Έχει μειωθεί 40% η κατανάλωση νερού ενώ αυξήθηκε κατά 70% η απόδοση των καλλιεργειών
Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μεταμορφώσει διάφορους κλάδους και η γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση. Μια χώρα στην πρώτη γραμμή αυτής της αγροτικής επανάστασης είναι το Ισραήλ. Αξιοποιώντας τη συνδυασμένη δύναμη των drones και της τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι Ισραηλινοί αγρότες επιτυγχάνουν πρωτοφανή επίπεδα αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας στις μεγάλης κλίμακας αγροκτήματα τους.
Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Phys.org, οι Ισραηλινοί αγρότες χρησιμοποιούν drones εξοπλισμένα με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης αιχμής για να παρακολουθούν και να αναλύουν την υγεία των καλλιεργειών, τις ανάγκες άρδευσης και τις προσβολές παρασίτων σε πραγματικό χρόνο.
Αυτές οι αυτόνομες ιπτάμενες μηχανές παρέχουν στους αγρότες πολύτιμες γνώσεις βασισμένες σε δεδομένα, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να βελτιστοποιούν τις γεωργικές τους πρακτικές.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης drones στη γεωργία είναι η ικανότητά τους να καταγράφουν εικόνες υψηλής ανάλυσης των καλλιεργειών από διάφορες οπτικές γωνίες. Αναλύοντας αυτές τις εικόνες χρησιμοποιώντας αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, οι αγρότες μπορούν να ανιχνεύσουν ανεπαίσθητες αλλαγές στα μοτίβα της βλάστησης, να αναγνωρίσουν φυτά που έχουν στρες ή νοσούν και ακόμη και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών τεχνικών άρδευσης.
Αυτό το επίπεδο ακρίβειας και ακρίβειας επιτρέπει στους αγρότες να εφαρμόζουν στοχευμένες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποιημένη κατανομή των πόρων και τις αυξημένες αποδόσεις των καλλιεργειών.
Επιπλέον, τα drones εξοπλισμένα με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ανιχνεύσουν γρήγορα προσβολές από παράσιτα, επιτρέποντας στους αγρότες να αναλάβουν άμεση δράση. Εντοπίζοντας τις πληγείσες περιοχές και αναπτύσσοντας στοχευμένες θεραπείες, οι αγρότες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εξάπλωση των παρασίτων και να μειώσουν την ανάγκη για χημικές εφαρμογές ευρέος φάσματος. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά επίσης ενισχύει τη συνολική βιωσιμότητα των γεωργικών πρακτικών.
Η ενσωμάτωση των drones και της τεχνολογίας AI στη γεωργία έχει δείξει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας του Ισραήλ, οι εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν αυτές τις προηγμένες τεχνικές έχουν μειωθεί έως και 40% στην κατανάλωση νερού, μείωσαν σημαντικά τη χρήση φυτοφαρμάκων και σημείωσαν αύξηση έως και 70% στις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της καινοτόμου προσέγγισης για την αναμόρφωση του μέλλοντος της γεωργίας.
Συμπερασματικά, η υιοθέτηση από το Ισραήλ των drones και της τεχνητής νοημοσύνης στη γεωργία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στις γεωργικές πρακτικές. Αξιοποιώντας τη δύναμη αυτών των τεχνολογιών, οι αγρότες μπορούν να αποκτήσουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να βελτιστοποιούν τις δραστηριότητές τους για αυξημένη παραγωγικότητα και βιωσιμότητα.
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσουμε τέτοιες καινοτόμες λύσεις για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για γεωργικά προϊόντα.