Ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων χωρίς να έχει εκδοθεί η …εγκύκλιος με τις ακριβείς οδηγίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023 έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες χωρίς ωστόσο να… έχει εκδοθεί η ολοκληρωμένη εφαρμοστική εγκύκλιος.
Η εγκύκλιος, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο πριν από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων, αναλύει βήμα-βήμα τη διαδικασία με την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν από μόνοι τους τις δηλώσεις καλλιέργειας 2023.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέχρι τώρα, οι αγρότες δεν γνωρίζουν εάν πρέπει να καταθέσουν τα ενοικιαστήριά τους ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα, όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμά μας.
Επίσης, μέσα στις εφαρμοστικές που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ είναι ότι …. θα πρέπει να κλαδεύουν τις ελιές το καλοκαίρι, καθιστώντας ακατανόητες τις όποιες εφαρμοστικές.
Όπως ανέφεραν στο Agrocapital άτομα με γνώση του θέματος μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η αναλυτική εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα Οικολογικά Σχήματα (eco schemes), για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, για τις μεταβιβάσεις κ.α.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι κανονικά, πρώτα βγαίνει η εγκύκλιος και μετά ξεκινούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ. Αυτό βέβαια δεν γίνεται στη χώρα μας η οποία για μια ακόμη φορά έκανε τα πράγματα… ανάποδα, αφού πρώτα άνοιξε η πλατφόρμα και ακόμη περιμένουμε τις εγκυκλίους.
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι αγρότες που επιθυμούν να κάνουν μόνοι τους την δήλωση ΟΣΔΕ, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί καθώς χρειάζεται μεγάλη γνώση του θέματος.
Με το που γίνεται η υποβολή των δηλώσεών τους, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης και έτσι δεν θα μπορούν να αλλάξουν ενδεχόμενο λάθος στη συμπλήρωσή της.
Καταστάσεις όπως αυτές, κάνουν την καρέκλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να είναι από τις πιο «καυτές» στο νέο υπουργικό σχήμα. Ο νέος υπουργός που θα αναλάβει τα ηνία από Δευτέρα, θα πρέπει να έχει «τα μάτια του ανοικτά» και δίπλα του συμβούλους με γνώση όλων των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Και αυτό γιατί ο Οργανισμός διαχειρίζεται χρήματα τα οποία αποτελούν για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο μια από τις ελάχιστες πηγές εισοδήματος που έχει.