΄Θα είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι γαλακτοπαραγωγοί να εγκαταλείψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και, από ορισμένους ενδιαφερόμενους, ως σύστημα σφαγής αγελάδων.
Η Dairy Industry Ireland (DII), ο φορέας που εκπροσωπεί τις εταιρείες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα εξόδου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Στις 23 Ιουνίου, τα ενδιαφερόμενα μέρη της Ομάδας Food Vision Dairy, συμπεριλαμβανομένης της DII καθώς και των αγροτικών οργανώσεων, κλήθηκαν να υποβάλουν μια υποβολή ως απάντηση στη διαβούλευση για να εξετάσουν τη σκοπιμότητα ενός προγράμματος μείωσης του αριθμού των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στη χώρα.
Ένα τέτοιο σύστημα αναφέρεται ως πρόγραμμα εξόδου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα (καθώς θα είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι γαλακτοπαραγωγοί να εγκαταλείψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα) και, από ορισμένους ενδιαφερόμενους, ως σύστημα σφαγής αγελάδων.
Την εποχή που άνοιξε η διαβούλευση, ορισμένοι ενδιαφερόμενοι ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν την ιδέα ενός συστήματος, εν αναμονή των λεπτομερειών, των όρων και των προϋποθέσεων του και άλλων παραγόντων (αν και η Macra ήταν σθεναρά αντίθετη με το σύστημα από την αρχή).
Αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η Ιρλανδική Συνεταιριστική Οργανωτική Εταιρεία (ICOS) – που εκπροσωπεί τους γαλακτοκομικούς συνεταιρισμούς – είχε αποφασίσει να μην υποστηρίξει το πρόγραμμα . Η DII, που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις μεταποίησης, κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα, αφού εξέτασε τους παράγοντες που διαδραματίζονται επί του παρόντος.
Στο έγγραφο υποβολής του, ο όμιλος Ibec περιέγραψε διάφορους λόγους για τη στάση του, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης λεπτομερειών σχετικά με ένα πιθανό σχέδιο, το οποίο, όπως είπε η DII, την εμπόδισε να το εξετάσει σωστά.
Το πρόγραμμα θα ήταν συνεπές με τους στόχους πολιτικής του κράτους και της βιομηχανίας και θα απαιτούνταν περαιτέρω λεπτομέρειες για να επιβεβαιωθεί αυτό, είπε η DII.
Π.χ., η υποβολή αναφέρεται σε πρόσφατα σχόλια του Υπουργού Οικονομικών και του Ιρλανδικού Δημοσιονομικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου, τα οποία ανέφεραν ότι η Ιρλανδία εξαρτάται υπερβολικά από φορολογικά έσοδα από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και ότι οι ιθαγενείς βιομηχανίες της Ιρλανδίας πρέπει να προωθηθούν.
Επιπλέον, η DII είπε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με την εθνική πολιτική χρήσης γης της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ο φορέας της βιομηχανίας αμφισβήτησε επίσης γιατί θα υπήρχε καθεστώς μείωσης μόνο για τον γαλακτοκομικό τομέα και όχι για ολόκληρο το κοπάδι βοοειδών.
Αυτό έπεται της ευρείας απόρριψης ενός προτεινόμενου καθεστώτος μείωσης των θηλαζουσών αγελάδων από τα ενδιαφερόμενα μέρη της ομάδας Food Vision Beef and Sheep Group, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας Charlie McConalogue να αποκλείσει ένα τέτοιο πρόγραμμα για τους κτηνοτρόφους θηλαζουσών.
Η υποβολή της DII επανέλαβε επίσης την ανησυχία για τη διαρροή άνθρακα, δηλαδή ότι μια μείωση της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ιρλανδία θα οδηγούσε σε αύξηση της παραγωγής σε χώρες και περιοχές με «πολλαπλάσιες εκπομπές γαλακτοκομικών προϊόντων της Ιρλανδίας και αποτύπωμα νερού».
Η DII επεσήμανε επίσης το επίπεδο των επενδύσεων που έχουν κάνει οι μεταποιητές για την κάλυψη των ποσοτήτων γάλακτος μετά την ποσόστωση. Το υπόμνημά της υποστήριξε ότι υπάρχει περίπτωση αποζημίωσης για τους μεταποιητές εάν η παραγωγή γάλακτος μειωθεί λόγω ενός καθεστώτος εξόδου ή άλλων περιορισμών στην παραγωγή, όπως η οδηγία για τα νιτρικά άλατα.
Στο οικονομικό μέτωπο, η DII επεσήμανε τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο σύστημα.
Ο φορέας του κλάδου ισχυρίστηκε ότι μια μείωση αγέλης κατά 10% θα ήταν «το ισοδύναμο ενός ολοκαίνουργιου Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων που λαμβάνεται από την αγροτική Ιρλανδία κάθε χρόνο».
Η DII κάλεσε το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας να είναι «σαφές ως προς τον αντίκτυπο οποιουδήποτε προγράμματος μείωσης».
Επιπλέον, η DII είπε ότι, ανεξάρτητα από ένα πρόγραμμα μείωσης, ο αριθμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής μπορεί ήδη να είναι σε πτωτική τάση (με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας), υποστηρίζοντας ότι η αφήγηση ότι ο αριθμός των βοοειδών αυξάνεται στην Ιρλανδία «είναι μια πλήρης τροπολογία».
Άλλοι λόγοι για να πούμε όχι σε ένα πρόγραμμα μείωσης αγελάδων, σύμφωνα με το DII, περιλαμβάνουν:
- Μειωμένη καινοτομία – μείωση της παραγωγής που οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και των επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη.
- Απώλεια τεχνογνωσίας – λιγότερη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων θα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη τεχνογνωσία στη διαχείριση των βοσκοτόπων, την κτηνοτροφία, την επεξεργασία γάλακτος και την εμπορία·
- Διοικητικός φόρτος – ένα πρόγραμμα μείωσης των αγελάδων θα συνεπαγόταν πιθανότατα υψηλά επίπεδα διοικητικής εργασίας και κόστους.
- Συνταξιοδότηση και διαδοχή – Η DII ισχυρίστηκε ότι θα ήταν καλύτερη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για να «αυξήσει» τη συνεχιζόμενη μείωση των εκπομπών υποστηρίζοντας την ανανέωση των γενεών (ένα σημείο που έχει ήδη αναφερθεί από τη Macra).
Η DII είπε ότι θα συνεχίσει να «είναι θετική στο να εργάζεται εποικοδομητικά με προτάσεις για μια συνολική κυβερνητική και τομεακή προσέγγιση» για τη μείωση των εκπομπών.
Για το σκοπό αυτό, η DII περιέγραψε μια σειρά από συστάσεις, όπως:
- Ανάπτυξη σχεδίου εφαρμογής από τη γαλακτοβιομηχανία για τη μείωση των εκπομπών.
- Ανάπτυξη ενός «κοινού χάρτη» με το ICOS για βιώσιμη παραγωγή γάλακτος με βάση το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης.
- Επανασύγκληση της Dairy Sustainability Ireland με την Bord Bia και το τμήμα.
- Συνεργασία με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη τεχνολογίας αναστολής του μεθανίου.
- Υποστήριξη της νέας καμπύλης οριακού κόστους μείωσης Teagasc (MACC).