Μειωμένες οι παραγωγές σχεδόν όλων των Κρατών-Μελών
Σε διάστημα δυο μηνών, οι προβλέψεις για τις καλλιέργειες σιτηρών στην Ε.Ε., οι οποίες ήταν αρχικά θετικές, άλλαξαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αναμένεται παραγωγή 256Mt, ίσως η χειρότερη συγκομιδή από το 2007 και 10% κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Πολλοί αγρότες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος της παραγωγής τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Copa-Cogeca.
Στην περίπτωση των ελαιούχων σπόρων και των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, η συνολική παραγωγή της Ε.Ε., παρά τις δραματικές καταστάσεις λόγω ξηρασία σε Ισπανία και Ιταλία, υπολογίζεται για τους ελαιούχους σπόρους σε 32Mt και για τις πρωτεινούχες καλλιέργειες σε 3,8 Mt.
Στις αρχές Μαΐου ήταν ήδη σαφές ότι ορισμένα κράτη μέλη όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Βόρεια Ιταλία θα υπέστησαν σοβαρές απώλειες που θα έφταναν μέχρι και το 50%. Ωστόσο εκείνη την εποχή οι προβλέψεις της Copa-Cogeca εξακολουθούσαν να υπολογίζουν ότι η συνολική παραγωγή της Ε.Ε. θα παρέμενε σταθερή χάρη στις Βελτιωμένες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Δυστυχώς, έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά.
Ξηρασίες έπληξαν ξανά την Ε.Ε. τον Μάϊο και τον Ιούνιο, χωρίς βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές. Αναμένεται πλέον σημαντική μείωση της παραγωγής, ειδικά για τα δημητριακά, όχι μόνο στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία (έως -60% σε σύγκριση με το 2022), αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε (π.χ. Ρουμανία -20%, Φινλανδία -30%, Πολωνία -14%, Λιθουανία -35%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Μαΐου). Αυτά τα χαμηλά ποσοστά παραγωγή σιτηρών θα συνοδεύονται από σοβαρό ποιητικό πρόβλημα σε πολλές περιοχές
Οι ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν διπλό κακό, καθώς αυτή η χαμηλή παραγωγή συνδυάζεται με πολύ υψηλές τιμές εισροών και χαμηλές προθεσμιακές τιμές για όλες τις καλλιέργειες. Εκτός από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον συνεχιζόμενο γενικό πληθωρισμό, πρέπει να σημειωθεί ότι τα λιπάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια του 2023 αγοράστηκαν όταν οι τιμές ήταν στα υψηλότερα επίπεδα το 2022.
Με τις τρέχουσες πολύ χαμηλές τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης δημητριακών (219 ευρώ ο τόνος σιτάρι για άλεση) και για τους ελαιούχους σπόρους (407 ευρώ ο τόνος κραμβόσπορος), δημιουργείται μια κατάσταση που είναι απλώς μη βιώσιμη για τους περισσότερους αγρότες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Copa-Cogeca ζητά από την Επιτροπή ευελιξία στην εφαρμογή της ΚΑΠ φέτος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόσβαση των γεωργών στη βασική βοήθεια. Επιπλέον, ζητούν εξαιρέσεις για την επόμενη χρονιά, λόγω των επιπτώσεων αυτών των καιρικών συνθηκών στην επόμενη αγροτική χρονιά.
Ομοίως, η παράταση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών στην αμμωνία και την ουρία και η επέκτασή της σε άλλα ορυκτά λιπάσματα (καθώς και η αναστολή των μέτρων αντιντάμπινγκ στα ΟΝΑ) θα βοηθούσε τους αγρότες να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία όλες οι πλευρές είναι αλληλένδετες.