«Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε»: Ουκρανοί αγρότες αυτοσχεδιάζουν για να καθαρίσουν τη γη τους από τις νάρκες

Καθώς φιλανθρωπικές οργανώσεις πιέζουν για την εκκαθάριση ναρκών στο επίκεντρο της διάσκεψης ανάκαμψης, ορισμένοι αγρότες αντιμετωπίζουν οι ίδιοι το πρόβλημα.

Τις εβδομάδες κατά τις οποίες τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το γαλακτοκομικό αγρόκτημα Husarivka, σχεδόν όλα τα 2.500 βοοειδή του σκοτώθηκαν σε πυρά πυροβολικού ή για εξάσκηση στόχων. Όταν ελευθερώθηκε το αγρόκτημα, τα πτώματα κάλυψαν τη γη όσο πιο μακριά μπορούσες να δεις.

Όσοι δεν ανατινάχτηκαν ή δεν πυροβολήθηκαν λιμοκτονούσαν. Ήταν τόσο πεινασμένοι που έφαγαν ο ένας την ουρά του άλλου. Οι επιζώντες που στέκονται στη γούρνα σε ένα από τα κατεστραμμένα υπόστεγα της φάρμας έχουν στελέχη εκεί που ήταν κάποτε οι ουρές τους.

«Οι αγελάδες είναι τρομοκρατημένες μετά από αυτό που πέρασαν», είπε ο Serhii Vorobyov, αναπληρωτής διευθυντής της φάρμας. «Είναι ακριβώς όπως οι στρατιώτες που ήταν στην πρώτη γραμμή. Φοβούνται αν τους πλησιάσεις».

Οι επιζώντες αγρότες σε αυτό το χωριό κοντά στην Balakliia, στην περιφέρεια Kharkiv, έχουν υποστεί ζημιές. Όταν οι Ρώσοι – ένα σύνταγμα μηχανοκίνητων τυφεκίων μέχρι το Καλίνινγκραντ και ένα άλλο από ακριβώς απέναντι από τα σύνορα στο Valuiki – ανέλαβαν για πρώτη φορά το αγρόκτημα στις 3 Μαρτίου του περασμένου έτους, οι σχέσεις μεταξύ κατακτητών και κατεχομένων ήταν αρχικά σκληρές αλλά αστικές. Όλα αυτά άλλαξαν αφού οι Ρώσοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε μια εμπλοκή με τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Έμοιαζαν με τους ίδιους ανθρώπους, αλλά συμπεριφέρονταν τελείως διαφορετικά. Μπορείς να δεις τρέλα στα μάτια τους», είπε ο Yurii Vovchenko, ο διευθυντής της φάρμας. «Πυροβολούσαν ανθρώπους στους δρόμους, φώναζαν και ούρλιαζαν, έτσι οι άνθρωποι φοβήθηκαν και έμειναν στο σπίτι μετά από αυτό».

Οι Ρώσοι έχουν φύγει εδώ και πολύ καιρό, αλλά η κατοχή συνεχίζει να καταστρέφει το αγρόκτημα Husarivka. Τα κτίρια είναι κατεστραμμένα και η γη είναι σπαρμένη με νάρκες. Μέχρι να καθαριστούν οι συσκευές, δεν μπορούν να φυτευτούν καλλιέργειες και τα 230 βοοειδή που επέζησαν δεν μπορούν να εκτοπιστούν σε βοσκότοπους.

Η περιφερειακή ομάδα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων του Χάρκοβο βοήθησε στον έλεγχο των κτιρίων και των αυλών, αλλά αυτές και οι διεθνείς οργανισμοί που τις υποστηρίζουν είναι πολύ αραιοί για να καθαρίσουν τη γεωργική γη όλων αυτή την άνοιξη. Η περιοχή της Ουκρανίας που είναι εκτεθειμένη σε συγκρούσεις και ως εκ τούτου δυνητικά ναρκοθετημένη είναι έως και 25 εκατομμύρια εκτάρια, όσο το ΗΒ.

Το Halo Trust, μια φιλανθρωπική οργάνωση για την εκκαθάριση ναρκών ξηράς, λέει ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «τη βαρύτερη μόλυνση από νάρκες ξηράς που έχει δει ο κόσμος από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». Η ουκρανική κυβέρνηση αρχίζει να απολυμαίνει τα εδάφη που ελέγχει, παρόλο που διεξάγει μια αντεπίθεση με στόχο την απελευθέρωση των υπολοίπων.

«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να επιστρέψει πάνω από 470.000 εκτάρια της πιο πολύτιμης γεωργικής γης σε παραγωγική χρήση εντός τεσσάρων ετών», δήλωσε η Γιούλια Σβυρίντενκο, υπουργός Οικονομίας. «Το σχέδιό μας είναι να ερευνήσουμε, να καθαρίσουμε και να επιστρέψουμε στη χρήση των περισσότερων από όλες τις δυνητικά μολυσμένες περιοχές εντός 10 ετών».

Το Κίεβο και το Halo Trust και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις πιέζουν για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων στο επίκεντρο της διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, η οποία ξεκινά στο Λονδίνο την Τετάρτη, ως το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του αγροτικού τομέα.

