκής ή ημισταβλισμένα, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών καθιστά απαγορευτική την εκτροφή τους.
Οι Καβαλιώτες παραγωγοί θέτουν ως εντονότερο το θέμα της διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ , διότι τονίζουν ότι ο σχεδιασμός του έργου πάσχει και ζητούν να μην καταστραφούν τα χωράφιά τους, τα οποία λόγω της τύρφης έχουν ιδιαιτερότητες.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν κι οι δενδροκαλλιεργητές, που δεν έχουν πληρωθεί από φρουτοβιομηχανίες, ενώ για όσους έχουν πορτοκάλι, είτε είναι στο Αργος και γενικότερα στην Πελοπόννησο, είτε στην Ηγουμενίτσα και την Αρτα, η τιμή του τονίζουν πως έχει καταρρεύσει.

Παναργολικό συλλαλητήριο προγραμματίζεται τη Δευτέρα,συλλαλητήριο στη Λακωνία πραγματοποιείται την Τρίτη, ενώ
συντονίζουν τις δράσεις τους κι οι Κρητικοί.