Δρομολογείται σε πρώτο στάδιο η συγχώνευση με τη Δωδώνη - ωριμάζουν οι συνθήκες για την πώληση της Μπάρμπα Στάθης το 2024
Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την εξαγορά της Vivartia από το fund της CVC. Ήταν στα τέλη του 2020, όταν η MIG πούλησε τον θυγατρικό όμιλο τροφίμων με τίμημα 175 εκατ. ευρώ και την ανάληψη δανείων 425 εκατ. ευρώ από το fund, σε μια συναλλαγή που άγγιξε συνολικά τα 600 εκατ. ευρώ.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η Vivartia κινήθηκε σε ρηχά νερά, εμφανίζοντας ζημιές ή οριακά κέρδη με τα EBITDA να μην μπορούν να ξεκολλήσουν από τη ζώνη των 50 εκατ. ευρώ.
Στην αρχή το γάλα (ΔΕΛΤΑ) πήγαινε καλά με την εστίαση (Goody's, flocafe, Everest κ.α.) να κλυδωνίζεται, ενώ τώρα οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει, με την εστίαση να ανακάμπτει και το γάλα λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων στην πρώτη ύλη να είναι ο αδύναμος κρίκος. Η μόνη σταθερή αξία ήταν η θυγατρική Μπάρμπα Στάθης με τα λαχανικά και τις ζύμες, η οποία εμφανίζει σταθερή κερδοφορία και αναπτύσσει εξαγωγική δραστηριότητα.
Σε αντίθεση με τις επενδύσεις του CVC στην υγεία, όπου λαμβάνει υψηλά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, η επένδυση του fund στα τρόφιμα ακόμη δεν έχει εμφανίσει τις προσδοκώμενες αποδόσεις.
Το 2022, ο όμιλος Vivartia εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 26,8% στα 684 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν στα 52 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ το 2021 και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 9,7 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός διαμορφώθηκε στα 415 εκατ. ευρώ.
Αυτή την περίοδο, τα στελέχη του CVC ανακατεύουν την τράπουλα και με την απορρόφηση της Venetico Holdings από τη Vivartia προσπαθούν να ενισχύσουν τον ισολογισμό της Vivartia. H Venetico Holdings ελέγχει το 75% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη -είχε εξαγοραστεί από το CVC ένα χρόνο μετά την απόκτηση της Vivartia- με τις δύο θυγατρικές του fund στα τρόφιμα να λειτουργούν έως σήμερα αυτόνομα.
Επίσης το CVC είναι κοντά και στην απόκτηση του υπόλοιπου ποσοστού 25% της Δωδώνη από τους μετόχους μειοψηφίας, κίνηση που όταν ολοκληρωθεί θα επιτρέψει την πλήρη απορρόφηση της Δωδώνη από τη Vivartia.
Η Δωδώνη με «όπλο» τη φέτα, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και χαμηλή δανειακή μόχλευση αναμένεται να ενισχύσει τον ισολογισμό της Vivartia. Το 2022 η Δωδώνη εμφάνισε τζίρο 150 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από αρκετά χρόνια εμφάνισε ζημιές οι οποίες χαρακτηρίζονται συγκυριακές, λόγω του αυξημένου κόστους της πρώτης ύλης και του υψηλού ενεργειακού κόστους σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρήσης.
Από το CVC υποστηρίζουν πως η πλήρης εξαγορά της Δωδώνη και η απορρόφησή της από τη Vivartia δεν είναι μια αμυντική κίνηση, αλλά αναπτυξιακή, καθώς έχοντας τον πλήρη έλεγχο θα μπορέσουν να βάλουν σε εφαρμογή της επεκτατικά τους σχέδια στον χώρο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του BD, στο CVC θεωρούν πως η πραγματική απόδοση της επένδυσης στη Vivartia θα έρθει μέσα από την πώληση του κλάδου των κατεψυγμένων. Η θυγατρική Μπάρμπα Στάθης με τα λαχανικά, τις σαλάτες και τις ζύμες (ελληνική ζύμη και χρυσή ζύμη) αποτελεί την πιο αποδοτική θυγατρική της Vivartia και από το CVC έχουν εκκινήσει σε πρώτο στάδιο εσωτερικές διεργασίες για την πώλησή της.
Οι πωλήσεις του ομίλου Μπάρμπα Στάθης αυξήθηκαν πέρυσι 20% στα 205,5 εκατ. ευρώ και τα EBITDA κατά 7,7% στα 28,7 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 21,6%, ανερχόμενα στα 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός ανήλθε σε 128,1 εκατ. ευρώ από 133,3 εκατ. ευρώ το 2021. Τα EBITDA των 28,7 εκατ. ευρώ προέρχονται κατά 13 εκατ. ευρώ από τα λαχανικά και κατά 15,7 εκατ. από τις ζύμες.
Το πλάνο προβλέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης εντός του 2024 με «οδηγό» τα κέρδη EBITDA της εν λόγω χρήσης. Ο φιλόδοξος σχεδιασμός του CVC είναι πωληθεί η εταιρεία με ένα πολλαπλασιαστή EBITDA πάνω από το 12 και ουσιαστικά μαζί με τα δάνεια της θυγατρικής να «βγάλουν» την επένδυση στη Vivartia.
Γιατί όμως να πωληθεί τώρα ο Μπάρμπα Στάθης; Η εταιρεία είναι marker leader στον κλάδο με τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης να είναι περιορισμένα.
Το κατεψυγμένο είναι πλέον διεθνές trend, ενώ ιδιαίτερα για τις ζύμες η εταιρεία εκτός από τα κλασικά ντόνατς, κρουασάν, πίτσες, ευνοείται στην Ελλάδα από την ποικιλία των προϊόντων όπως τυρόπιτες, σπανακόπιτες, κοτόπιτες, μπουγάτσες κ.α.
Ενδιαφέρον υπάρχει, με δυνητικούς αγοραστές πολυεθνικές τροφίμων που διατηρούν και τομέα κατεψυγμένων προϊόντων, προερχόμενες κυρίως από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Πηγή: businessdaily.gr