«Η διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας για την αποκατάσταση μιας βιομηχανίας που τροφοδοτεί τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο James Cowan, Διευθύνων Σύμβουλος της Halo.

Η Halo έχει 800 Ουκρανούς υπαλλήλους που εργάζονται για την αποναρκοθέτηση, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί το επόμενο έτος, αλλά από την ουκρανική νομοθεσία δεν επιτρέπεται να αφαιρούν και να καταστρέφουν οι ίδιοι ναρκοπέδια. Μπορούν μόνο να τα χαρτογραφήσουν και να επισημάνουν τη θέση τους, ένας περιορισμός που έχει επιβραδύνει την εκκαθάριση.

Γίνεται δουλειά για μια διοικητική διόρθωση, αλλά ο Βόβτσενκο δεν μπορεί να περιμένει για συνέδρια και νομική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση απαιτεί ήδη φόρους και οι ιδιοκτήτες περιμένουν ενοίκιο κάθε μήνα. «Έχω δύο επιλογές: να χρεοκοπήσω και να γίνω άστεγος ή να επιβιώσω και να κάνω κάτι για αυτό», είπε.

Ο Βόβτσενκο και οι εργάτες του καθαρίζουν οι ίδιοι τη γη τους. Ξεκινούν σέρνοντας ένα μακρύ σχοινί σε κάθε χωράφι για να ενεργοποιήσουν τυχόν συρματόσχοινα και μετά περπατούν σε όλη τη γη βρίσκοντας νάρκες, ξεβιδώνοντας τους πυροκροτητές και στοιβάζοντάς τους. Είπε ότι είχαν βρει χιλιάδες και έδειξε πρόσφατες φωτογραφίες από σωρούς αντιαρματικών ναρκών σε ένα από τα φορτηγά του. Ήταν τυχεροί μέχρι στιγμής που καμία από τις νάρκες δεν έχει παγιδευτεί.

«Βλέπουμε πολλές συσκευές κατά της ανύψωσης, πολλές παγίδες και δύο ή τρεις νάρκες να τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη σκόπιμα», δήλωσε ο Μάικ Νιούτον, ο οποίος διευθύνει τα περιφερειακά κεντρικά γραφεία του Halo Trust. «Όμως, όπως είδατε, οι αγρότες απλά δεν μπορούν να περιμένουν και το συμπάσαμε απόλυτα. Οι άνθρωποι πρέπει απλώς να βγουν έξω και να βγάλουν τα προς το ζην, και το κάνουν αυτό στις πιο απίστευτες συνθήκες και υπάρχει μεγάλος βαθμός καινοτομίας».

Η σύγχρονη τεχνολογία εκκαθάρισης ναρκών αρχίζει να φτάνει στην Ουκρανία. Στα περίχωρα του Izium, όχι μακριά από το αγρόκτημα Husarivka, ένα κροατικό ρομπότ ναρκοκαθαριστή σε μέγεθος μεγάλης μπουλντόζας χρησιμοποιείται από τις περιφερειακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να καθαρίσει τη γη κάτω από κατεστραμμένους πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής.

Θα περάσουν μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι τοπικοί αγρότες έχουν κάνει προσεγγίσεις χαμηλού προϋπολογισμού των εμπορικών ρομπότ. Στο αγρόκτημα του Oleksandr Kryvtsun στο Hrakove, περίπου 40 μίλια βόρεια του Izium, οι εργάτες έχουν συγκολλήσει κομμάτια από ένα εγκαταλελειμμένο ρωσικό τανκ και θωρακισμένο αυτοκίνητο σε ένα παλιό τρακτέρ και τη σβάρνα του και στη συνέχεια το έχουν συνδέσει σε ένα τηλεχειριστήριο που λειτουργεί με μπαταρία. Το μηχάνημα που προκύπτει μοιάζει σαν να ανήκει σε ταινία Mad Max. Ο χειριστής κάθεται σε ασφαλή απόσταση στη σέσουλα μιας μπουλντόζας με ένα ξύλινο κιβώτιο και μερικά μαξιλάρια και δουλεύει τον πίνακα τηλεχειρισμού, τρέχοντας το τρακτέρ πάνω-κάτω στα χωράφια, πυροδοτώντας νάρκες.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι ανυπομονούσαμε να ξεκινήσουμε τη φύτευση, οπότε πήραμε τα μέσα στα χέρια μας. Είδαμε πώς φαίνονταν τα ξένα μηχανήματα και φτιάξαμε κάτι παρόμοιο με τα χέρια μας», είπε ο Kryvtsun.

Χρειάστηκαν περίπου δύο μήνες για να τελειοποιηθούν. Έκτοτε έφτιαξαν παρόμοια μηχανήματα για άλλους πέντε αγρότες κοντά και τώρα έχουν μια σειρά πελατών για τις μηχανές τους. «Οι περιστάσεις μας κάνουν καινοτόμους», είπε. «Μας ωθούν να σκεφτόμαστε με νέους τρόπους».

Πηγή: .theguardian