Η τεχνολογία έξυπνης γεωργίας προσφέρει ελπίδα στην Ελλάδα

Η γεωργία αντιπροσωπεύει τώρα μόλις το 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας

Με μάτια κολλημένα στο κινητό του τηλέφωνο, ο αγρότης Σωτήρης Μουρνός εξετάζει τα τελευταία δεδομένα μικροκλίματος και υγρασίας για τα χωράφια του στον κάμπο της Ημαθίας στη βόρεια Ελλάδα.

Οι τεχνικές καλλιέργειας υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί σημειώνουν αργή πρόοδο στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας που δεσμεύεται από την παράδοση και αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά οι καλλιεργητές σαν αυτόν τις θεωρούν κλειδί για το μέλλον τους.

Ο Μουρνός, 25 ετών, χρησιμοποιεί μια ελληνική εφαρμογή έξυπνης γεωργίας για να ενισχύσει την παραγωγή των χωραφιών βαμβακιού και των οπωροφόρων δέντρων της οικογένειάς του .

Χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που καταγράφονται από έναν μετεωρολογικό σταθμό , μπορεί να αναλύσει και να συσχετίσει τον αντίκτυπο των καιρικών συνθηκών στη βαμβακερή φυτεία του 10 εκταρίων (σχεδόν 25 στρεμμάτων).

«Καταφέραμε να μειώσουμε τη χρήση λιπασμάτων και άρδευσης... (και ως εκ τούτου) να αυξήσουμε την οικονομική απόδοση» του αγροκτήματος, είπε ο Μουρνός, ο οποίος εγκατέλειψε τις σπουδές πληροφορικής στο πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στην οικογενειακή εκμετάλλευση στο πόλη Πλατύ.

Η μέτρηση της υγρασίας ή του επιπέδου αζώτου στο έδαφος συμβάλλει στον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων και εξοικονομεί νερό, σημειώνει.

Όπως σε πολλές άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας έχει χρόνια έλλειψη νερού και η έξυπνη γεωργία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Αύξηση των αποδόσεων

Ο τομέας έχει επίσης χάσει ένα σημαντικό μερίδιο της διαθέσιμης εργασίας του τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι νέοι σνομπάρουν την αγροτική εργασία για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες όπως ο τουρισμός.

Η γεωργία αντιπροσωπεύει τώρα μόλις το 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, το μισό από αυτό που ήταν πριν από 20 χρόνια.

Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει 230 εκατομμύρια ευρώ (231 εκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια για να αναζωογονήσει τη γεωργική βιομηχανία της χώρας.

Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από το ταμείο καινοτομίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι περισσότεροι νέοι στο χωριό μου προτιμούν άλλες δουλειές και έχουν σταματήσει να εργάζονται στα χωράφια», είπε ο Μουρνός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αλλά κάνει ένα βήμα στη γεωργία, στοχεύοντας να εργαστεί έξυπνα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή farming εδώ και αρκετά χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί 40% λιγότερο λίπασμα στο χωράφι βαμβακιού του και μπορεί να αποφύγει τη χρήση δύο ψεκασμών φυτοφαρμάκων - εξοικονομώντας συνολικά 9.000 ευρώ - χωρίς να επηρεάσει τα ποσοστά παραγωγής.

Οι αναλυτές λένε ότι η εφαρμογή γεωργικής χρήσης δεν χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα, αν και το ενδιαφέρον σταδιακά αυξάνεται.

Αλλά το να πειστούν οι αγρότες που μπορεί να είναι λιγότερο τεχνολογικά προσανατολισμένοι από τον Μουρνό να το αγκαλιάσουν αντιμετωπίζει μυριάδες προκλήσεις.

Ένα βασικό εμπόδιο είναι το μικρό μέγεθος των ελληνικών εκμεταλλεύσεων -λιγότερο από 10 εκτάρια κατά μέσο όρο- και το σε μεγάλο βαθμό ορεινό ανάγλυφο της χώρας.

Οι ελληνικές φάρμες είναι συχνά οικογενειακές επιχειρήσεις ή περιλαμβάνουν ενοικιαζόμενα χωράφια, καθιστώντας τις επενδύσεις σε εργαλεία και πρακτικές λιγότερο ελκυστικές.

Πείθει τους αγρότες

Εν τω μεταξύ, μια «ενδημική» έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αγροτών τους εμποδίζει να μοιράζονται το κόστος, λέει η Αικατερίνη Κασιμάτη, γεωπόνος μηχανικός στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα υστερεί πολύ πίσω από άλλα ευρωπαϊκά κράτη στη χρήση της έξυπνης γεωργίας, λέει ο Βασίλης Πρωτονοτάριος, διευθυντής μάρκετινγκ της Neuropublic, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ψηφιακή γεωργία.

Είπε ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα τεχνολογία χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν σε ακριβό εξοπλισμό ή να έχουν «εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες».

Έπειτα, υπάρχει η δυσκολία να πειστούν οι αγρότες να δοκιμάσουν κάτι νέο.

Ο παραγωγός βιολογικών προϊόντων Θοδωρής Αρβανίτης λέει ότι οι συνάδελφοί του δεν ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες επειδή δεν γνωρίζουν αρκετά γι' αυτές και προτιμούν τις μακροχρόνιες συμβατικές μεθόδους.

«Οι αγρότες δεν θα ακολουθήσουν την τεχνολογία όταν δεν έχουν αρκετά χρήματα για καύσιμα», πρόσθεσε, στη φάρμα του στη μικρή πόλη Κιούρκα, περίπου 30 χιλιόμετρα (σχεδόν 20 μίλια) βόρεια της Αθήνας.

Οι συμπεριφορές μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς η κλιματική αλλαγή ασκεί πρόσθετη πίεση στο κόστος των αγροκτημάτων, λέει η Μάχη Συμεωνίδου, γεωπόνος και δημιουργός της startup γεωργικής πληροφορικής Agroapps.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός του στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων δείχνει επίσης ότι είναι όλο και πιο απαραίτητη η παραγωγή τροφίμων σε τοπικό επίπεδο, δήλωσε ο γεωπόνος μηχανικός Kasimati.

«Βλέπουμε μια συνεχή υποβάθμιση των χωραφιών και πτώση της απόδοσης», είπε, προσθέτοντας ότι το νερό γίνεται επίσης ακριβό.

«Όμως, καθώς η τεχνολογία γίνεται απλούστερη και φθηνότερη, αυτά τα εργαλεία θα χρησιμοποιούνται περισσότερο», πρόσθεσε.

AddThis Website Tools