Τέσσερις από αυτές βρίσκονται στην Ασία
Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τις 5 κορυφαίες χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν.
Αναλυτικά:
5. Γουιάνα
* Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 217,5 κιλά
Πληθυσμός: 804.567
Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 0,18 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι
Η καλλιέργεια ρυζιού αποτελεί ζωτικό μέρος του γεωργικού τομέα της Γουιάνας. Το μακρόσκοκο λευκό ρύζι είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία στη χώρα καθώς συμπληρώνει μια μεγάλη γκάμα πιάτων.
4. Βιετνάμ
* Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 221,6 κιλά
Πληθυσμός: 97.468.029
Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 21,6 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι
Το λευκό ρύζι, συνήθως γιασεμί ή αρωματικό ρύζι, είναι η πιο συχνά καταναλωμένη ποικιλία στο Βιετνάμ και συνοδεύεται από μια ποικιλία πιάτων, όπως λαχανικά, κρέατα, θαλασσινά και σούπες όπως το pho. Τα noodles ρυζιού και το ριζόχαρτο χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως στη βιετναμέζικη κουζίνα.
3. Μπαγκλαντές
* Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 225,6 κιλά
Πληθυσμός: 169.356.251
Το Μπαγκλαντές είναι ένας άλλος σημαντικός καταναλωτής ρυζιού κατά κεφαλήν. Το ρύζι είναι μια σχετικά προσιτή βασική τροφή για την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές όπου η γεωργία είναι η κύρια πηγή διαβίωσης.
2. Καμπότζη
* Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 250,2 κιλά
Πληθυσμός: 16.589.023
Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 4,15 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού στην Καμπότζη ήταν 250,2 κιλά από το 2023, καθιστώντας την κατοχυρωμένη τη δεύτερη θέση σε αυτή τη λίστα. Το ρύζι περιλαμβάνεται συχνά σε θρησκευτικές τελετές, φεστιβάλ και κοινωνικές συγκεντρώσεις στη χώρα. Η κουζίνα της Καμπότζης περιλαμβάνει συνήθως ρύζι γιασεμί, γνωστό για το αρωματικό του άρωμα και την απαλή υφή του.
1. Λάος
* Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 262,6 κιλά
Πληθυσμός: 7.425.057
Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 1,95 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι
Το Λάος έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στη λίστα μας με τις 20 χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού. Η κουζίνα του Λάο περιλαμβάνει συνήθως κολλώδες ρύζι, το οποίο προτιμάται για την υφή του και καταναλώνεται συνήθως μαζί με διάφορα πιάτα, όπως ψητό κρέας, σούπες και πικάντικες ντιπ.