Στις περιοχές του Abruzzo και της Molise οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 30-60%
Ο γαλλικός (όπως και ο ελληνικός) αμπελώνας δεν είναι ο μόνος που προσβάλλεται φέτος από περονόσπορο. Οι έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο σε πολλές ιταλικές περιοχές ευνόησαν την ανάπτυξη αυτής της μάστιγας σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Ζητώντας επείγουσα δράση για την υποστήριξη των αμπελουργών που έχουν πέσει θύματα των ζημιών από τον περονόσπορο τις τελευταίες εβδομάδες, η ιταλική γεωργική οργάνωση Confagricoltura αναφέρει ότι η μυκητιακή ασθένεια «γονατίζει την τρέχουσα παραγωγή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, ο περονόσπορος έχει βυθίσει τον ιταλικό αμπελοοινικό τομέα σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί κάτι περισσότερο από άμεση δράση», προτρέπει το συνδικάτο. Πράγματι, λίγες περιοχές παρέμειναν αλώβητες, με το φαινόμενο να επηρεάζει ιδιαίτερα αυτές του Κέντρου και του Νότου, που συνήθως μαστίζονται από φαινόμενα ξηρασίας και όχι υγρασίας.
Μια πρώτη αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από την Unione Italiana Vini υπολογίζει απώλειες που κυμαίνονται από 30 έως 60% στις περιοχές του Abruzzo και της Molise ,όπου βρέχει συνεχώς από τις αρχές Απριλίου.
Ο περονόσπορος είναι επίσης ευρέως διαδεδομένος στις περιοχές της Μπασιλικάτα, της Απουλίας και της Σικελίας, όπου εκτιμάται ότι όσοι δεν έχουν παρέμβει σε ψεκασμούς σε πλήρη κύκλο για λόγους κόστους, θα υποστούν μεγάλες απώλειες.
Η κατάσταση στην Τοσκάνη, τη Λιγουρία, την Εμίλια-Ρομάνια, την Ούμπρια και το Μάρκε περιγράφεται ως λιγότερο σοβαρή, αλλά εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Και λογικά, οι βιολογικοί αμπελουργοί επηρεάζονται ιδιαίτερα.
Βραχυπρόθεσμη βοήθεια, μακροπρόθεσμες στρατηγικές
Η εποχή που ήταν ιδιαίτερα βροχερή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου, όμως και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν επίσης. Ξεκινώντας από την αδυναμία εισόδου στα αμπέλια για φυτοπροστασία την κατάλληλη στιγμή, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την εντελώς ασυνήθιστη πτυχή αυτού του φαινομένου η οποία ακινητοποίησε πολλούς αμπελουργούς, ειδικά στα νότια της χώρας.
Μια κατάσταση που ωθεί την Confagricoltura να ζητήσει συγκρότηση τεχνικής στρογγυλής τραπέζης για τον καθορισμό δράσεων που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Εκτός από την οικονομική κάλυψη σε εθνικό επίπεδο, η ένωση διερωτάται για τη δυνατότητα να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει μια ορισμένη ευελιξία που θα επέτρεπε τη χρήση κεφαλαίων από την ΚΟΑ του οίνου για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος που προκαλείται από ασθένειες των φυτών.
«Πρόσθετοι πόροι για αποζημίωση μπορούν να βρεθούν στο πρόσφατο μέτρο της Επιτροπής για την έκτακτη οικονομική στήριξη. Αυτά τα μέτρα – που προορίζονται, για παράδειγμα, να αντισταθμίσουν το εισόδημα που χάνεται από προβλήματα παραγωγής – χρηματοδοτούνται μέχρι το ανώτατο όριο των 330 εκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο ΕΕ, εκ των οποίων το μερίδιο της Ιταλίας ανέρχεται σε 60,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στο ποσό αυτό θα μπορούσε να προστεθεί μια συνεισφορά από το κράτος έως και 200% του ποσού που χορηγείται από τις Βρυξέλλες». Η Ένωση πιστεύει επίσης ότι πρέπει να χορηγηθεί κατάλληλη παρέκκλιση στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, όσον αφορά τα όρια χρήσης χαλκού, αλλά προτείνει μακροπρόθεσμα ,η παρακολούθηση και η πρόληψη, μέσω κατάλληλων θεραπειών, καθώς και νέων γονιδιωματικών τεχνολογιών ,θα πρέπει να αποτελούν τη βάση των στρατηγικών ελέγχου που θα εφαρμοστούν στο μέλλον.
Οι τιμές ….. σε αναμονή
Μένει να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει η εξάπλωση του περονόσπορου στη συγκομιδή φέτος, γνωρίζοντας ότι άλλα καιρικά φαινόμενα έχουν προστεθεί στις βροχοπτώσεις.
Πρόσφατα, η Μπολόνια υπέστη μια καταιγίδα, όπου χαλάζι και άνεμος παρέσυραν τα πάντα, ξεριζώνοντας αμπέλια . Ομολογουμένως, δεν βρίσκονται όλες οι ποικιλίες σταφυλιού στο ίδιο σκάφος, ορισμένες αντιστέκονται καλύτερα από άλλες, και η εξαιρετική γονιμότητα φέτος θα επιτρέψει να αντισταθμιστούν ορισμένες από τις απώλειες.
Εάν τα αποθέματα είναι υψηλά, 2,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα υψηλότερα από εκείνα του 2022 στο τέλος Απριλίου 2023, οι τρέχουσες αβεβαιότητες σχετικά με τους όγκους που θα συγκομιστούν έχουν ωθήσει ορισμένους παραγωγούς να αναστείλουν τις πωλήσεις τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, σημειώνει ο διεθνής χρηματιστής Ciatti.
Για το τελευταίο, η πίεση του περονόσπορου σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους και την έντονη ζήτηση σταφυλιών από τον τομέα του συμπυκνωμένου γλεύκους είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σταθερές ή και αυξητικές τιμές ,για τη συγκομιδή του 2023.