Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος ΥΠΑΑΤ

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη λειτουργική πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Στα χέρια του Γιώργου Τσακίρη έτυχε η «καυτή πατάτα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά, έχοντας στη σύντομη θητεία του να αντιμετωπίσει μια σειρά από σοβαρά ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας της χώρας.

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη λειτουργική πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ. Ο πρώην υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς επέλεξε να δώσει βάρος την προεκλογική του εκστρατεία, παρά να εκδώσει τις εφαρμοστικές αποφάσεις που εκκρεμούν για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα και να ξέρει ο Έλληνας αγρότης τι πρέπει να κάνει στα χωράφια του και τι να δηλώσει. 

Η τρέχουσα χρονιά είναι η πρώτη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 και υπάρχουν σημαντικές αλλαγές συγκριτικά με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όπως αυτή των οικολογικών σχημάτων που αντιστοιχούν στο 25% των επιδοτήσεων που θα λάβουν.

Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι αυτό της αύξησης του κόστους παραγωγής και την πτώση των τιμών στις οποίες πουλάνε οι αγρότες την παραγωγή τους. Το πετρέλαιο αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους περισσότερους αγρότες που βλέπουν την τσέπη τους να αδειάζει όταν χρειάζεται να δουλεύουν τα αγροτικά τους μηχανήματα. Σε ο,τι αφορά τις τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι παρά τη σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής βλέπουν τις γαλακτοβιομηχανίες να πιέζουν ολοένα και προς τα κάτω τις τιμές που αγοράζουν το γάλα, αδυνατώντας έτσι να βγάλουν τα προς το ζην.

Επιπλέον άμεσο ζήτημα είναι αυτό του νερού, με τους περισσότερους ΤΟΕΒ της χώρας να είναι χρεωμένοι και να οφείλουν στη ΔΕΗ τεράστια ποσά. Κάτι που προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στους αγρότες οι οποίοι εν μέσω καλλιεργητικής περιόδου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ξέρω στα χωράφια τους.

AddThis Website Tools