Ο Έλον Μασκ δίνει στους αγρότες ένα όπλο έκπληξη ενάντια στη μεγαλύτερη απειλή τους

Οι αγρότες συχνά ξεχωρίζουν από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι πρακτικές τους συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατροφή του πλανήτη. Όμως τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες συζητήθηκαν περισσότερο για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής.

Για περιβαλλοντικές ΜΚΟ όπως η Greenpeace, η γεωργία είναι μία από τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Είναι πράγματι υπεύθυνη, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ, για σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όταν λαμβάνεται υπόψη η αποψίλωση των δασών.

Οι αγρότες σε όλο τον κόσμο συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή μέσω δύο αερίων λιγότερο γνωστών στο κοινό από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό είναι το μεθάνιο, το οποίο είναι ένα αέριο με θερμαντική ισχύ 28 φορές μεγαλύτερη από αυτή του CO2. Αυτό το αέριο εκπέμπεται από μηρυκαστικά, αλλά και από ορισμένες μεθόδους καλλιέργειας ρυζιού.

Το μεθάνιο θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου μετά το CO2. Λέγεται ότι είναι «ένας ισχυρός αλλά βραχύβιος ρύπος του κλίματος που ευθύνεται για περίπου το ήμισυ της καθαρής αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη από την προβιομηχανική εποχή», σύμφωνα με το Global Methane Pledge.

Υπάρχει επίσης άζωτο, το οποίο είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου που εκπέμπεται ιδίως από τα λιπάσματα και τα κτηνοτροφικά λύματα.

Εξάλειψη προβάτων και βοοειδών

Εκτός από αυτές τις εκπομπές, η αποψίλωση των δασών συνδέεται επίσης με εκπομπές, καθώς είναι συχνά το αποτέλεσμα της μετατροπής δασικών εκτάσεων σε γεωργική γη, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφής για τα ζώα ή για τη βοσκή τους, λένε ακτιβιστές.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν την προώθηση αυτού που αποκαλούν τεχνικές βιώσιμης γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων εισροών συνθετικών λιπασμάτων, τη μείωση των εισροών λιπασμάτων -- π.χ. από τη χρήση ζωικής κοπριάς σε συστήματα καλλιέργειας έως την καλλιέργεια σε αλέα με δέντρα που δεσμεύουν το άζωτο -- ενώ παράλληλα διατηρούνται και αποκαθίστανται δάση, μαγγρόβια και τυρφώνες.

Η πίεση από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση περιοριστικών νόμων για τους αγρότες σε πολλές δυτικές χώρες. Το 2021 υπογράφηκε μια μεγάλη διεθνής συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και περισσότερες από 100 χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030, γεγονός που θα μπορούσε να εξαλείψει πάνω από 0,2˚C της θέρμανσης έως το 2050.

Αυτή η συμφωνία έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους αγρότες. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, η μείωση των εκπομπών μεθανίου σημαίνει μείωση του αριθμού των ζώων, ιδίως των προβάτων και των βοοειδών.

Ο Έλον Μασκ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, είναι μια από τις πιο σημαντικές και σημαντικές φωνές στον περιβαλλοντικό τομέα. Όχι μόνο ώθησε την αυτοκινητοβιομηχανία, μια από τις πιο ρυπογόνες στον κόσμο, να κάνει μια μεταμόρφωση προς τα ηλεκτρικά οχήματα -που θεωρούνται καθαρότερα- αλλά επίσης διαβεβαιώνει ότι είναι δυνατή μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία.

Αλλά σε αντίθεση με άλλους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος, υποστηρίζει τους αγρότες και πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να τους περιορίσουμε στο όνομα της κλιματικής αλλαγής. Για τον δισεκατομμυριούχο, η γεωργία δεν αποτελεί απειλή για το περιβάλλον. Οι ενέργειες των αγροτών δεν είναι τόσο καταστροφικές όσο ισχυρίζονται οι ακτιβιστές, έρχεται να δηλώσει ο Μασκ στο Twitter.


Musk: Η γεωργία «δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή»

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό που συμβαίνει στην επιφάνεια της Γης (π.χ. η γεωργία) δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος τον Ιούνιο. 24. «Σε συντριπτική πλειοψηφία, ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής οφείλεται στη μεταφορά δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα από βαθιά υπόγεια στην ατμόσφαιρα».

Συνέχισε: «Με την πάροδο του χρόνου, αν συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, η χημική σύνθεση της ατμόσφαιράς μας θα αλλάξει αρκετά ώστε να προκαλέσει ουσιαστική αλλαγή του κλίματος».

Η δήλωση του δισεκατομμυριούχου είναι ένα μεγάλο δώρο για τους αγρότες που αγωνίζονται, όπως στην Ιρλανδία και το Βέλγιο πρόσφατα, ενάντια στα τοπικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες τους τηρούν τις αντίστοιχες δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.