Τι έκαναν οι Περιφέρειες Κρήτης & Δυτικής Ελλάδας
Ακαρπία και ζημιές έχουν προκαλέσει στον ελαιώνα της Πελοποννήσου οι άστατες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή.
Όπως είπε στο Agrocapital παραγωγός από τη Νεμέα οι βροχοπτώσεις αλλά και η ανυδρία του χειμώνα, την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, είχαν ως αποτέλεσμα να «καεί το μούρο του δένδρου», μειώνοντας έτσι κατακόρυφα την παραγωγή της περιοχής.
Οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση, καθώς εκτός το ότι βλέπουν την παραγωγή τους να έχει χαθεί, ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του δεν αποζημιώνει αυτού του είδους τις ζημιές, καθώς για να δοθούν αποζημιώσεις θα πρέπει το δένδρο να έχει βγάλει καρπό για να δικαιολογηθεί.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η περιφέρεια Πελοποννήσου ετοιμάζει φάκελο αποζημιώσεων που θα στείλει πρώτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εν συνεχεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι έκαναν Κρήτη και Δυτική Ελλάδα
Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε ελιά και σε αμπέλια, τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και της Κρήτης, είχαν ως αποτέλεσμα οι εκεί διοικήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης, έχει ετοιμάσει και στείλει ήδη φάκελο το οποίο και θα αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αφορά τόσο την ελιά όσο και τα αμπέλια.
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής αποτυπωθεί και αποφασίστηκε να διαμορφωθεί τεκμηριωμένος φάκελος-πρόταση που θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους πληγέντες.
Όπως τονίστηκε κατά περιοχή, η ζημιές που έχουν προκληθεί έχει καταστήσει σε κάποιες περιπτώσεις ασύμφορες τη συγκομιδή των προϊόντων.