Η μελέτη επικεντρώνεται στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη ζωικής κυττάρων.
Η παραδοσιακή παραγωγή κρέατος πιθανότητα να έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την παραγωγή κρέατος σε εργαστήριο σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια. Οι ερευνητές διεξήγαν αξιολογήσεις του κύκλου ζωής του κρέατος που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο και το συνέκριναν με το συμβατικό κρέας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κρέατος εργαστηρίου θα μπορούσαν να είναι 4 έως 25 φορές μεγαλύτερες από το συμβατικό βόειο κρέας. Η μελέτη επικεντρώνεται στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη ζωικής κυττάρων.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μέχρι τώρα, οι εκτιμήσεις του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του εργαστηριακού κρέατος έχουν γίνει λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγή μικρής κλίμακας και δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις πρακτικές που θα χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή αυτών των προϊόντων σε μεγάλη κλίμακα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο μελλοντικός αντίκτυπος αυτού του κλάδου, μπορεί να υπάρξει σημαντική κλίμακα οικονομικής αλλαγής όταν εξετάζεται η βιομηχανικής παραγωγής αυτού του τύπου κρέατος.
Οι υποστηρικτές του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο το προωθούν ως περιβαλλοντική λύση που αντιμετωπίζει πολλές από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραδοσιακή παραγωγή κρέατος.