Σε δίνη και περιπέτειες μπαίνει το ελληνικό βαμβάκι.
Η οικονομική περιπέτεια της Τουρκίας με τις συνεχείς υποτιμήσεις της Τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην οικονομία της Αιγύπτου όπου ως γνωστό έχουν επιβληθεί capital controls, προβληματίζει τα ελληνικά εκκοκκιστήρια, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εκκοκκισμένου βάμβακος κατευθύνεται κυρίως στα κλωστήρια των συγκεκριμένων αυτών γειτονικών χωρών. Και μη λησμονούμε ότι αρκετά κλωστήρια κατέρρευσαν στα Άδανα και την ευρύτερη περιοχή μέχρι την Αντιόχεια από τους σεισμούς.
Οι Ασιατικές αγορές είναι μακριά, άρα το κόστος μεταφοράς αυξάνει, ενώ ήδη κλωστήρια σε Μπαγκλαντές και Βιετνάμ αρχίζουν να απολύουν εργάτες, λόγω μείωσης της ζήτησης. Στην Ευρώπη εξάλλου υπάρχει πλέον μια τάση ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης παλιών βαμβακερών ενδυμάτων στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός που δυσχεραίνει -σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική ύφεση -την κατανάλωση
Ήδη υπάρχουν αδιάθετοι από πέρυσι 80.000 τόνοι εκκοκκισμένου βάμβακος στα ελληνικά εκκοκκιστήρια , ενώ το υψηλό κόστος παραγωγής οι κακές καιρικές συνθήκες φέτος στο φύτρωμα που οδήγησαν σε επανασπορές, σε συνδυασμό με τις χαμηλές εμπορικές τιμές λόγω της μείωσης της παγκόσμιας κατανάλωσης προβληματίζουν και τους αγρότες στο θεσσαλικό κάμπο για τη συνέχιση της καλλιέργειας...
Από την άλλη βέβαια ο USDA έκανε λόγο για προσδοκώμενη αύξηση της κατανάλωσης και μείωση της παγκόσμιας παραγωγής λόγω των κακών καιρικών συνθηκών (αντί των βροχών στην Ελλάδα, αλλού έχουμε ξηρασία). Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια μικρή άνοδο των διεθνών τιμών περί τα τέλη Μαΐου. Η τιμή πάντως του εκκοκκισμένου σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι καθηλωμένη λίγο πάνω από τα 90 σεντς τη λίμπρα (τιμή Λιβερπουλ) , ενώ με αναγωγή στο σύσπορο βγαίνει στα 60 λεπτά το κιλό
Ο Μοχάμεντ Νταράουσε προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα επισημαίνει ότι «σε κάποιες περιοχές έχουν καθυστερήσει οι σπορές, ενώ σε άλλες έχουμε συνεχώς επανασπορές στα βαμβάκια. Φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη καλλιεργητική χρονιά. Προβλήματα υπήρξαν το 2007 και 2008 λόγω της τότε ξηρασίας. Φέτος έχουμε προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων.
Αν η τιμή παραγωγού φέτος δεν καλύψει το αυξημένο κόστος καλλιέργειας (λόγω επανασποράς) θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για το προϊόν και απογοήτευση στους παραγωγούς. Πέρσι είχαμε το πρόβλημα με τις τιμές.
Γενικότερα η αύξηση του κόστους ενέργειας έχει φέρει μεγάλα προβλήματα στα κλωστήρια βάμβακος και αύξηση του κόστους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θέλουν να αγοράσουν «φτηνό» βαμβάκι για να καλύψουν την χασούρα. Έτσι δέχονται «πιέσεις» οι τιμές παραγωγού.
Ένα ακόμη πρόβλημα στην παγκόσμια αγορά είναι η Βραζιλία. Έχει επανακάμψει η καλλιέργεια και έχουν αυξηθεί τα στρέμματα. Εκεί έχουν μειωμένο κόστος παραγωγής γιατί δεν κάνουν άρδευση επειδή έχουν βροχοπτώσεις. Πουλάνε το πιο φτηνό βαμβάκι παγκοσμίως και έχουν πολύ καλή ποιότητα που ανταγωνίζεται το ελληνικό. Επίσης είναι οργανωμένη η παραγωγή και η μεταποίηση με συγκεκριμένα ποιοτικά στάνταρ.
Πρέπει η χώρα μας να οδηγηθεί σε συλλογικά σχήματα για να έχει μέλλον η καλλιέργεια βαμβακιού. Το μεγάλο μειονέκτημα του ελληνικού βαμβακιού είναι ο χρωματισμός. Αυτό οφείλεται στο ότι κάνουμε «χαρμάνια» με διαφορετική ποιότητα βάμβακιού» καταλήγει ο κ. Νταράουσε.
Πηγή: Θεσσαλία TV