ΗΠΑ: 110 εκατομμύρια δολάρια σε πληγέντες παραγωγούς

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ. Κονδύλι ανακούφισης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς κτηνοτρόφους και γεωργούς για την ξηρασία στην Καλιφόρνια και 10 εκατομμυρίων δολαρίων,  για την ορθή πρακτική στο νερό, που οδηγεί σ΄ εξοικονόμηση πόρων.

Ο Τομ Βίλσακ από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ υποσχέθηκε πως θα δοθεί κάθε βοήθεια προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους κατ΄ εντολήν του Προέδρου Ομπάμα ενεργοποιώντας το πρόγραμμα Farm Bill, το οποίο δίνεται σε περιπτώσεις καταστροφών, που πρόκειται να υπογραφτεί βάσει και των αναγκών ως τις 15 Απριλίου 2014.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και εγώ θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους Καλιφορνέζους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τις οικογένειες που ζουν στις περιοχές που επλήγησαν από ξηρασία», είπε ο Τομ Βίλσακ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας η Καλιφόρνια έχει πληγεί τα μέγιστα από την ξηρασία κι εντός εξήντα ημερών, εφόσον οι παραγωγοί υπογράψουν, η κατάσταση αναμένεται να έχει ομαλοποιηθεί.

Οι καταστροφές στην Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια είναι τραγικές. Οι απώλειες ανέρχονταν σε 50 εκατομμύρια δολάρια τα προηγούμενα χρόνια και φέτος έφτασαν τα 100 κι οι καθυστερήσεις είναι υπαρκτές στην αποπληρωμή των παραγωγών. Από κει και πέρα υπήρξε πολύ μεγάλο πρόβλημα σε Τέξας Οκλαχόμα, Νεμπράσκα, το Κολοράντο και Νέο Μεξικό.

Τα κονδύλια θα διατεθούν μέσω του Προγράμματος Κινήτρων Περιβαλλοντικής Ποιότητας (EQIP) που χορηγείται από το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Η βοήθεια αφορά  εξάλλου και αγρότες και κτηνοτρόφους που εφαρμόζουν πρακτικές εξοικονόμησης των  λιγοστών υδάτινων πόρων,  μείωση της διάβρωσης και  δυνατότητα να βελτιωθεί η πρόσβαση των ζώων στο νερό. Εκτός από τις μεγάλες καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο, σε απόγνωση είναι κι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών.