Περισσότερα από 11.000 αγροτεμάχια έχουν δηλωθεί με ζημιές
Ο καύσωνας και ο περονόσπορος έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα αμπέλια του νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα χωράφια.
Τις επόμενες ημέρες οι αυτοψίες θα ενταθούν καθώς αναμένονται στην υπηρεσία ακόμη 20 γεωπόνοι με σύμβαση οι οποίοι θα συνδράμουν στις εκτιμήσεις ζημιών στις περιοχές που έχουν οριοθετηθεί όπως τόνισε ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκος Δασκαλάκης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη.
Μέχρι στιγμής όπως είπε έχουν δηλωθεί από τους αμπελουργούς 11.000 αγροτεμάχια με ζημιές, ένας μεγάλος αριθμός που πρέπει να ελεγχθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταγραφές των ζημιών θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ενώ οι αποζημιώσεις ανά κιλό σταφύλια από τον ΕΛΓΑ για τον καύσωνα ανέρχεται σε 0,62 λεπτά όσο και το ασφάλιστρο των παραγωγών. Για τον περονόσπορο θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία αποζημίωσης.
Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται μέχρι στιγμής από τον καύσωνα από τη Μεσαρά και κάτω ενώ από τον περονόσπορο στα βόρεια του νησιού. Ζημιές όμως και από τις δύο αιτίες έχουν σχεδόν όλες οι περιοχές.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος που πληρώνουν φέτος οι αμπελουργοί και τη ζημιά που έχουν υποστεί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι φέτος η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει στο νομό τους 1.500 τόνους από 5.000 που παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια με τις τιμές όμως να διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τους παραγωγούς κάτω από το ένα ευρώ.
"Σε έντονα αρνητικό περιβάλλον έχει εισέλθει φέτος προ του τρύγου ο αμπελοοινικός τομέας της χώρας, εξαιτίας του δυσανάλογου βάρους των συσσωρευμένων προβλημάτων, αλλά και των φετινών σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από τις επιπτώσεις κυρίως του περονόσπορου, που παρά τις παρεμβάσεις των αμπελουργών δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί και των διαδοχικών καυσώνων, του περασμένου Ιουλίου" σημειώνει και η ΚΕΟΣΟΕ.