Διαπραγματεύσεις για επανενεργοποίηση της συμφωνίας
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να πείσει τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν να επιστρέψει στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, η οποία συνέβαλε στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν σήμερα στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία τον Ιούλιο -ένα χρόνο μετά τη διαμεσολάβησή της από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία- παραπονούμενη ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν εμπόδια και ότι δεν πήγαιναν αρκετά ουκρανικά σιτηρά σε χώρες που τα είχαν ανάγκη.
Όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ οι συνομιλίες με τον Ερντογάν, ο οποίος είχε προηγουμένως διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να πείσει τον Πούτιν να επιμείνει στη συμφωνία, θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι, ώρα Μόσχας.
«Παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ακίφ Καγκατάι Κίλιτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.
«Η τρέχουσα κατάσταση (της συμφωνίας για τα σιτηρά) θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα. Είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ελπίζουμε να επιτύχουμε επιτυχία», δήλωσε ο Kilic.
Η συμφωνία αποσκοπούσε στο να μεταφερθούν σιτηρά από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας και να διευκολυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους βασικούς γεωργικούς παραγωγούς παγκοσμίως και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, αραβοσίτου, κραμβελαίου, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιέλαιου.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά, εάν η Δύση εκπληρώσει ένα ξεχωριστό μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη την ίδια περίοδο για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.
Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφάλιση έχουν εμποδίσει τις αποστολές.
Πριν από τις συνομιλίες Ερντογάν, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας αεροπορική επίθεση σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας.
Μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους διάρκειας 3 1/2 ωρών στο λιμάνι του ποταμού Δούναβη, Izmail, στην περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας, έπληξε αποθήκες και κτίρια παραγωγής, ενώ τα συντρίμμια του αεροσκάφους έβαλαν φωτιά σε πολλά κτίρια πολιτικών υποδομών, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού.
Ποια είναι η πρόταση του ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι απέστειλε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ "ένα σύνολο συγκεκριμένων προτάσεων" με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας.
Ένα από τα κύρια αιτήματα της Μόσχας είναι η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Η ΕΕ την απέκοψε τον Ιούνιο του 2022 στο πλαίσιο των σαρωτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε το Σάββατο ότι πράγματα που υπονοούσε η συμφωνία δεν είχαν εφαρμοστεί την τελευταία φορά. Στο ρεπορτάζ της για τη συνάντηση με τον Ερντογάν, η ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη Ρωσία πρέπει να υλοποιηθούν.
Η Ρωσία συζητούσε επίσης μια πρωτοβουλία του Πούτιν για την προμήθεια έως και 1 εκατομμυρίου τόνων ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένες τιμές για την επακόλουθη επεξεργασία τους σε τουρκικά εργοστάσια και την αποστολή τους στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Για τη Ρωσία, ο Ερντογάν είναι ένας βασικός διαμεσολαβητής - και ένας που σέβεται προσωπικά ο Πούτιν. Είναι η πρώτη τους προσωπική συνάντηση από τον Οκτώβριο.
Ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας, οι τιμές του αμερικανικού σιταριού έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι αγορές στάθμισαν τα σφιχτά παγκόσμια αποθέματα έναντι της προοπτικής της μεγάλης ρωσικής παραγωγής σιταριού και των προσπαθειών ανανέωσης της συμφωνίας.