Οι τιμές των σαλατών άρχισαν να ανταγωνίζονται αυτές των κρεάτων
Οι θερμοκρασίες σε μεγάλες περιοχές της Ελλάδας έσπασαν τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου τον περασμένο μήνα, επηρεάζοντας διάφορες καλλιέργειες και προκαλώντας άνοδο των τιμών.
Οι τιμές των λαχανικών έχουν εκτοξευθεί στην Ελλάδα μετά το εκτεταμένο κύμα καύσωνα που έπληξε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης τον περασμένο μήνα, δίνοντας στην Ελλάδα τον πιο ζεστό Ιούλιο της εδώ και 50 χρόνια. Στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Iefimerida, οι τιμές των σαλατών άρχισαν να ανταγωνίζονται αυτές των κρεάτων.
Στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, ανέφερε η έκθεση, τα κολοκυθάκια πωλούνταν προς 1 ευρώ το κιλό στις 3 Αυγούστου, από 0,70 ευρώ αυτή τη φορά πέρυσι.
Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές χονδρικής φέρονται να είναι ακόμη υψηλότερες στα 1,20 ευρώ το κιλό, 167% ακριβότερες από 0,45 ευρώ πέρυσι και 118% αυξημένες ακόμη και σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι τιμές χονδρικής πιπεριάς από τη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν από 0,50 ευρώ σε 1,50 ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Iefimerida.
Οι ντομάτες από την Αθήνα αυξήθηκαν από 0,70 ευρώ σε 1,10 ευρώ, τα αγγούρια και τα πράσινα φασόλια σημείωσαν αύξηση 100%, ενώ μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα παντζάρια, τα ραπανάκια, το σέλινο και τα κρεμμύδια.
Στην κατηγορία των φρούτων, οι τιμές του καρπουζιού αυξήθηκαν κατά 100% από έτος σε έτος, ενώ αυξήσεις έως και 20% καταγράφηκαν στα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα κεράσια.
Η εκτεταμένη ζέστη επηρέασε την ποιότητα των φυλλωδών λαχανικών και της ντομάτας στη χώρα, προκαλώντας κενά στην προσφορά, σύμφωνα με τον Νίκο Ναυπλιώτη, διευθύνοντα σύμβουλο της Greek & Fresh.
Ο Ναυπλιώτης λέει ότι οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο επηρέασαν και την παραγωγή σταφυλιών στα νότια της χώρας, ενώ ο πιο ψυχρός βορράς τα πήγε πολύ καλύτερα.
«Στην Κρήτη, όπου η σεζόν τελειώνει την επόμενη εβδομάδα, καταγράφηκε μειωμένη σοδειά λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τον Μάρτιο, προκαλώντας πτώση της παραγωγής κατά περίπου 30%», είπε. "Ωστόσο, η σεζόν γενικά πήγε καλά και οι τιμές ήταν ικανοποιητικές."
Στην Κόρινθο, την κύρια περιοχή παραγωγής ελληνικών σταφυλιών, έγινε αισθητή η πιο έντονη ζέστη. «Το κύμα καύσωνα κράτησε για περισσότερες από δύο εβδομάδες τον Ιούλιο», είπε ο Ναυπλιώτης.
«Σε πολλές περιοχές, περισσότερο από το 50-60% της καλλιέργειας υπέστη ζημιές, με περιοχές ακόμη υψηλότερου υψομέτρου να επηρεάζονται. Συνολικά, αυτή ήταν μια καταστροφική σεζόν για τους παραγωγούς σταφυλιών σε αυτήν την περιοχή».
Στη βόρεια περιοχή της Καβάλας, αντίθετα, ο Ναυπλιώτης είπε ότι μέχρι στιγμής όλα πήγαιναν καλά, χωρίς προβλήματα στην καλλιέργεια του σταφυλιού.
«Η ποιότητα των σταφυλιών είναι καλύτερη από πέρυσι και οι όγκοι είναι παρόμοιοι αν όχι λίγο υψηλότεροι», είπε. «Η περίοδος χωρίς σπόρους ξεκινά σε περίπου 10-12 ημέρες.